Optische illusies

Ziet u het?

Onze ogen zijn ons belangrijkste zintuig, omdat we iets meestal pas geloven als we het daadwerkelijk met onze eigen ogen zien. De Griekse filosoof Plato argumenteerde dat we onze ogen niet altijd mogen geloven. Hij had natuurlijk gelijk, want onze ogen bedriegen ons vaker dan we denken.

Voorbeeld 1

Contrast is essentieel voor ons zicht. De tekst in de linker banner is niet onmiddellijk zichtbaar. Dit komt doordat de kleur van de tekst niet voldoende contrast vertoont met de kleur van de banner. De tekst in de rechter banner is makkelijk leesbaar omdat er veel contrast is. Zonder contrast zouden we gewoon minder kunnen zien. 

Voorbeeld 2

Het kleine vierkant heeft dezelfde kleur in alle grote vierkanten. Het lijkt echter alsof het kleine vierkant donkerder wordt van links naar rechts, door het contrast met de grote vierkanten.

 

Voorbeeld 3

In deze geplaveide muur lijkt het net alsof de horizontale lijnen naar elkaar toe bewegen. Maar ze zijn helemaal parallel. De vierkanten zijn perfect vierkant.

 

Voorbeeld 4

De illusie van het raster van Hermann. Onze hersenen doen ons grijze vlekjes zien op de kruisingen van de witte lijnen, maar deze zijn er niet echt. Dit gebeurt ook wanneer u het raster in contrasterende kleuren ziet.

 

Voorbeeld 5

De roze cirkel die omgeven is door de grote zwarte vlekken, lijkt kleiner dan de roze cirkel tussen de kleine zwarte vlekken. In werkelijkheid zijn ze echter exact even groot.

 

Voorbeeld 6

De horizontale lijnen zijn even lang. Het lijkt echter alsof de bovenste lijn langer is. Wij zijn gewend diepte te zien en zien de twee schuine lijnen aan voor evenwijdige lijnen die naar de horizon toelopen. (zoals een treinspoor). Voor onze hersenen lijkt iets dat veraf is groter dan een even groot voorwerp van dichtbij.

 

Voorbeeld 7

Een bekende geometrische illusie ontworpen door F.C. Müller-Lyer. De horizontale lijnen zijn even groot op beide afbeeldingen. Het lijkt echter alsof de horizontale lijn in het bovenste beeld groter/langer is.

 

Voorbeeld 8

Op het eerste gezicht lijken de schuine lijnen niet in elkaars verlengde te liggen, maar als u er een liniaal naast legt ziet u al snel dat het eigenlijk dezelfde lijn is. In de tweede afbeelding geeft de stippellijn aan, op welke plaats de lijn volgens de meeste mensen zou moeten eindigen.