Beter zien voor ouderen

Veel mensen van boven de 40 hebben een bril nodig. Multifocale brillenglazen kunnen 20/20-zicht herstellen.

Ineens merkt u op dat u moeite hebt om een draad door een naald te halen, of dat u de krant verder van u af moet houden tijdens het lezen. Dat zijn de eerste tekenen van leeftijdgerelateerde zichtproblemen. Dit is een normaal proces en we hoeven er ons geen zorgen over te maken. Immers, een goede bril en multifocale brillenglazen zorgen ervoor dat uw zicht optimaal blijft. 

Veel mensen van boven de 40 hebben een bril nodig. Multifocale brillenglazen kunnen 20/20-zicht herstellen.

Veel mensen van boven de 40 hebben een bril nodig. Multifocale brillenglazen kunnen 20/20-zicht herstellen.

Het begint ongeveer tussen de 40 en 50: de lens en de ciliaire spieren in de ogen kunnen hun veerkracht verliezen. Het oog begint moeite te krijgen om zich aan verschillende afstanden aan te passen en zich hierop scherp te stellen, een proces dat ook wel accommodatie, of aanpassing, wordt genoemd. Dit wil zeggen dat de ooglens buigt en zich recht om zich op verschillende afstanden scherp te stellen.

 

Als deze aanpassing niet goed functioneert verslechtert het zicht op korte afstand. Als de lens plat blijft wanneer het zich richt op nabijgelegen voorwerpen is het refractievermogen in aanzienlijke mate aangetast. Als gevolg daarvan worden de lichtstralen die van dichtbij tot het oog doordringen samengebundeld achter het netvlies en zorgen zo voor een wazig beeld. Verzienden kunnen al veel eerder met dit probleem te maken krijgen.

 

Mensen met hyperopie hebben goed verzicht, maar problemen met het zien van dichtbijgelegen voorwerpen. De reden: de oogbal is te kort en de binnenvallende lichtstralen worden niet accuraat op het netvlies weergegeven.

Gezichtsvermogen na uw 40ste

 


Bijzienden kunnen mogelijk nabijgelegen voorwerpen scherper  zien zonder bril dan met bril. Het kan vervelend zijn om steeds de bril te moeten afnemen en weer opzetten. In zo'n geval is de beste oplossing - ongeacht of men al een bril draagt of als men daarvoor zonder bril kon zien -  een op maat gemaakte bril. Personen die voorheen normaal zicht hadden, hebben in eerste instantie alleen een leesbril nodig. Echter, leeftijdgerelateerde oogproblemen nemen in de loop van de jaren toe.

Bij veel van deze mensen zal daarom uiteindelijk ook het zicht op middellange afstand moeten worden gecorrigeerd. Als het zover is vormt een bril met multifocale glazen de ideale oplossing, omdat deze zorgen voor een soepele overgang tussen verschillende afstanden en zonder vaste ooghoek.

Het belangrijkste voordeel van multifocale brillenglazen is dat het oog soepel kan overschakelen van het ene beeld naar het volgende en zich op alle afstanden snel en nauwkeurig scherpstellen.

Oplossingen voor gezichtsvermogen op de werkplek na 40

 


Vandaag de dag zijn er voor mensen die veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm speciale beeldschermbrillen  verkrijgbaar met een bredere visuele zone voor de middellange en korte afstand. De speciale multifocale brillenglazen zijn optimaal uitgelijnd op de afstand tussen de gebruiker en het beeldscherm. Bij multifocale brillenglazen is kwaliteit van bijzonder groot belang. Met brillenglazen van een mindere kwaliteit kan het een poosje duren voordat de gebruiker eraan gewend is.

Wat zijn bifocale en trifolcale brillenglazen?

Wat zijn bifocale en trifolcale brillenglazen?

Bifocale en trifocale brillenglazen zijn de voorlopers van multifocale brillenglazen. Deze vormen de ideale oplossing voor wie liever geen multifocale brillenglazen draagt of er moeite mee heeft deze te gebruiken. Sommige mensen geven nog steeds de voorkeur aan bifocale en trifocale brillenglazen. Als een mogelijk alternatief moet er wel een compromis worden gesloten, omdat het verbindingsstuk in het brillenglas een beeldsprong tot gevolg heeft Ook kunnen de brillenglazen niet alle zichtbereiken bestrijken.