Het gloednieuwe visualisatiesysteem KINEVO 900 van ZEISS revolutioneert neurochirurgische visualisatie

De drie-in-één-oplossing wordt de nieuwe norm bij het ondersteunen van chirurgen met extra inzichten voor betere klinische beslissingen terwijl de complexiteit en de handmatige herpositionering worden beperkt

JENA, OBERKOCHEN, 24 april 2017

Tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American Association of Neurological Surgeons (AANS) in Los Angeles heeft de Medical Business Group van ZEISS de KINEVO 900 voorgesteld, het eerste robotgestuurde visualisatiesysteem. Het systeem combineert digitale hybride visualisatie, QEVO - het unieke micro-inspectiehulpmiddel - en gloednieuwe robotica die door chirurgen worden gestuurd. Deze drie-in-één-oplossing voegt de functionaliteiten van een operatiemicroscoop samen met digitale 4K- en 3D-visualisatie zonder oculairen en in-situ-beelden voor een grotere zekerheid en gebruikt robotica om handmatige instellingen op een unieke en nieuwe manier te beperken.

Neurochirurgen willen focussen op chirurgie en vereisen precies op het juiste moment toegang tot uitgebreide informatie. "Toen we beslisten dat het nieuwste visualisatiesysteem robotisch zou worden, was onze doelstelling om de chirurgen veel beter te helpen. Bovendien beantwoordden we aan hun behoefte om onder hoeken te kunnen kijken en via schermen te kunnen werken terwijl ze nog steeds de vrijheid hebben om optisch te kijken indien dit tijdens de ingreep nodig is," vertelt Dr. Ludwin Monz, president en CEO van Carl ZEISS Meditec AG.

 

Handmatige instellingen beperken

Dankzij door de chirurg gestuurde robotica kan de KINEVO® 900 de chirurgen beter ondersteunen terwijl ze vlotter en efficiënter kunnen werken met PointLock. Neurochirurgen kunnen focussen en om een structuur heen bewegen om de doelanatomie te visualiseren en zo de handmatige bewegingen te beperken. Bovendien kunnen ze met PointLock een sleutelgatbeweging uitvoeren om een grotere zone in een opening te bekijken, een belangrijk voordeel in gebieden met beperkte toegang.

Wanneer neurochirurgen aan een tumor werken, moeten ze mogelijk terugkeren naar de probleemzones waar ze de functionele structuur moeten beschermen. Nadat deze markeringen zijn opgeslagen in PositionMemory, kunnen ze terugkeren naar deze opgeslagen locatie met exact dezelfde vergroting, werkafstand en scherpstelling zonder tijd te verliezen door handmatige herpositionering.

 

Het zichtveld vergroten

Bij een operatiemicroscoop is de visualisatie van de anatomie doorgaans beperkt tot een rechte zichtlijn waarbij potentieel essentiële informatie achter weefsels of structuren wordt gemist. QEVO®1, het unieke, zelf ontwikkelde hulpmiddel voor micro-inspectie is een goede aanvulling op intraoperatieve microchirurgische visualisatie waardoor neurochirurgen niet-zichtbare gebieden kunnen bekijken tijdens chirurgische interventies zonder extra handelingen. Ze kunnen rond structuren kijken en blinde vlekken elimineren om zo betere inzichten te krijgen voor betere klinische beslissingen.

"Ik had het geluk om de QEVO-optie op de microscoop te mogen gebruiken, wat voor mij de ideale oplossing is om rond structuren te kunnen kijken. We krijgen zicht op de regio's die we via de microscoop niet kunnen zien. Aangezien QEVO kan worden gezien terwijl deze in het operatieveld is geplaatst en de microscoopweergave nog steeds zichtbaar blijft, biedt dit en extra veiligheid die we niet eerder hadden," verklaart Dr. Robert F. Spetzler, Barrow Neurological Institute, Phoenix, USA.

