Coatings voor brillenglazen: Antireflectie, Clean Coat-coating & Co.

Voorbij de technologie voor gekleurde brillenglazen - mogelijkheden in coatings voor brillenglazen

Coating voor brillenglazen: deze techniek maakt kristalhelder zicht onder alle weersomstandigheden mogelijk; stoot vuil af en maakt het onderhoud aan uw bril eenvoudiger. Het kan zelfs het cosmetische uiterlijk van uw visuele hulpmiddel verbeteren. Coatings voor brillenglazen maken van elk brillenglas een klein meesterwerk en combineren praktisch nut met plezier. Het maken van coating voor brillenglazen vergt enige deskundigheid.

Lens Coatings: Anti-Reflection, Clean Coat & Co.

Veel mensen die een bril dragen kiezen voor de traditionele optie: antireflectiecoatings. Brillenglazen die geen antireflectiecoating hebben, hebben een fundamenteel nadeel: ze produceren goed zichtbare lichtweerkaatsingen die zichtproblemen kunnen opleveren. Deze lichtweerkaatsingen zijn vooral storend op een nat wegdek of tijdens het autorijden in het donker, maar ook bij persoonlijke ontmoetingen met anderen. Zij zien zichzelf weerspiegeld in uw bril in plaats van dat ze uw ogen zien. Het voordeel van antireflectiecoatings: ze maken transparant, helder zicht en ongestoorde waarneming mogelijk, zorgen dat een bril er beter uitziet en maken het mogelijk dat de ogen van de brildrager goed kan worden gezien.

 

De effectiviteit van de antireflectiecoating varieert met de mate van reflectie: de verschillende gradaties van antireflectiecoatings zijn "eenvoudig", "medium" en "super" en kunnen worden gecombineerd in verschillende upgradepakketten (zoals coating die vuil afstoot of filterkleuren). (Tip bij het nemen van een beslissing: kunststof of glas?).

 

Deze antireflectiecoatings hebben één eigenschap waaraan ze kunnen worden herkend en waarmee ze zich onderscheiden: zogeheten restreflectie. De antireflectiecoating heeft een karakteristieke kleur afgezien van het materiaal waarvan het glas is gemaakt. Het is praktisch voor de brildrager: de optometrist kan de antireflectiecoating eenvoudig herkennen en de drager die standaard bieden waaraan de drager gewend is als hij of zij overstapt op een ander materiaal voor zijn brillenglas.

Een fantastisch paar: Kunststof en harde lak

Een must voor kunststof brillenglazen (zogenaamde organische brillenglazen): coating van harde lak. Hoewel kunststof brillenglazen comfortabel en makkelijk te dragen zijn, zijn ze, vergeleken met onbehandelde minerale brillenglazen, ook zachter en minder bestand tegen krassen.

Een speciale coating van harde lak biedt een verhoogde  krasbestendigheid van kunststof brillenglazen, waardoor een constante kwaliteit van zien wordt gehandhaafd en de levensduur van de bril wordt verlengd. Overigens, hoe dikker de kunststof brillenglazen zijn, des te belangrijker het is dat ze van een harde coating zijn voorzien! Carl Zeiss Vision biedt deze zogeheten zeer refractieve kunststof brillenglazen aan met een standaard harde coating

Kunt u zich inbeelden dat u uw bril nooit meer hoeft schoon te maken?

Vuil krijgt geen kans: Clean Coat polijst het oppervlak van het brillenglas en voorkomt dat vuil en stof zich vasthechten, waardoor het onderhoud aan het brillenglas aanzienlijk makkelijker wordt. De coating is volledig onzichtbaar! Zelfs water rolt er zomaar vanaf - net als van een lotusblad - dankzij de gunstige bevochtigingseigenschappen van de coating. Dit is een handig extra voordeel, met name voor brillenglazen met antireflectiecoatings. Dankzij verbeterde schitteringsreductie wordt vuil op deze brillenglazen eerder waargenomen dan op hun niet-gecoate evenknieën.

Beste in zijn soort: LotuTec

De innovatieve LotuTec coating-coating combineert de voordelen van de vermelde upgrades: het heeft een superantireflectiecoating, is gehard met nanodeeltjes en heeft een revolutionair afdruppeleffect dankzij de extreem gladde Clean Coat.

Overigens: bijna alle upgrades worden gecombineerd in één praktische coating met hoogwaardige systemen van topklasse van Carl Zeiss waardoor u alles krijgt wat u kunt wensen.

Coatings voor brillenglazen

 

Bescherming tegen de zon én als accessoire

Gekleurde coatings voor zonnebrillen zijn zowel voor kunststof als minerale brillenglazen verkrijgbaar. 74 kleurmonsters - van ongekleurd tot gegradeerde en tweekleurige tinten tot speciale kleuren voor medische doeleinden - zijn beschikbaar in de productlijn van tegen de zon beschermende kunststof brillenglazen van Carl Zeiss.

Als het gaat om traditionele kunststof brillenglazen is de selectie oneindig: ze kunnen worden geverfd in alle denkbare kleuren op basis van elk kleurmonster (zoals een favoriete kleur lippenstift of autolak). Onverdeeld kleurig: met de methode waarbij coating via onderdompeling wordt opgebracht wordt een uniforme tint verkregen los van het dioptrisch vermogen omdat de kleur niet doordringt voorbij het oppervlak van het brillenglas.

De eerste keuze voor een zonnebril met minerale brillenglazen: umbra-coating. Deze biedt een fraaie bruine tint in drie verschillende intensiteitsniveaus. De speciale kleur zorgt voor een uitstekende herkenning van signaalkleuren (voor tijdens het autorijden) en een realistische weergave van natuurlijke kleurnuances. Het kan op alle minerale brillenglazen worden toegepast - zowel bifocale, trifocale, varifocale of unifocale brillenglazen - ongeacht de dikte van het materiaal.