Niet-destructieve inspectie Voorbeeld: connectorbehuizing

De te inspecteren connectorbehuizing wordt in de loop van het productieproces gecombineerd met andere componenten om een stekker te vormen. Deze stekker wordt uiteindelijk geïntegreerd in machines en systemen. Defecten in de connectorbehuizing die pas in latere processtappen worden gesignaleerd, kunnen tot hoge meerkosten leiden. Daarom moeten kwaliteitsgebreken in het kunststof gietwerk zo snel mogelijk en met 100% betrouwbaarheid worden vastgesteld.

ZEISS CT-oplossingen voor het gieten van kunststof in volumeproductie
ZEISS VoluMax
ZEISS CALYPSO
Succes:
  • Verificatie van een kwaliteitsfunctie op basis van een enkele scan
  • Niet-destructieve 3D-inspectie van verborgen structuren
  • Bedienersinvloed wordt omzeild-
  • De geregistreerde gegevens in chronologische volgorde
  • Gegevens zijn toegankelijk in realtime en op elk moment

Inspectie in serieproductie met grote aantallen

Eigenschappen

Defecten die kunnen optreden in het kunststof gietwerk en die moeten worden geïnspecteerd zijn:

  • caviteiten
  • vervormingen
  • afwijkende afmetingen en wanddiktes
  • bramen
De 3D dimensionale stabiliteit kan worden geïnspecteerd met ZEISS CALYPSO CT.
De 3D dimensionale stabiliteit kan worden geïnspecteerd met ZEISS CALYPSO CT.

Standaard inspectiemethoden

Met standaard, niet-destructieve inspectiemethoden zoals visuele inspecties of gagetesten kunnen alleen bepaalde aspecten van de totale kwaliteit worden gecontroleerd. Om een totaalbeeld van het object te krijgen, moeten meerdere processen worden gecombineerd en de resultaten worden samengevoegd. Materialografie is een non-destructief inspectieproces dat informatie geeft over de inwendige structuren. Het vergt echter veel tijd en moeite, waardoor het niet geschikt is voor regelmatige inspecties.

Het voordeel: ZEISS VoluMax

Met de ZEISS VoluMax kunnen alle vereiste kwaliteitskenmerken worden gecontroleerd op basis van slechts één enkele scan. Als een enkele procedure maakt de computertomografie non-destructieve 3D-inspectie van verborgen structuren mogelijk. Dit voorkomt grotendeels subjectieve evaluaties of invloeden van de operator. Een bijzondere kracht van de ZEISS VoluMax is de dimensionale analyse. Het gehele onderdeel kan met behulp van CAD-gegevens of een referentiesectie worden vergeleken op het gebied van dimensionale stabiliteit. Afwijkingen worden bijvoorbeeld uitgebreid weergegeven met behulp van kleurcodering.

Inspectie van openingen met VGStudio Max
Inspectie van openingen met VGStudio Max
Virtuele dwarsdoorsnede van onderdeel met VGStudio Max
Virtuele dwarsdoorsnede van onderdeel met VGStudio Max

Inspectie in de praktijk

Over het algemeen wordt er tijdens elke shift een steekproef van de spuitgietonderdelen uit elke spuitgietmachine genomen en met behulp van de CT-machine geïnspecteerd. In speciale gevallen worden er bij elke dienst meerdere willekeurige monsters genomen. De componenten worden automatisch herkend, en geprepareerde inspectieprogramma's voeren een geautomatiseerde analyse uit. Het aantal caviteiten in het onderdeel kan worden afgelezen, zodat een gedetecteerd defect gemakkelijk kan worden toegeschreven aan een spuitgietmatrijs en een productiecluster. Op basis van de inspectieresultaten beslissen de operators in welke mate de componenten in de shift worden goedgekeurd voor extra verwerking.

Kwaliteitsgegevensbeheer met behulp van ZEISS PiWeb-software

ZEISS VoluMax genereert automatisch een grote hoeveelheid waardevolle kwaliteitsgegevens die kunnen worden gedocumenteerd met behulp van ZEISS PiWeb-software, die overal ter wereld beschikbaar wordt gesteld en wordt geëvalueerd: ZEISS PiWeb biedt de mogelijkheid om de vastgelegde chronologische volgorde van de gegevens te visualiseren. Geleidelijke veranderingen in de kwaliteit, bijvoorbeeld door slijtage, kunnen zichtbaar worden gemaakt en worden gecontroleerd. ZEISS PiWeb is ook een ideale oplossing voor het automatisch en professioneel documenteren van kwaliteitsgegevens. Deze gegevens worden centraal opgeslagen en kunnen via een beveiligde internetverbinding in realtime en op elk moment verder verwerkt en geanalyseerd worden in relatie tot andere gegevens.

Het ZEISS PiWeb rapport laat zien in welke vorm er defecten aanwezig zijn.
Het ZEISS PiWeb rapport laat zien in welke vorm er defecten aanwezig zijn.