Doeltreffende meting van rotorbladen voor helikopters AgustaWestland heeft de meettijd met 50% verlaagd

Helikopters zijn mobiele werkpaarden en worden ingezet bij verkeerscontroles, reddingsacties, transport of militaire missies op zee en op land. De rotorkracht is de basis van hun capaciteiten.

Hoe AgustaWestland succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS CALIGO
ZEISS RDS
Succes:
  • De meettijd werd met 50% verlaagd

Doeltreffende meting van rotorbladen voor helikopters

De situatie

Een helikoptermotor moet veel gewicht in de lucht kunnen houden. Hierbij spelen elastische, samengestelde materialen en de optimale aerodynamische vorm van de rotoren een belangrijke rol. Moderne rotoren dempen echter ook geluid en verlagen het brandstofverbruik. Het profiel en oppervlakte van een rotoer is het perfecte voorbeeld van metingen van krommingen en vrijevormoppervlakken. Door binnen de geometrische toleranties te blijven, kunnen de rotoren altijd optimale hefkracht bij verschillende snelheden genereren.

De uitdaging

Op de productielocatie van AgustaWestland in Anagni, Italië wordt al meer dan 20 jaar rotorbladen voor helikopters gemeten met een SMM-MT meetmachine met horizontale arm van ZEISS. In 2008 heeft AgustaWestland een PRO T meetmachine met horizontale arm bij ZEISS besteld. Deze is voorzien van een VAST XXT TL2-scantaster op de RDS verstelbare tasterhouder met CAA (Computer Aided Accuracy) en CAD-gestuurde CALYPSO-meetsoftware met Curve-optie. Deze totaaloplossing vervangt de SMM-MT.

Revolutie

De installatie van de nieuwe meetmachine was een verademing voor het bedrijf. Voorheen werd het rotorblad op de voorrand geplaatst. Dankzij het nieuwe meetproces met PRO kunnen de technici het rotorblad op de onderzijde plaatsen. Hoewel hierdoor een 20 jaar oude meetmethode werd stopgezet, bracht de overgang veel voordelen met zich mee. Dankzij een speciaal klemsysteem kunnen twee rotorbladen boven elkaar worden geplaatst en in één keer worden gemeten. Hierdoor is de meting van het volledige aerodynamische profiel eenvoudiger voor de onderzijde, de voorrand en de bovenkant van het rotorblad. Bovendien koos het bedrijf voor de VAST XXT scantaster op RDS.

Over AgustaWestland

AgustaWestland is een Italiaanse helikopterbouwer van het Italiaanse Finmeccanica en biedt totaaloplossingen voor de verticaalliftindustrie. Het bedrijf levert wereldwijd ongeëvenaarde producten en service aan militaire en commerciële bedrijven dankzij het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en de integratie van rotorsystemen, de ervaring in de opleidingssector en de klantgerichte oplossingen voor geïntegreerde operationele ondersteuning. Dankzij deze ervaring biedt het bedrijf militaire en commerciële gebruikers over de wereld ondersteuning bij al hun missies.