Om de chirurgische workflow te ondersteunen is QEVO voorzien van een gehoekt ontwerp voor veiliger inbrengen en om de handen uit het gezichtsveld te houden. Daardoor kan deze ook eenvoudig tussen KINEVO 900 en de situs worden geplaatst, waardoor de microscoop niet moet worden geherpositioneerd.

Bij de ontwikkeling van de micro-inspectietool was het gebruiksgemak het belangrijkste voor ZEISS: QEVO is volledig geïntegreerd en autoclaveerbaar waardoor er geen nood is aan bijkomende afscherming met een hoes.

 

Chirurgie zonder oculairen

Het kan vervelend zijn om onder moeilijke hoeken door oculairen te moeten kijken. Soms moeten neurochirurgen in oncomfortabele posities werken waardoor ze sneller vermoeid raken. Digitale hybride visualisatie met de ingebouwde 4K-technologie van ZEISS KINEVO 900 maakt heads-up chirurgie zonder oculairen mogelijk waardoor de chirurg bewegingsvrijheid heeft. De chirurg kan vrij kiezen in optische setup, afhankelijk van de gebruikte toepassing.

Assistenten en ander personeel in de operatiezaal kunnen mee profiteren van de 4K-helderheid van de KINEVO 900. Ze hebben hetzelfde digitale beeld met hoge resolutie waardoor ze de procedure kunnen volgen met vergelijkbare betrouwbaarheid, wat van onschatbare waarde is voor opleiding en training.

"Samen met toonaangevende neurochirurgen ontwikkelden en integreerden we uiterst geavanceerde innovaties in de ZEISS KINEVO 900," vertelt Dirk L. Brunner, Senior Vice President, Microsurgery Division, Medical Technology Business Group, "dit alles met als doel om neurochirurgen innovaties te bieden die hen helpen klinische beslissingen te nemen. We zijn ervan overtuigd dat ons nieuwe robotgestuurde visualisatiesysteem zal helpen om een nieuw niveau van chirurgie te bereiken."

Referentie:
1Niet te koop in de V.S. 510(k) in aanvraag. Niet beschikbaar in alle markten.

Perscontacten
Petra Rettenmaier
Director Marketing Communications
Visualization and Microsurgical Workplaces
Carl Zeiss Meditec AG
Tel: +49 7364 20 4232
E-mail: press .meditec @zeiss .com

Contactpersoon voor investeerders:
Sebastian Frericks
Director Investor Relations Carl Zeiss Meditec AG
Tel +49 3641 220-116
E-mail: investors .meditec @zeiss .com

 

www.meditec.zeiss.com/press

Kort profiel

Carl Zeiss Meditec AG (ISIN: DE 0005313704) staat genoteerd op de Duitse beurs TecDAX en is één van de toonaangevende bedrijven in medische technologie. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve technologieën en toepassingsgerichte oplossingen om artsen te helpen de levenskwaliteit van hun patiënten te verbeteren. Het biedt volledige oplossingspakketten aan voor de diagnose en behandeling van oogaandoeningen, waaronder implantaten en verbruiksgoederen. Het bedrijf creëert innovatieve visualisatie-oplossingen op het gebied van microchirurgie. Met ongeveer 2900 medewerkers wereldwijd genereerde de groep in boekjaar 2015/16 (tot 30 september) een omzet van € 1.088.000.000.

Het hoofdkantoor van de groep is gevestigd in Jena in Duitsland, met filialen in Duitsland en in het buitenland; meer dan 50 procent van de medewerkers zijn tewerkgesteld in de V.S., Japan, Spanje en Frankrijk. Het Center for Application and Research (CARIn) in Bangalore in India en het Carl ZEISS Innovations Center for Research and Development in Shanghai, China versterken de aanwezigheid van het bedrijf in deze snel ontwikkelende economieën. Ongeveer 41 procent van de aandelen van Carl Zeiss Meditec AG is vrij beschikbaar op de markt. De resterende 59 procent is in handen van Carl Zeiss AG, één van 's werelds meest toonaangevende bedrijven in de optische en opto-elektronische industrie.


Bezoek voor meer informatie onze website op:
www.zeiss.com/med