OPTIMA

OPTIMA

Dankzij de OPTIMA-techniek met computerhulp kunnen de randdikte en de dikte van het midden, zichtbaar in het frame, worden beperkt tot een minimum. Vaak kan het brillenglas veel dunner worden geproduceerd is dan de kleinste, niet-gesneden brillenglasdiameter.
De dikte van de plus-brillenglazen hangt sterk af van de bestelde diameter.

1. Basisbegrippen

Basisbegrippen

Tijdens het produceren van de brillenglazen kan de randdikte van negatieve brillenglazen aanzienlijk worden beperkt, zelfs indien een grote diameter is besteld

Invloed op de randdikte

De opticien kan een brillenglasmateriaal en oppervlaktegeometrie kiezen (sferisch, asferisch of atorus) waardoor hij de dikte van de rand en het midden van een brillenglas kan beïnvloeden. Hij of zij kan ook de zichtbare dikte van de rand en het midden in het montuur bepalen door een geschikte vorm en grootte van montuur.

De algemene regel is: hoe kleiner het geselecteerde montuur, hoe dunner het brillenglas kan zijn. Bij negatieve brillenglazen heeft alleen de montuurafmeting een invloed op de randdikte. Bij positieve brillenglazen is de dikte vooral afhankelijk van de bestelde diameter van het niet-geslepen brillenglas. Hoe kleiner de niet-geslepen diameter, hoe dunner het positieve brillenglas wordt.

Een terugblik

De dikte van positieve brillenglazen hangt sterk af van de bestelde diameter

Een blik op het ontstaan van OPTIMA

Halfweg de jaren '80 bood ZEISS een nieuwe technologie aan waardoor de dikte van brillenglazen in veel gevallen kon worden beperkt. Het OPTIMA-systeem om de dikte te beperken, zorgt ervoor dat de dikte en het gewicht van unifocale positieve brillenglazen met een astigmatische sterkte worden verminderd. Bovendien kan het ook de dikte van multifocale en prismatische brillenglazen in sommige gevallen met meer dan 50% beperken.

In de voorbije jaren werd aanzienlijke vooruitgang geboekt in de productie van dunne, lichte brillenglazen. Dit leidde ook tot een aanzienlijke verbetering van draagcomfort. De ontwikkeling van brillenglasmaterialen met een hoge index en de berekening en productie van asferische en atorische brillenglazen hebben een belangrijke rol gespeeld in het bereiken van deze voordelen.

Meer informatie
Sluiten

2. Het principe

Het principe

Sph + 2,00, cil +2,00, as 0°

Bij de OPTIMA-techniek wordt de volledige achterzijde van het glas dunner geslepen zonder de dioptrische of prismatische sterkte te wijzigen. Dit leidt niet alleen tot een dunner glas, maar ook tot een kleiner, afgewerkt brillenglas. Het brillenglas wordt niet in een ronde vorm gemaakt, maar benadert toch die van het afgewerkte brillenglas. Het brillenglas is net groot genoeg voor beglazing. De kenmerkende ongeslepen vorm van ZEISS OPTIMA-brillenglazen is het resultaat.

Sterkte in hoofdmeridiaan 0°:
+ 2.0 D
Sterkte in hoofdmeridiaan 90°:
+ 4.0 D

Eén brillenglasvoorbeeld voor OPTIMA

Net zoals elk brillenglas met een astigmatische sterkte, heeft het brillenglas in dit voorbeeld een verschillende dikte in de twee hoofdmeridianen. Dit komt door de verschillende stralen aan de achterzijde die de astigmatische sterkte produceren (binnenste torus). De maximale randdikte (ET max) van een brillenglas ligt altijd in de positieve cilinderas. In dit voorbeeld betekent dit dat ET max op 0° ligt.
Als in dit voorbeeld OPTIMA-diktebeperking wordt gebruikt, wordt het brillenglas dunner op de dikke plaatsen (0° en 180°) en kleiner op de dunne plaatsen (90° en 270°) tijdens het slijpen.

Op deze manier wordt een OPTIMA-brillenglas geproduceerd dat op de mathematisch zwakkere meridiaan lager is, niet langer rond is van vorm en erg dun is.

Meer informatie
Sluiten

3. Wanneer is OPTIMA aanbevolen?

When is OPTIMA recommended?

Comparison between an uncut lens and a delivered lens with OPTIMA

OPTIMA wordt aanbevolen indien een dikte-afname van ten minste ong. 0,5 mm kan worden bereikt voor een specifiek montuur en centreringsgegevens. Voor elke bestelling bij OPTIMA controleert ons klantenserviceteam of de waarde al dan niet haalbaar is.
De volgende factoren bepalen de bereikte dikte-afname:

  • vorm en grootte brillenglas
  • centreringsgegevens
  • materiaal brillenglas
  • dioptrische en prismatische sterkte
  • type brillenglas (unifocaal, bifocaal, trifocaal of multifocaal)

Er bestaat geen vaste regel om te beoordelen of brillenglazen geschikt zijn voor OPTIMA. De volgende tabel geeft echter weer bij welke types brillenglazen een dikte-afname met OPTIMA zinvol is, afhankelijk van de dioptrische en prismatische sterkte.

Dankzij OPTIMA kan vaak een zinvolle dikte-afname worden bereikt.
Let op: Negatieve brillenglazen met een sferische sterkte kunnen nooit dunner worden gemaakt met OPTIMA.

Type brillenglas
Positief brillenglas met sf. sterkte
Brillenglas met astig. sterkte (1e prin. mer. positief)
Brillenglas met prismatische sterkte
Unifocaal -

Afhankelijk van combinatie van
sterkte en basis
Bifocaal

Voor vooraf gedecentreerde bifocale brillenglazen


Afhankelijk van combinatie van
sterkte en basis
Multifocaal


Afhankelijk van combinatie van
sterkte en basis
Meer informatie
Sluiten

4. OPTIMA-berekening

Berekening

Winfral-masker voor berekening van brillenglazen

Exacte berekening

Door het grote aantal mogelijke sterktecombinaties, vooral voor brillenglazen met prismatische sterkte, kan er geen echt nauwkeurige informatie worden gegeven betreffende de mogelijke dikte-afname met OPTIMA indien de waarden van het brillenglas niet exact zijn opgegeven.
Wanneer u patiënten adviseert, kunt u een OPTIMA-berekening uitvoeren met behulp van het Infral/Winfral aanbevelingsprogramma voor brillenglazen van ZEISS. U krijgt onmiddellijk informatie over de mogelijke dikte-afname met OPTIMA. Er wordt rekening gehouden met alle invloeden en u kunt dit vermelden bij uw consultaties met patiënten.

OPTIMA-brillenglazen bestellen

OPTIMA-brillenglazen bestellen

Tips voor opticiens

Geef de centreringsgegevens op (pashoogte en centreringsafstand):

  • Markeer de centreringspunten voor unifocale brillenglazen
  • Markeer de bovenkant van de segmenten bij multifocale glazen
  • Markeer de centreringskruisen van multifocale glazen

Geef de vorm van het brillenglas op
Voor ZEISS-monturen volstaat het modelnummer en de montuurafmetingen. Anders moet u een tekening van de vorm van het brillenglas maken met de centreringsgegevens aangeduid.
Indien technisch mogelijk moet u rekening houden met een vereiste minimale rand- en middendikte (bijv. voor Supra-monturen of randloze monturen met schroefverbindingen).

Meer informatie
Sluiten