Hoe vind ik het beste montuurontwerp voor mijn gezicht?

Tips om u te helpen bij de keuze van de ideale bril voor u

Het kan moeilijk kiezen zijn uit een enorm keuzeaanbod. Een goede bril is een belangrijke investering. Immers, u zult hem lange tijd moeten en willen gebruiken. En het allerbelangrijkste is dat u er met uw bril nog beter uitziet. Vandaag de dag bieden brilfabrikanten een breed scala aan fraaie montuurontwerpen. Toch zult u nog steeds moeten zien uit te vinden welke het beste bij u past. Welke stijl, maat of kleur staat u het beste? Bent u meer gebaat bij een montuurloze bril? Er zijn een aantal elementaire vuistregels die u helpen om de juiste keuze bij de optometrist te maken.

How do I find the perfect frame for my face?

Tips om u te helpen bij de keuze van de ideale bril voor u

Net als elk oog  heeft ook elk gezicht zijn eigen unieke kenmerken. Bovendien verschillen smaken en wordt de voorkeur gegeven aan verschillende stijlen. Wilt u een bril die uw persoonlijkheid onderstreept of een bril die u er totaal anders doet uitzien? Als u een bril kiest moet u rekening houden met deze aspecten. Om de verwarring zo klein mogelijk te maken is het handig om na te gaan welke opties u hebt voordat u naar de optometrist gaat. Er is één algemeen principe dat u in uw achterhoofd zou moeten houden: zorg voor visuele contrasten. Voor een evenwichtige look kan de vorm van uw montuur het beste contrasteren met de vorm van uw gezicht. Het resultaat is dan een harmonieuze eenheid. Het is niet altijd gemakkelijk het optimale brilmontuur te kiezen als aanvulling op de vorm van uw gezicht. Mensen met een ovaal gezicht hebben een enorm voordeel: zij hebben het perfecte gezicht voor een bril.

De aanschaf van de perfecte bril is een van de belangrijkste beslissingen die u neemt. Om goed te kunnen zien zult u de bril lange tijd moeten en willen gebruiken. Een van de grootste uitdagingen is het vinden van het perfecte montuur voor uw bril. U moet een keuze maken uit talloze ontwerpen, maten en kleuren. Ook zijn er montuurloze brillen verkrijgbaar. Aan de hand van enkele elementaire regels kunt u zorgen dat u de juiste beslissing neemt als u alle opties bij langs gaat.

1. Ovaal gezicht

Tijd voor een feestje - u hebt het winnende lot! Of - om het anders te zeggen - u hebt het perfecte gezicht voor een bril. Elke optometrist zal u zonder moeite een breed scala aan keuzes kunnen voorleggen. Bijna elk montuur zal een prima aanvulling zijn op uw uiterlijk. Pas alleen wel op met monturen met al te ruime proporties aan de zijkanten, of met heel kleine, ronde brilletjes. De beste keuze voor u is een rechthoekig ontwerp.

2. Rond gezicht

Wij raden u een gedistingeerd en meer rechthoekige montuur aan dat hoeken benadrukt, d.w.z. rechte tot enigszins rechthoekige ontwerpen. Deze verschaffen een rond gezicht extra contouren. Wees dapper en doe eens gek met kleuren. Een bril met een breder montuur zou u ook goed staan. Vermijd delicate en geronde monturen.

3. Driehoekig of hartvormig gezicht met breed voorhoofd en puntige kin

De beste keuze voor u is een ovalen of gerond montuur - of zachtere en plattere ontwerpen met subtiele accenten. Door de visuele verdeling van uw gezicht waar deze bril voor zorgt, gaat u er nog beter uitzien. U kunt beter niet kiezen voor een montuur dat te klein of te bont is.

4. Smal of rechthoekig gezicht

U hebt een smal gezicht, u hebt lage kaakbeenderen en uw kin en onderkaak zijn uw meest opvallende gelaatstrekken. Een bril zal uw uiterlijk goeddoen, omdat het uw gezicht visueel opdeelt, waardoor de lengte wordt teruggebracht tot ideale proporties. Uw beste keuze is een bril met een brede brug en lage oorstukken. Een ovaal montuur vormt een goede aanvulling op uw gezicht, mits u geen stijl kiest die te klein voor u is. Een montuurloze bril met subtiele contouren zou uw gezicht ook prima staan.

