ZEISS heeft veel in mij geïnvesteerd en mogelijk gemaakt dat ik vandaag hier sta

Anita Sonnenfroh vertelt hoe ze bij ZEISS kwam te werken

Anita Sonnenfroh maakt al meer dan tien jaar deel uit van het ZEISS personeelsbestand. "Ik studeerde International Business aan Aalen University en was vastberaden om mijn scriptie bij ZEISS te schrijven in 2006. Ik kom van origine uit Nattheim en ZEISS maakte dus altijd op een zekere manier deel van mijn leven uit; ik wist al op jonge leeftijd dat het bedrijf achter het blauwe logo een uitstekende werkgever was."

Madrid, Spanje: zicht op de Barcelonastraat in het stadscentrum van Madrid.
Madrid, Spanje: zicht op de Barcelonastraat in het stadscentrum van Madrid.

We pakten alles in en waren klaar om te ontdekken wat er allemaal mogelijk was

Na haar scriptie vervulde ze een aantal functies bij Microscopy in Oberkochen, tot ze in 2014 gevraagd werd om de rol van Head of Microscopy te vervullen op de productielocatie in Iberia.

Nu werkt en woont ze met haar familie permanent in Spanje en dit jaar is ze begonnen met het aansturen van het verkoop- en servicebedrijf aldaar, dat de businessgroepen Microscopy, Industrial Metrology en Medical Technology samenbrengt. Ze had nooit gedacht dat ze ooit nog in het buitenland zou gaan wonen. "Ik heb een semester ervaring opgedaan in Puerto Rico toen ik student was, maar ik voel me erg verbonden met mijn thuisstad", geeft ze toe.

Maar toen de baan in Spanje beschikbaar werd, wonnen mijn nieuwsgierigheid en de belofte van een nieuwe uitdaging het. "Mijn man en ik pakten alles in en waren klaar om te gaan, klaar om te ontdekken wat er allemaal mogelijk was. Toen we eenmaal begonnen met werken waren er echter wel echt een paar momenten dat ik me verloren voelde – dit kwam vooral door de taalbarrière op kantoor", zegt de in Madrid gebaseerde manager. Maar nu is alles anders. "Onze dochter werd in Spanje geboren en groeit tweetalig op. Dit betekent dat ik mezelf ook vaak thuis Spaans hoor spreken. En nu moet ik oppassen dat ik, wanneer ik even terug in Duitsland ben, niet per ongeluk Spaans ga spreken", lacht ze.

Ik ben heel enthousiast over de ZEISS producten en de technologieën die daaraan ten grondslag liggen

Haar vele ervaringen over de jaren heen en de bijzondere momenten die ze heeft meegemaakt, hebben haar fascinatie voor microscopie alleen maar doen groeien: "Ik ben geen natuurkundige, bioloog of scheikundige, maar toch word ik heel erg enthousiast over de ZEISS producten en de technologieën die daaraan ten grondslag liggen; ik ben telkens weer onder de indruk van de vele toepassingen van microscopie. In de materiaalwetenschap en -analyse maakt microscopie het bijvoorbeeld mogelijk om microstructuren te herkennen die een impact hebben op materiaaleigenschappen. Of om ziektes te detecteren wanneer celstructuren onderzocht worden. Het kan gebruikt worden voor het verrichten van onderzoek naar dieren en fossielen. Maar ook bij de productie van mousserende wijn, om de gistbacteriën te onderzoeken die de vergisting mogelijk maken. En voor het herstellen van kunstwerken en het verifiëren van hun authenticiteit, bij het ontwikkelen van de perfecte tandpasta, tijdens DNA-analyse om misdaden op te lossen, of voor het zoeken naar grondstoffen in stenen. De lijst loopt maar door", zegt ze met een lach.

ZEISS is de enige producent van helium-ion-microscopen ter wereld

Vandaag de dag worden er niet alleen lichtmicroscopen gebruikt, maar ook elektronen-, röntgen- en helium-ion-microscopen. ZEISS is de enige producent van helium-ion-microscopen ter wereld. "Onze microscopen kunnen zelf beelden in het nano-bereik genereren, zowel in HD als 3D. Ons uitgebreide portfolio aan producten kan ook onderling gecombineerd worden, waardoor we een ongelofelijk bereik aan dimensies kunnen beslaan. Hierdoor worden er allerlei mogelijkheden geopend in medisch en biologisch onderzoek", voegt ze toe. Het belangrijkste wetenschappelijke project op dit moment is er een die gebruik maakt van een ZEISS elektronenmicroscoop en gegevens verwerkt: het Blue Brain-project. Binnen dit project wordt er een volledige 3D-kaart van het menselijk brein gemaakt, met inbegrip van de kleinste delen. Een VR-headset kan de verzamelde gegevens gebruiken om een virtuele reis door het menselijk brein te beginnen.

Carl Zeiss Iberia S.L.
Carl Zeiss Iberia S.L.
Carl Zeiss Iberia S.L.

Carl Zeiss Iberia, S.L.
Division Metrologia Industrial
Ronda de Poniente,
5 Primer piso,
puerta derecha,
28760 Madrid, Spanje

Anita Sonnenfroh

"Ik vind het geweldig dat ZEISS nog altijd zo'n belangrijk deel van onze wereld en nog steeds zo'n stabiel bedrijf is."

Anita Sonnenfroh waardeert het zeker dat ze voor een bedrijf werkt dat producten en dienst heeft die zo'n grote rol spelen in de levens van mensen: "Ik vind het geweldig dat ZEISS nog altijd zo'n belangrijk deel van onze wereld en nog steeds zo'n stabiel bedrijf is. Elk bedrijf maakt moeilijke periodes mee – en ZEISS is altijd trouw gebleven aan zijn fundamentele beginselen, zoals nauwkeurigheid, innovativiteit en het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid."

ZEISS heeft veel in mij geïnvesteerd en mogelijk gemaakt dat ik vandaag hier sta.

Wanneer Anita Sonnenfroh terugkijkt op haar tijd bij ZEISS, moet ze altijd glimlachen: "ZEISS heeft veel in mij geïnvesteerd en mogelijk gemaakt dat ik vandaag hier sta." Ze heeft bijvoorbeeld deelgenomen aan een Junior Leadership Program dat haar goed voorbereide op haar huidige taken als topmanager. "ZEISS bood mij allerlei ontwikkelingsmogelijkheden. Het is belangrijk om open te zijn, risico's te durven nemen en nieuwe uitdagingen te accepteren. Dan ligt de wereld aan je voeten", zegt ze uit ervaring. En ze is niet de enige die blij is met haar keuze van werkgever: "Mijn vader is mijn grootste fan – hij is misschien bevooroordeeld omdat ik zijn dochter ben, maar hij is heel trots op het feit dat ik zo'n geweldige baan bij ZEISS heb."

Meer artikelen

Dit zou u kunnen interesseren

Deel deze pagina