Overzicht: De 21ste eeuw

1998 Carl Zeiss is een van 's werelds toonaangevende optica-ondernemingen op het gebied van microscopie en industriële metrologie, hoogpresterende lenzen voor de fabricage van microchips, chirurgische microscopen en instrumenten voor oogheelkundige diagnose en therapie.
2000 De Carl Zeiss-groep, die oorspronkelijk bestond uit 26 afzonderlijke divisies, richt haar werkzaamheden op vier groeimarkten: Technologie en micro-elektronica voor halfgeleiders, levenswetenschappen, oogzorg, industriële metrologie.
2000 Carl Zeiss investeert met het oog op de toekomst in de halfgeleidertechnologie. Met de nieuwe fabriek voor optische-lithografiesystemen, de modernste in Europa, stelt Carl Zeiss nieuwe normen op de vestiging in Oberkochen. Deze fabriek zal op een oppervlakte van ongeveer 45.000 m2 werkgelegenheid bieden aan ongeveer 1000 mensen.
2001 Vanaf oktober zal de Groep Halfgeleidertechnologie werkzaam zijn als onafhankelijke onderneming onder de naam Carl Zeiss SMT AG.
2002
Carl Zeiss Meditec AG – het resultaat van een fusie tussen de divisie Oogheelkunde en het Aclepion-Meditec AG - is de eerste naamloze vennootschap binnen de Carl Zeiss-groep.
2002
De directie van Carl Zeiss presenteert de nieuwe mondiale bedrijfsvisie aan werknemers en het publiek. Deze visie vormt de basis voor de nieuwe strategische oriëntatie van de onderneming. De boodschap die deze nieuwe visie met zich meedraagt, wordt samengevat in het motto "Wij maken het zichtbaar".
2003
Voor het eerst worden in Göttingen de "Innovatiedagen" georganiseerd. Dit evenement zal in de toekomst regelmatig plaatsvinden als platform voor het uitwisselen van informatie en ideeën tussen wetenschappers en technici in de Carl Zeiss-groep.
2004 Carl Zeiss wordt op 1 oktober 2003 met terugwerkende kracht een maatschappij op aandelen. Het herziene oprichtingsstatuut wordt op hetzelfde moment werkzaam. De Carl Zeiss-stichting blijft de enige aandeelhouder van de onderneming.
2005 De divisie Brillen fuseert met de Amerikaanse onderneming SOLA en vormt een toonaangevende mondiale leverancier van brillenglazen.
2006
Officiële opening van de nieuwe fabriek van Carl Zeiss SMT AG, 's werelds modernste ontwikkelings- en productiecentrum voor optische lithografie.