Hoe worden ze gemaakt?

How They Are Produced?

Hoe worden ze gemaakt?

Stolp van kwartsglas en calotte van de B12/IV coatinginstallatie

Vandaag worden alle antireflectiecoatings aangebracht met installaties die deze onder vacuüm aanbrengen. De behuizing van de installatie wordt een 'box coater' genoemd, de brillenglasbevestiging onderaan als de 'calotte'. Er worden tot 130 brillenglazen op de calotte geplaatst, afhankelijk van de grootte van de coatinginstallatie en de brillenglasdiameter. Omdat bij het coatingproces slechts één zijde tegelijk wordt gecoat, moeten de brillenglazen worden omgedraaid voor de coating aan de andere zijde.

Zodra het brillenglas aan beide zijden cosmetisch is afgewerkt, wordt het gereinigd als voorbereiding op het AR-coatingproces. Het wordt door verschillende reinigingsbaden geleid met verschillende reinigingsoplossingen met ultrasone en temperatuurmethodes. Zelfs de kleinste vuildeeltjes op het glasoppervlak zouden de kwaliteit van de coating beïnvloeden.

Hoe worden ze gemaakt?

Reinigen van de brillenglazen vóór het coaten

Het coatingmateriaal wordt geleverd als korrels of plaatjes. Tijdens het coatingproces worden kleine hoeveelheden coatingmateriaal, verzameld in keramische smeltkroezen of watergekoelde keramische smeltkroezen, verhit met behulp van versnelde elektronen. Dit zet het materiaal om van een vaste stof naar een gas. De gasmolecules verlaten het oppervlak van het coatingmateriaal aan een snelheid van ongeveer 100 m/s en hechten zich aan het brillenglas. Tijdens het vacuüm hechtingsproces wordt de dikte van de coatinglaag continu gecontroleerd met behulp van complexe meettechnieken.

Om te garanderen dat de AR-coating de vereiste hechtkracht en dus ook de vereiste schuurweerstand heeft, worden brillenglazen heet gecoat. De brillenglazen worden tijdens het hechtingsproces opgewarmd tot ongeveer 250 °C.
Dit verwarmingsproces is niet mogelijk voor Plastic brillenglazen. Plastic brillenglazen mogen meestal niet worden opgewarmd tot boven 80 °C omdat dit nefast is voor hun dimensionele stabiliteit, wat de optische eigenschappen zou beïnvloeden. Bij AR-coatings op plastic brillenglazen is het dus noodzakelijk om coatingmaterialen te gebruiken die voldoende hechten zonder een verhittingsproces.

Antireflectiecoatings - onze geschiedenis

Carl Zeiss B12/V coatinginstallatie

Antireflectiecoatings - onze geschiedenis

De techniek voor de productie van antireflectiecoatings op brillenglazen, die de basis vormt van standaardprocedures van vandaag, werd in 1936 al gepatenteerd door Carl Zeiss. Pas twee decennia later konden meerdere brillenglazen tegelijk worden behandeld met een AR-coating. Tot dat moment werden AR-coatings vooral gebruikt voor verrekijkers. In 1959 was Carl Zeiss de eerste fabrikant die AR-coatings aanbood voor glazen brillenglazen.