De ideale brillenglazen voor een optimaal zicht

Een oogtest brengt elke visuele handicap aan het licht. Aan de hand van de resultaten van zo'n test kan de optometrist de meest geschikte brillenglazen voorschrijven waarmee de patiënt weer scherp kan zien

Ruim 39 miljoen Duitsers lijden aan ametropie en dragen een bril vanaf hun 16de levensjaar (Bron: Allensbach-enquête over brillen, 2008). In het algemeen kunnen ze zonder een visueel hulpmiddel niet goed zien. Dit probleem kan snel worden geconstateerd tijdens een oogtest.

De juiste brillenglazen voor optimaal zicht

De ideale brillenglazen voor een optimaal zicht

Of iemand nu verziend is (men ziet alleen verafgelegen objecten scherp), bijziend (men ziet alleen nabijgelegen objecten scherp), astigmatisch (zicht is wazig of vervormd vanwege een afwijkend hoornvlies) of presbyotisch (accumulatieve ametropie op korte afstand) - voor elke visuele handicap bestaan bijbehorende brillenglazen.

 

Onze ogen werken als een precisiecamera. Het hoornvlies en de lens van het oog zijn als de lens van een camera. Ze bundelen de lichtstralen en projecteren ze nauwkeurig op het netvlies. Accommodatie is als brandpuntinstelling van de lens. Net als een camera stelt het ons in staat objecten zowel op afstand als van dichtbij met grote nauwkeurigheid te zien. Echter, slechts een kleine minderheid van de wereldbevolking heeft ogen die zo goed functioneren.


Deskundigen menen dat ruim 50 miljoen Duitsers ametropisch zijn. Slechts 58 procent van mensen die geen bril dragen als ze de veertig zijn gepasseerd, heeft een volkomen gezichtsscherpte. En zelfs onder hen die een bril dragen, heeft slechts 66% een haarscherp gezichtsvermogen (Bron: Allensbach-onderzoek, 2006).

 

Om deze reden zou iedereen uiterlijk op zijn of haar veertigste zijn of haar ogen en gezichtsvermogen moeten laten testen. Een optometrist kan uw gezichtsscherpte testen. Het goede nieuws: voor bijna elke visuele handicap bestaan de juiste brillenglazen, afgezien van de soort ametropie.

 

Een regelmatig oogheelkundig onderzoek moet ook regelmatig worden verricht ter controle op afwijkingen en organische afwijkingen van het oog.

Vision-animaties: Hoe werkt ons gezichtsvermogen?

De bijzonderheden

De juiste brillenglazen voor optimaal zicht

De juiste brillenglazen voor optimaal zicht

Bijziendheid (myopie)
Het tekort aan refractievermogen van het oog wordt gecompenseerd door een corrigerend concaaf brillenglas, zodat het beeld weer scherp op het netvlies wordt gereproduceerd.

Verziendheid (hyperopie)
Het teveel aan refractievermogen van het oog wordt gecompenseerd door een corrigerend convex brillenglas, zodat het beeld weer scherp op het netvlies wordt gereproduceerd.

Astigmatisme
Ongelijkmatig refractievermogen van het oog wordt gecompenseerd door een corrigerend cilindervormig brillenglas, zodat het beeld weer scherp en zonder vervormingen op het netvlies wordt gereproduceerd.

Presbyopie
Het falende refractievermogen van het oog voor het nabijbereik wordt gecompenseerd met een corrigerend convex brillenglas (leesbril). Hierdoor worden nabijgelegen objecten weer scherp op het netvlies gereproduceerd.

Tegenwoordig is er een overweldigende keuze aan brillenglazen. Voor elke visuele handicap is het optimale product verkrijgbaar. De experts maken onderscheid tussen:

Unifocale brillenglazen
Deze brillenglazen bieden over het hele glasvlak hetzelfde corrigerende effect. De gebruiker van deze brillenglazen heeft op alle afstanden een scherp en ontspannen zicht.

Het oog zelf blijft de nodige scherpstellingen verrichten voor zicht op verschillende afstanden, bijvoorbeeld tijdens het lezen. Leesbrillen voor presbyopie vormen hier een uitzondering op, omdat de brillenglazen worden geoptimaliseerd voor het nabijzicht.

Dankzij de allermodernste technologie is het inmiddels mogelijk brillenglazen zo weinig mogelijk te laten wegen. Ook voor ernstige gevallen van ametropie zijn er dunne, platte en lichte brillenglazen met een hoog draagcomfort.

Voor veel ZEISS-producten geldt dat zelfs de niet-gekleurde brillenglazen zoveel UV-straling absorberen dat deze optimale UV-bescherming bieden onder normale weersomstandigheden.

Het versmolten extra brillenglas is duidelijk zichtbaar

Het versmolten extra brillenglas is duidelijk zichtbaar

Bifocal lenses

Zoals de naam al suggereert, bevatten deze brillenglazen twee (= het voorvoegsel "bi-") optische effecten - voor dichtbij en veraf. Bij bifocale brillenglazen van mineraal glas wordt de dioptriewaarde die nodig is voor nabijzicht bereikt met een versmolten aanvullende lens onder in het glas. Bij bifocale brillenglazen van organisch glas wordt het effect voor nabijzicht bereikt door een gevormd aanvullend oppervlak met een kleine radius aan de voorkant. Tegenwoordig wordt echter steeds meer gekozen voor multifocale in plaats van bifocale brillenglazen.

Trifocale brillenglazen

Behalve dat deze de gebruiker ver zicht en nabij zicht mogelijk maken, beschikken ze ook nog over een derde, tussenliggende zone voor middelver zicht (50 cm tot 1,50 m). Trifocale brillenglazen moeten het ook steeds meer afleggen tegen multifocale brillenglazen.

Progressieve lenzen genieten van toegenomen populariteit

Progressieve lenzen genieten van toegenomen populariteit

Multifocale brillenglazen

Innovatieve kampioenen - moderne multifocale brillenglazen bieden enorme voordelen op bifocale en trifocale brillenglazen. Dankzij multifocale brillenglazen is scherp zicht mogelijk op alle afstanden. Er is geen verspringend beeld in het gezichtsveld en ook is er geen scheidingsrand zichtbaar.

 

Al in 1983 stelde ZEISS nieuwe normen voor multifocale brillenglazen met de Gradal HS-oplossing. Het acroniem HS staat voor horizontale symmetrie. Deze zorgt tijdens oogbewegingen voor homogene visuele indrukken voor het rechter en linker oog.

 

Dankzij Gradal Top E was het mogelijk gezichtsbereiken, met name in het middelver bereik, aanmerkelijk breder te maken en verder aan te passen aan de fysiologische vereisten van de gebruiker. De eerste op maat gemaakte multifocale brillenglazen van Carl Zeiss werden in het jaar 2000 gebruikt. Ook vandaag de dag worden ze nog volop verder ontwikkeld. De nieuwste generatie heet ZEISS multifocaal Individual 2. Het functionele oppervlak kan nu voor elk afzonderlijk effect worden geoptimaliseerd. Daarnaast werd rekening gehouden met de individuele eigenschappen, zoals de afstand tussen de pupillen, kanteling, hoornvliesafstand, montuurgrootte en de primaire werkafstand voor het nabijbereik.

Multifocale brillenglazen en hun bereik