Bifocale brillenglazen

Bifocale brillenglazen

Hoe bifocale brillenglazen worden gemaakt. Lees meer over de verschillen tussen het produceren van glazen en plastic brillenglazen.

1. Glas

Bifocale brillenglazen, glas

Het glazen bifocale brillenglas

Om glazen bifocale brillenglazen te maken zijn een voorgevormd brillenglas en een zogeheten knop nodig.

De ronde knop bestaat uit twee delen met verschillende refractie-indices. Het bovenste deel van de knop (de kroon genoemd) heeft dezelfde refractie-index als het basisbrillenglas, dus het gedeelte voor verzicht. Het onderste deel, en dus het gedeelte voor nabijzicht, heeft een hogere refractie-index.

Op de oppervlakken van de deelrand die later zichtbaar is, worden de twee segmenten afgewerkt en in een oven permanent aan elkaar gehecht. Het achterste oppervlak van de knop wordt geschuurd en gepolijst. Het doel van de knopkroon is het beschermen van de deelrand van het gedeelte voor nabijzicht wanneer de knop wordt afgewerkt en om het gedeelte voor verzicht te voltooien boven het gedeelte voor nabijzicht.

Internationale techniek

Productie van glazen bifocale brillenglazen met behulp van de internationale techniek

Productie van bifocale brillenglazen

Internationale techniek
In dit proces wordt een ronde holle vorm in het vooroppervlak van het gedeelte voor verzicht geschuurd en vervolgens gepolijst. Dit vormt de vereiste straal voor de additie.
De knop wordt in de holle vorm van het basis brillenglas geplaatst en beide worden vervolgens gedurende ongeveer 4 1/2 uur in een oven geplaatst volgens het type lens. De temperatuur bedraagt 670 °C tot 760 °C en de knop vormt een 'pasta' die zich aan het basisbrillenglas hecht.

Druktechniek

Met de druktechniek wordt de knoop met hoge druk in het roodgloeiend brillenglas gedrukt

Druktechniek
Voor deze techniek wordt een basisbrillenglas gebruikt met vlakke opervlakken. In dit geval bepaalt het achterste oppervlak van de knop de additie. Het basisoppervlak wordt verhit tot voorbij het punt waar het zacht wordt en de koude knop wordt met een ponsapparaat in het roodgloeiend basisbrillenglas geperst. De vereiste druk voor dit proces stemt overeen met een gewicht van ongeveer 6 ton.

Na het afkoelen blijven de knop en het basisbrillenglas permanent gehecht. De knoopkroon is nu volledig onzichtbaar omdat deze samensmelt met het basisbrillenglas en een homogeen glazen blok vormt. Het uitstekend deel van de knoop wordt weggefreesd. Het nieuwe bifocale brillenglas wordt vervolgens geschuurd en gepolijst aan beide zijden en vervolgens gecoat.

Meer informatie
Sluiten

2. Kunststof

Bifocale brillenglazen, plastic

Gietvorm voor de productie van plastic bifocale brillenglazen

Het plastic bifocale brillenglas

Om plastic bifocale brillenglazen te maken, wordt een holte met de vorm van het segment gemaakt in de concave achterzijde van de gietvorm. Dit betekent dat u op de gietvorm het gebogen gedeelte en de kenmerkende tastbare segmentrand van plastic bifocale brillenglazen ziet. De dioptrische sterkte van het segment wordt bereikt door gewoon de oppervlakteronding te verhogen en niet door een materiaal te gebruiken met een hogere refractie-index als in glazen bifocale brillenglazen.