Dompelkleuren

Dompelkleuren

Zowat elke beschikbare kleur

Dompelkleuren

ZEISS heeft een groot aanbod plastic zonnebrilglazen in 74 kleuren. Verloopkleuren en tweekleurige tinten zijn beschikbaar naast enkelvoudige kleuren. Er zijn speciale kleuren voor medische doeleinden beschikbaar in het grote aanbod Clarlet-kleuren van ZEISS

Dompelkleuren

Plastic brillenglazen in een verfbad dompelen

Naast het standaardaanbod kunnen Clarlet-brillenglazen met refractie-index 1,5 naar wens worden gekleurd volgens een voorbeeld. Ongeveer elke kleur en elk absorptieniveau zijn mogelijk. Elk voorbeeld is goed genoeg, of het nu om uw favoriete trui of lippenstift gaat, fietshandschoenen of zelfs een gekleurd brillenglas dat ZEISS niet standaard aanbiedt.

Plastic zonnebrilglazen met een dompelcoating hebben een gelijke kleur, ongeacht het voorschrift, omdat de kleur alleen het oppervlak van het brillenglas bedekt.

Meer informatie
Sluiten

Hoe worden ze gemaakt?

Hoe worden ze gemaakt?

Alle kleuren en tinten zijn verkrijgbaar met de poeders voor de primaire kleuren rood, geel en blauw

ZEISS kleurt al sinds 1978 plastic brillenglazen in dompelbaden.

Intussen worden er dagelijks tot 7000 plastic brillenglazen op deze manier gekleurd in de Carl Zeiss fabriek in Aalen, Duitsland. Dit is ongeveer 40% van alle geleverde plastic brillenglazen. De brillenglazen worden eerst in speciale houders geplaatst, vastgemaakt en ondergedompeld in het verfbad. Ze blijven maximaal 5 uur in de baden, waarbij de verf het brillenglasoppervlak tot een diepte van ongeveer 0,1 mm binnendringt.

De temperatuur van het verfbad is altijd constant. Bij plastic brillenglazen met de index 1,5 bedraagt deze bijvoorbeeld altijd 93 °C. Een magnetische roerder in elk van de baden garandeert een maximale homogeniteit van het verfmengsel.

Brillenglasinspectie

De visuele inspectie om de kleuren van de brillenglazen te beoordelen, gebeurt op speciale tafels met verlichting die op daglicht lijkt

De dompelbaden bevatten verfstoffen die ook in de textielindustrie worden gebruikt. Elke kleur of tint is mogelijk met de primaire kleuren rood, geel en blauw. Voor Clarlet UV-brillenglazen worden speciale baden gebruikt. Verloopkleuren worden gerealiseerd met een speciaal door ZEISS ontwikkeld systeem. Een computer regelt de snelheid waarmee de brillenglazen geleidelijk aan worden verwijderd uit het bad, wat leidt tot een variatie in brillenglaskleur van helder naar donker.

De kleur wordt visueel geïnspecteerd op speciale tafels met een wit oppervlak en verlichting die op daglicht lijkt. Alle speciale medische filters en Clarlet UV-brillenglazen ondergaan een extra inspectie met een spectrofotometer. In dit geval is het niet de kleur, maar de vereiste absorptie van bepaalde golflengtebereiken voor medische toepassingen die belangrijk is. Daarom moet er een exacte fotometrische meting worden uitgevoerd van de brillenglazen.

Meer informatie
Sluiten