Multifocale brillenglazen

Multifocale brillenglazen

Multifocale brillenglazen zijn hoogtechnologische producten. Lees meer over hoe ZEISS multifocale brillenglazen worden geproduceerd.

1. Sterkte-ontwerp

De ontwikkeling van een sterkte-ontwerp

Multifocale brillenglazen zijn een hoogtechnologisch product. Het startpunt bij de ontwikkeling van een multifocaal brillenglas is de doelstelling om een specifiek sterkte-ontwerp te bereiken voor algemeen gebruik of voor specifieke visuele taken, bijvoorbeeld computerwerk.

Om een nieuw sterkte-ontwerp te berekenen moet een stelsel van vergelijkingen met honderden onbekenden en mogelijk duizenden vergelijkingen worden opgelost. Uiterst ingewikkelde splinefuncties zijn nodig om de sterktestructuur van multifocale brillenglazen te ontwerpen.

Dit berekeningsproces alleen volstaat niet om een nieuw sterkte-ontwerp te maken. De optische ontwerper moet het berekende oppervlak voortdurend aanpassen aan het gewenste oppervlak, een proces gekend als iteratie. De uiterst ingewikkelde mathematische berekeningen die zijn vereist om een nieuw multifocaal oppervlak te maken, kunnen alleen worden berekend met uiterst geavanceerde computers.

Indien wiskundigen nu nog steeds met dezelfde middelen moesten werken als 50 jaar geleden, zou het 27 miljoen jaar duren voor ze de oplossing vonden voor één fase in het iteratieproces!

Meer informatie
Sluiten

2. Van theorie tot praktijk

Bij de productie van multifocale brillenglazen zet een speciale freeform-generator het nieuw berekende sterkte-ontwerp om naar de half afgewerkte brillenglazen of gietvormen.

Er zijn ingewikkelde productietests nodig om de eerste bruikbare prototypes te produceren. Het volledige multifocale oppervlak wordt gemeten met speciale meetmachines waardoor de gemeten waarden kunnen worden aangepast naar de mathematische gegevens van het opgegeven progressieve oppervlak. Pas nadat dit vaak moeilijke aanpassingsproces is voltooid, zijn de eerste bruikbare prototypes beschikbaar om uit te proberen.

Door de brillenglazen te proefdragen, is het mogelijk om na te gaan hoe goed de brildrager de nieuwe brillenglazen verdraagt. Indien de tolerantie voor het nieuwe brillenglas laag is, wordt het ontwerp aangepast en begint de ontwikkelingscyclus opnieuw vanaf het begin.

3. Het multifocale oppervlak schuren

Op maat gemaakte precisie brillenglazen ZEISS-freeform--technologie met ZEISS freeform-technologie, ongeacht of ze van plastic of van glas zijn gemaakt.