Spiegelcoating

Spiegelcoating

Spiegelcoating

Spiegelcoatings creëren een interessant effect op brillenglazen: van een lichte schittering tot een volledige spiegellaag.
Hier vindt u meer informatie over de productieaspecten en gegevens over een spiegelcoating.

Spiegelcoating

Hoe de constructieve interferentie van een spiegelcoating werkt

Principe van spiegelcoatings

Spiegelcoatings ontstaan door interferentielagen onder een vacuüm aan te brengen.
In tegenstelling tot antireflectiecoatings waarvan het effect wordt bereikt door destructieve interferentie, kan een spiegelcoating worden verkregen met behulp van constructieve interferentie. Door de diktes van de verschillende interferentielagen aan te passen, kunnen verschillende reflectiekleuren worden bereikt.

Spiegeleffecten
Het spiegeleffect, de waargenomen intensiteit van de spiegelcoating, hangt af van de basistint van het brillenglas. Bij heldere brillenglazen of brillenglazen met slechts een lichte tint ziet de spiegellaag eruit als een lichte schittering op het brillenglasoppervlak. Hoe donkerder de tint, hoe intensiever het spiegeleffect wordt. Bij erg donkere tinten zijn de ogen van de brildrager niet langer zichtbaar door de spiegelcoating.

Fase- en amplitudevereisten

Het licht wordt op de beide interfaces van een AR-coating gereflecteerd. De twee gereflecteerde golfreeksen van een bepaalde golflengte kunnen elkaar volledig opheffen door interferentie indien wordt voldaan aan de Fase- en amplitudevereisten.