Harde coatings

Harde coatings

Harde coatings zijn tegenwoordig de norm voor antireflectiecoatings. Hiervoor wordt lak gebruikt die een bijna ideale buffer vormt tussen het brillenglasoppervlak en de brozere AR-coating.

1. Voordelen

Altijd aanbevolen, soms essentieel

Door hun lage dichtheid zijn plastic brillenglazen zeer licht en dus zeer comfortabel om te dragen. Ze hebben echter één nadeel: door hun relatief zacht oppervlak zijn ze gevoelig voor krassen. Om dit nadeel tegen te gaan, kunnen plastic brillenglazen worden afgedekt met een harde beschermingslaag.

Krassen op het brillenglas leiden niet alleen tot verspreid licht wat een wazig "melkachtig" zicht geeft, maar zijn ook een cosmetisch nadeel. De harde coating van ongeveer 2 µm dik maakt het oppervlak krasbestendiger en verhoogt dus de duurzaamheid van het brillenglas.

Voordelen van een harde coating

  • De brillenglazen zijn krasbestendiger
  • Grotere duurzaamheid
  • Eenvoudiger onderhoud van het brillenglas dankzij hogere krasbestendigheid[MA1] 
  • Visuele kwaliteit van het brillenglas blijft gedurende langere tijd intact

    De oppervlaktesterkte van plastic brillenglazen met hoge index is zo laag dat een harde coating essentieel is. Dit is waarom we bij ZEISS onze plastic brillenglazen met hoge index altijd standaard voorzien van een harde coating.

Meer informatie
Sluiten

2. How It Is Produced?

De harde coating van plastic brillenglazen met een dompellak is een erg nieuwe technologie vergeleken met de AR-coatingtechniek die voor het eerst op oftalmische brillenglazen werd gebruikt in 1959. Hoewel het plastic brillenglas Clarlet al in 1963 op de markt werd gebracht, duurde het twee decennia voor de eerste harde dompelcoating werd aangebracht. ZEISS bood de eerste Clarlet brillenglazen met een harde dompelcoating aan in 1986. Tien jaar later werd de harde coating al een onmisbare standaardcoating voor plastic brillenglazen.

Vandaag worden er dagelijks tot 9000 plastic brillenglazen voorzien van een harde lakcoating in de centrale productielocatie van ZEISS in Aalen, Duitsland.

Hoe wordt deze geproduceerd?

In het harde-coatingproces worden de brillenglazen ondergedompeld in een polysiloxaanlak die exact wordt afgestemd op elke refractie-index

Harde dompelcoatings worden gewoonlijk geproduceerd met polysiloxaanlakken. Dankzij hun elastische eigenschappen vormen deze lakken een bijna ideale buffer tussen het brillenglasoppervlak en de brozere AR-coating. Bij ZEISS wordt de dompeltechniek gebruikt om alle harde coatings op plastic brillenglazen aan te brengen. Na een reinigings- en voorbehandelingsproces worden verschillende brillenglazen in speciale rekken geplaatst en ondergedompeld in de polysiloxaanlak.

De dikte van de harde coating wordt bepaald door de snelheid waarmee de brillenglazen worden ondergedompeld en verwijderd, en door de viscositeit van de lak. Om te garanderen dat de gewenste viscositeit altijd wordt bereikt. Moet de omgevingstemperatuur constant op 18 °C worden gehouden.

De onderdompelings- en verwijdersnelheid wordt door de computer bepaald. Er moet uiterst goed op de viscositeit worden gelet om te garanderen dat de kwaliteit van de coating voldoet aan de specificaties. Clean-room omstandigheden zijn essentieel om contaminatie met stof te voorkomen.

Om de dompellak te laten uitharden, worden de brillenglazen door een oven geleid. Afhankelijk van het gebruikte brillenglasmateriaal blijven de glazen drie tot vier uren in de oven. Het temperingsproces zorgt voor een stabiele hechting van de lak op het brillenglas en voorkomt dat de laag nog los komt.

Meer informatie
Sluiten

3. Dompelen & Vacuümaanbrengen

Een vergelijking

Behalve de zogenaamde "natte chemische" technieken, kunnen vacuümprocessen ook worden gebruikt om een harde coating aan te brengen op brillenglazen. Het afgezette materiaal, kwarts (SiO2) is echter zeer broos. Krassen zorgen er vaak voor dat de coating volledig barst en er talloze haarscheurtjes over het gehele oppervlak van het brillenglas zitten. Het brillenglas krijgt snel een 'melkachtig' uiterlijk wat het zicht aanzienlijk beïnvloedt.
Krassen op een harde lakcoating veroorzaken veel minder schade aan het oppervlak van het gecoate oppervlak. Zowel de optische kwaliteit als het cosmetisch uitzicht van de lens blijven gedurende langere tijd intact. Daarom wordt alleen de "natte chemische" techniek bij ZEISS gebruikt om harde lakcoatings te produceren.

Dompelen en vacuüm aanbrengen

Uitvergrote foto van een kras op CR 39 met een vacuüm aangebrachte kwartscoating

Dompelen en vacuüm aanbrengen

Uitvergrote foto van een kras op CR 39 met een harde lakcoating

Meer informatie
Sluiten

4. Hoge kwaliteit

Hoge kwaliteit

De hoge kwaliteit van ZEISS harde coatings

Sinds de introductie van de eerste harde dompelcoating van ZEISS in 1986 is de kwaliteit van de coatings steeds blijven verbeteren. Het resultaat is een hoge kwaliteitsnorm voor alle ZEISS brillenglazen met harde coating.

Het gebruik van nieuw ontwikkelde plastics voor brillenglazen betekent dat er ook nieuwe, sterke laksystemen zijn vereist.

Hoge kwaliteit

De ontwikkeling van lensmaterialen richt zich op het verhogen van de refractie-index. Om dezelfde kwaliteitsnorm voor harde coatings op elk materiaal te bereiken, gebruikt ZEISS harde lakken die precies zijn afgestemd op de materiaaleigenschappen. Hoe hoger de refractie-index van het materiaal, hoe hoger de index van de lak.

Om de hoge kwaliteitsnorm van de harde coatings te garanderen, gebruikt ZEISS cleanroom-omstandigheden.

Meer informatie
Sluiten

5. Superhoge index

Superhoge index voor brillenglazen en harde coating

Nadat Carl Zeiss als eerste in Europa erin slaagde een plastic brillenglas te polymeriseren met de superhoge index 1,665 voor batchproductie, verschoof het bedrijf de aandacht naar het verbeteren van de coatingstructuren voor dit materiaal.

Het resultaat: een harde coating met hoge index wordt ook gebruikt in de brillenglazen met hoge index ZEISS Single Vision AS 1,67 en ZEISS Single Vision Sph 1,6. Een van de voordelen van deze speciaal afgestemde coating is de hoge hechtingskracht en dus de uitstekende duurzaamheid. Een ander duidelijk voordeel: vervelende interferentie wordt voorkomen, waardoor het brillenglas in elk opzicht cosmetisch aantrekkelijk is.