De geschiedenis van de bril

Het eerste visuele hulpmiddel werd ongeveer 700 jaar geleden uitgevonden.

Vandaag de dag nemen we het voor lief: als ons gezichtsvermogen achteruitgaat, gaan we naar de optometrist of de oogarts en nemen een bril. Maar zo makkelijk is het niet altijd geweest. De eerste visuele hulpmiddelen voor een beter gezichtsvermogen werd pas in de dertiende eeuw uitgevonden. 

Het eerste visuele hulpmiddel werd ongeveer 700 jaar geleden uitgevonden.

De Maya's, de Egyptenaren, de Chinezen en de Grieken waren allemaal hoogontwikkelde culturen die duizenden jaren geleden opzienbarende prestaties hebben verricht. Echter, als het op een verbetering van het gezichtsvermogen aankwam, wisten zelfs de grootste geleerden daar geen oplossing voor. Net als vandaag de dag was het ook in het verre verleden heel gewoon dat het gezichtsvermogen afnam bij het ouder worden.

 

De grote Romeinse redenaar Cicero beklaagde zich er eens over hoevervelend het was dat hij zich door slaven moest laten voorlezen. Keizer Nero sloeg zijn geliefde gladiatorgevechten gade door een steen van smaragd. De Griekse wijsgeer Ptolemeüs (ca. 150 na Chr.) was bekend met de eerste wetten van lichtrefractie, maar pas duizend jaar later ontdekte de Arabische wiskundige en astronoom Alhazen de wet van refractie, die van wezenlijk belang was voor een goed gezichtsvermogen.

De eerste visuele hulpmiddelen werden ontwikkeld door christelijke monniken.

Ten slotte vervaardigden in de dertiende eeuw Italiaanse monniken de eerste half-gevormde geslepen glazen. Deze glazen hadden de werking van vergrootglazen. Voor de vervaardiging van deze glazen gebruikten de monniken een kwartssoort, beryl genaamd. Pas een paar jaar later, in 1267, kwam Roger Bacon, een Franciscaanse monnik in Oxford, met wetenschappelijk bewijs dat kleine letters konden worden vergroot met glazen die op een speciale manier waren geslepen.

Murano: de geboorteplaats van de bril

De glasfabriek van Murano in Venetië, die ook nu nog wereldwijde bekendheid geniet, kan zich met recht de geboorteplaats van de bril noemen. In de dertiende eeuw was Murano de enige glasfabriek die het zachte glas kon vervaardigen dat nodig was voor het maken van brillenglazen. Kort daarna werden de eerste kwaliteitsspecificaties gedefinieerd. Deze bril, leeshulpmiddel genaamd, had een convex geslepen glas. De bril was omrand met een montuur van ijzer, hoorn of hout. Indertijd was er alleen één enkele "bergstijl" verkrijgbaar. De eerste brillen waren visuele hulpmiddelen waarmee verzienden konden lezen.

Bril als statussymbool

Ongeveer 200 jaar later werden de eerste brillen vervaardigd die begonnen te lijken op die van vandaag, toen gekramde glazen werden vervangen door brillenglazen met een montuur. Nu bestond het montuur uit een enkel deel. Natuurlijk konden alleen de rijken zich een bril veroorloven met een montuur van ijzer of brons.

In Spanje golden grote brillen als een statussymbool.Ook werden neusbruggen van leer gemaakt om het draagcomfort te vergroten. Het grootste probleem met de eerste brillen waren de monturen. Ze gleden telkens van de neus af en waren vaak zo zwaar dat de bril voor de drager erg oncomfortabel was.

In de achttiende eeuw verschenen de Nürnberg-brillen met montuur op de markt. Hoewel ze de weinig vleiende bijnaam "neusverbrijzelaars' kregen, boden ze toch een mate van draagcomfort die er niet eerder was en waren ze enorm populair.

Tegen de tweede helft van de achttiende eeuw raakten brillen met een enkel glas, monocles genaamd, in zwang. Monocles werden gedragen door de aristocratie en de elite, en met name in Duitsland en Engeland. De Fransen gaven de voorkeur aan de "pince-nez" (neusknijper). Deze hadden twee brillenglazen en steunden op zowel de neus als de spieren rond de ogen. Het voordeel van de Franse versie was dat deze snel kon worden afgenomen, aangezien de Fransen nog steeds niet graag in het openbaar gezien wilden worden met hun pince-nez.

Brillen vandaag de dag

Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg de bril eindelijk zijn huidige uiterlijk en anatomische ontwerp. Vandaag de dag zijn brillen verkrijgbaar in vrijwel alle vormen en van alle materialen - en de keuzemogelijkheden zijn onbeperkt. De bril is tegenwoordig het belangrijkste visuele hulpmiddel ter wereld en een populair modeaccessoire.