5. Vierkant gezicht

In your case, the objective should be to stretch your face visually with the assistance of your spectacles design. Chin, bottom jaw and forehead are your most distinguishing features. Try slightly round frames that are not too small and have a flat line design. Rimless glasses might also provide a perfect fit. Avoid small spectacles and those that underscore corners.

De keuze van de kleur van het montuur

Misschien hebt u al eens gehoord van kleurtypen. Deze worden gedefinieerd aan de hand van iemands haarkleur, huidtint en oogkleur en hangen samen met de vier jaargetijden. Deze typologie kan ook nuttig zijn bij de keuze van de kleur of schakering van uw brilmontuur.

Het wintertype:

Het wintertype:

Het wintertype: Wintertypes hebben meestal een zeer lichte huid met een zweem van blauw. De huid kan soms ook een olijfgroene teint hebben. Zonder make-up kan dit type huid nogal bleek lijken. De meeste mensen van dit huidtype hebben donker of zwart haar. Zo iemand was bijvoorbeeld Elizabeth Taylor. De kleur ogen is groenbruin, blauw of groen. Bij wintertypen passen heldere, sterke en koele kleuren het beste, zoals zwart, wit, grijs en blauw. Goud, bruin, oranje en pastelkleuren kunnen het beste worden vermeden. Monturen die uitstekend zouden passen zijn zilverkleurige of blauwzwarte modellen.

Het voorjaarstype:

Het voorjaarstype:

Marilyn Monroe was absoluut een voorjaarstype. De huid is peerkleurig en mensen van dit type hebben vaak goudkleurige sproeten. De kleur haar loopt meestal van blond naar roodblond met blauwe, blauwgrijze, groene, grijsbruine of goudgroene ogen. Bij dit type passen het beste voorjaarskleuren zoals natuurwit, zachtbeige, lila, zalmkleurig, korenbloemblauw, lichtroze, warme bruine kleuren, goudgeel, koperbruin en brons. Voor monturen zijn goudgeel, beige, kreeftrood of lichtbruin perfecte kleuren.

Het zomertype:

Het zomertype:

Het zomertype: In de regel hebben mensen van dit type asblond haar en babyblauwe, bruine of grijze ogen. Hun huid is licht en rozig, bijna pastelkleurig. Grace Kelly was iemand die tot dit type behoort. Kleuren die goed passen bij zomertypes zijn koel, intens maar niet te opzichtig of donker, zoals grijsblauw, roze, rood, zilvergrijs of perkamentwit. Zomertypes doen er goed aan zwart, goudgeel, oranje en sneeuwwit vermijden. Bij de keuze voor een montuur kunt u denken aan kleuren zoals roze, lichtblauw of lavendelblauw.

Het najaarstype:

Het najaarstype:

Het najaarstype: De zangeres Milva is typisch een najaarstype. Mensen van dit type hebben meestal een goudgele huid. Sommigen hebben echter een ivoor- of peerkleurige huid en een neiging om sproeten te ontwikkelen. Veel najaarstypen hebben rood haar met een gouden glans en donkerbruine, groenbruine of groene ogen. Bij hen passen alle aardkleuren, waaronder bruin, oranje en groen, maar ook dieprode kleuren, ivoorwit of vanillegeel. Goud, brons en koper zijn ook prima keuzes. De perfecte kleuren voor een montuur voor dit type mensen zijn goud en alle natuurkleuren.

Andere nuttige tips

Belangrijk: neem uw tijd als u op zoek gaat naar een bril. Probeer zoveel monturen uit als u wilt en laat de optometrist u met raad en daad bijstaan. Laat uw favoriete keuzes zien aan uw partner of vrienden en ga te rade bij mensen die u vaak ziet en die weten wat het beste bij u past. Het allerbelangrijkste daarbij is dat uw bril comfortabel moet zitten en dat u vindt dat de bril u goed staat.