Met het regelmatig controleren van het gezichtsvermogen van kinderen kan men niet vroeg genoeg beginnen.

ZEISS for kids

Maak van het kiezen van een brilmontuur een spel voor uw kind.

ZEISS for kids

Kinderogen zijn waardevol en hebben heel speciale bescherming nodig.

ZEISS for kids

Het is belangrijk dat u een opticien kiest die zich kan verplaatsen in kinderen en die hun vertrouwen kan winnen.

ZEISS for kids

Kunststof brillenglazen en lichte brilmonturen zijn de beste keuzes voor kinderen.

ZEISS for kids

Vakanties of buiten spelen: zonnebrandcrème, zonnebril en enige vorm van hoofdbedekking zijn een absolute must.

ZEISS for kids

Brillen voor kinderen: Kinderen bij de opticien

Enkele tips voor kinderogen en kinderbrillen

Zijn onze ogen ons belangrijkste zintuig? Zelfs belangrijker dan onze huid, neus, oren en tong? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is. Maar één ding is zeker: als we slecht zien, dan kunnen ons oriëntatievermogen en plezier in het leven daaronder lijden; dat geldt zeker voor kinderen. Vooral in een wereld die tegenwoordig door visuele indrukken wordt gedomineerd, is dat vervelend. Daarom moeten wij als ouders speciale aandacht besteden aan de ogen van onze kinderen en hun visuele ontwikkeling. BETER ZIEN heeft een paar tips verzameld over kinderogen en kinderbrillen om u te helpen bij deze complexe en belangrijke kwestie.

Veiligheid voor kinderogen

Onze ogen zijn waardevol en gevoelig en hebben zodoende speciale bescherming nodig – en de kinderogen nog meer.

 • Stel de ogen van uw kind niet bloot aan onnodige risico's. Let er bijvoorbeeld op dat uw kind altijd een veiligheidsbril draagt bij activiteiten waarbij stof, splinters, spanen of vloeistofdruppels ontstaan, bijv. bij handenarbeid. Geconcentreerde waterstralen kunnen ook een gevaar vormen. Een zonnebril kan eventueel voorkomen dat een waterstraal uit een waterpistool niet in het oog komt.
 • Bescherm de ogen van uw kind met een goede zonnebril die 100% bescherming tegen schadelijke UV-A en UV-B straling biedt. Het is uiterst belangrijk dat kinderogen worden beschermd tegen de zon, omdat anders rode, jeukende of zelfs ontstoken ogen het gevolg kunnen zijn.
 • Voorkom dat uw kind wordt blootgesteld aan bijtende of irriterende stoffen, bijv. zuren en logen, of bij het mengen en aanbrengen van lijm en coatingmaterialen.
 • Bescherm de ogen van uw kind tegen verblindend licht of schadelijke straling zoals bij laswerkzaamheden of werken met een laser. Dit kan leiden tot blijvende schade bij kinderen.
 • Net als een beschermende helm kunnen sportbrillen de ogen van uw kind beschermen tegen letsel en irritatie tijdens sportieve activiteiten als fietsen, zwemmen of skiën.

Goed voor kinderogen

 • Frisse lucht is niet alleen goed voor de algemene gezondheid van uw kind, maar ook voor zijn of haar ogen. Buiten spelen is een uitstekende manier om hun ogen te ontspannen ter compensatie voor de in deze moderne tijd vrij gebruikelijke lange periodes van lezen op korte afstanden, bijv. bij het studeren, tekenen of spelen met papa's smartphone! Wetenschappelijke studies doen vermoeden dat kinderen die regelmatig over langere afstanden moeten kijken, minder vaak last hebben van oogirritaties.
 • Een passende zonnebril voor kinderen ontspant en beschermt hun ogen, zelfs bij de eerste zonnestralen in de lente.
 • Zelfs als uw kind geen duidelijke problemen met zijn of haar gezichtsvermogen heeft, adviseren deskundigen dat kinderen uiterlijk vóór hun derde levensjaar hun eerste uitgebreide oogonderzoek moeten ondergaan. Het tweede onderzoek zou dan moeten worden verricht, voordat zij voor het eerst naar school gaan en daarna om de twee jaar, om zo de eerste waarschuwingssignalen van een slechter zicht vroegtijdig te kunnen herkennen. Voor alle te vroeg geboren baby's en alle kinderen wier ouders of broers of zussen scheelzien of zeer slecht zien, zou een oogonderzoek zo vroeg mogelijk (in de leeftijd tussen zes en twaalf maanden) en daarna met regelmatige tussenpozen moeten worden verricht.

