Een moment kan alles veranderen

Heather Knies vertelt over het overleven van twee gevaarlijke hersentumoren

Heather Knies heeft twee gevaarlijke hersentumoren overleefd en is nu moeder van een kleine dochter. Haar verhaal laat zien wat voor geweldig werk hersenchirurgen doen en hoe medische technologie kan helpen om optische behandelingsuitkomsten te bereiken.

Heather Knies is pas 24 jaar oud en is net begonnen bij haar eerste baan in Phoenix, Arizona. Ze rijdt elke dag naar huis vanaf haar werk. Het is voor Heather Knies gewoon een routine. Maar opeens beginnen er gele lijnen voor haar ogen te flitsen. Ze raakt meteen in paniek. Een doktersonderzoek toont aan dat dit de eerste symptomen van een kwaadaardige hersentumor zijn, een glioblastoom (graad IV).

Op dat moment is Heather Knies pas 24 jaar oud en is net begonnen bij haar eerste baan in Phoenix, Arizona.

Deze nadelige diagnose betekent vaak een zekere dood binnen een aantal maanden, hoogstens enkele jaren. Een klasse IV glioblastoma is een snelgroeiende, kwaadaardige hersentumor. Zelfs als artsen de groei van de tumor kunnen vertragen, heeft minder dan drie procent van de patiënten een levensverwachting van meer dan vijf jaar na de eerste diagnose van een primaire glioblastoma1.

Glioblastoma is de meest voorkomende en agressieve vorm van hersenkanker, en de meest dodelijke vorm van kanker bij de mens

Voor Heather Knies verliep het gelukkig anders. "Ik ben geen cijfer. Dit gaat mij niet verslaan, ik ga deze strijd niet verliezen", is hoe zij haar reactie beschrijft kort nadat ze de negatieve prognose van de diagnose voor de tweede keer ontving. Ze was op dat moment 26 en was al eerder aan de tumor geopereerd.

Dr. Robert.F Spetzler, nu Director Emeritus van het Barrow Neurological Institute in Phoenix, Arizona, opereerde Heather Knies de tweede keer. Wereldberoemde neurochirurg Dr. Spetzler benadrukt het belang van medische technologie, zoals fluorescentie-technologie, bij hersenchirurgie om te verzekeren dat de tumor helemaal verwijderd is; indien mogelijk zonder gezond weefsel te beschadigen. Dit kan bijzonder ingewikkeld zijn, afhankelijk van de locatie van de tumor.

Na de operatie onderging de jonge vrouw chemotherapie en radiotherapie. Vandaag de dag is ze vrij van kanker, getrouwd en heeft ze een kleine dochter. Heather Knies neemt haar leven niet meer voor lief.

Het beste deel van mijn leven is dat ik elke ochtend wakker word, mijn tien vingers en tien tenen voel, me omdraai, een geweldige man heb en een lieve dochter die naar me toe rent en me mama noemt. Ik voel me meer gezegend dan ik kan zeggen.

Heather Knies

Het beste deel van mijn leven is dat ik elke ochtend wakker word, mijn tien vingers en tien tenen voel, me omdraai, een geweldige man heb en een lieve dochter die naar me toe rent en me mama noemt. Ik voel me meer gezegend dan ik kan zeggen.

Heather Knies

Meer artikelen

Dit zou u kunnen interesseren

Deel deze pagina