6 tips van de opticien voor kinderbrillen

BETER ZIEN vroeg Hendrik Gausepohl, een Duitse opticien, om zijn zes belangrijkste tips voor kinderbrillen met ons te delen.

 1. Begin met het kiezen van een montuur dat goed bij de gezichtsvorm van uw kind past. Het montuur moet niet te groot zijn om ervoor te zorgen dat de brillenglazen optimaal kunnen worden gecentreerd.
 2. Kies altijd voor kunststof brillenglazen, omdat deze de meeste veiligheid en bescherming tijdens het spelen bieden.
 3. Brilmonturen die flexibel aan het gezicht van elk kind kunnen worden aangepast, zijn de perfecte keus: zachte, verstelbare neusbruggen - idealiter van silicone - en flexibel verstelbare pootjes zijn de beste opties.
 4. Investeer in een harde beschermingslaag voor maximale duurzaamheid. Een ontspiegelingslaag wordt ten zeerste aangeraden voor kinderen die naar school gaan. Reflecties van plafondverlichting in klaslokalen kunnen het zicht ernstig belemmeren en het concentratievermogen van uw kind zo verlagen.
 5. Motiveer uw kind om zijn of haar bril met plezier te dragen. Betrek hem of haar actief bij het kiezen van het juiste montuur. En knijp een oogje dicht, als zij een kleur kiezen die niet helemaal met uw persoonlijke smaak overeenkomt! Hier in mijn winkel maken we het oogonderzoek zo plezierig en speels mogelijk voor het kind. De poppen die we bij ons werk gebruiken, vinden de kinderen erg leuk.
 6. Kinderen hebben UV-licht nodig voor de ontwikkeling van hun ogen, maar in de bergen, sneeuw of aan zee moeten ze beslist een zonnebril met 100% UV-bescherming dragen, want door de reflecties neemt de hoeveelheid licht die hun ogen bereikt toe.

Zo herkent u slecht zien bij uw kind

Maak van het controleren van het gezichtsvermogen van uw kind een leuk spelletje.

Opticien Hendrik Gausepohl adviseert het gezichtsvermogen van kinderen regelmatig te (laten) controleren. Als u tekenen van scheelzien, oogtrillingen of grijsverkleuring van de pupil opmerkt, dient u onmiddellijk uw opticien te raadplegen. Hetzelfde geldt als oogaandoeningen of slecht zien in de familie voorkomen. Een ander waarschuwingssignaal is, als baby's geen oogcontact proberen te maken met personen die tegen hen praten.

De lenzen van kinderogen zijn nog erg zacht en kunnen heel goed accomoderen, d.w.z. zij kunnen zich zonder problemen aan verschillende afstanden aanpassen. Als één oog niet zo goed presteert als het andere, merken ouders vaak niet op dat het 'goede' oog in feit het 'slechte' compenseert. Er wordt daarom aangeraden om de ogen van uw kind op een jonge leeftijd te laten controleren - idealiter rond de leeftijd van drie jaar.

Een bezoek aan de opticien, voordat een kind voor de eerste keer naar school gaat, is een absolute must. Een oogonderzoek rond het 14e levensjaar is noodzakelijk om eventuele veranderingen aan de ogen van een tiener, vooral bijziendheid, te ontdekken. Het volgende onderzoek wordt vervolgens gewoonlijk uitgevoerd, wanneer een jong volwassene met zijn of haar rijbewijs gaat beginnen.

Beter zien: van zuigeling tot teenager

Wilt u weten hoe kinderogen zich ontwikkelen? Of waar u bij kinderbrillen op moet letten? Hier komt u meer te weten.

Perfect zicht voor kinderen

Een kinderbril moet voldoen aan strenge normen

meer

De ogen van onze kinderen

Een kind kan meteen na de geboorte zien. Wel gaat er enige tijd overheen voor de gezichtsscherpte is ontwikkeld.

meer

Meer dan alleen stoer: zonnebescherming voor kinderogen

Een zonnebril ziet er vaak erg stoer uit - ook bij kinderen. Belangrijker dan dat is echter dat de gevoelige ogen van uw kind worden beschermd.

meer

Help, heeft mijn kind een bril nodig?

Waarom het zo belangrijk is om de ogen van baby's en kinderen regelmatig te laten testen.

meer

De juiste brilmonturen voor kinderen

Een beslissing nemen is nooit makkelijk. En niet alleen het uiterlijk is belangrijk bij het kiezen van een brilmontuur voor kinderen.

meer