De snelste weg naar het perfecte gereedschap Voorbeeld: behuizing voor een ontluchtingsklep van een tank

Kunststofproducenten moeten aan steeds hogere kwaliteitsnormen voldoen. Het installeren van defecte onderdelen vergt aanzienlijk meer tijd en moeite en moet daarom worden vermeden. Daarom moeten bij de engineering en de constructie van de gereedschapsvorm kwaliteitscriteria in acht worden genomen - zonder compromissen te sluiten. Tegelijkertijd staan ontwikkelaars en matrijsmakers meestal onder tijdsdruk, omdat de time-to-market een van de doorslaggevende factoren is voor het succes van een productlancering.

ZEISS CT oplossingen voor gereedschapscorrecties
ZEISS METROTOM
Succes:
  • Efficiënt gereedschapscorrectieproces
  • Vermindering van de tijdsbesteding
  • Herhalingen verminderd en verkort
 

Kunststoffabrikant optimaliseert gereedschapscorrectieproces met ZEISS meetsoftware

Beïnvloedende factoren voor de kwaliteit

De kwaliteit van de kunststof onderdelen die met behulp van kunststof spuitgieten worden vervaardigd, hangt af van vele beïnvloedende factoren: van de spuitgietvorm zelf, de verschillende procesparameters tot het type kunststof dat wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: het krimpgedrag beïnvloedt de afmetingen van het spuitgietproduct. Het krimpen is op zijn beurt weer afhankelijk van de andere genoemde beïnvloedende variabelen en kan niet met grote nauwkeurigheid worden voorspeld. De kwaliteit van het spuitgietgereedschap kan niet met een eenvoudige meting worden beoordeeld. Of een spuitgietmatrijs goede resultaten zal opleveren, kan alleen worden bepaald door de onderdelen te inspecteren die met behulp van de spuitgietmatrijs zijn vervaardigd.

De kleurgecodeerde weergave in ZEISS REVERSE ENGINEERING toont u in één oogopslag waar en door hoeveel het onderdeel afwijkt van de nominale gegevens. Een verschuiving in het blauwe spectrum duidt op ondermaatse en een verschuiving in het rode spectrum duidt op overmaatse afmetingen.
Kleurgecodeerde nominaal/werkelijke vergelijking van het geselecteerde deelgebied.

Gereedschapscorrectieproces

Vanwege de moeilijkheid om de kwaliteit van een spuitgietproces te voorspellen, moet het gereedschap vaak meerdere malen worden bewerkt totdat de gegoten onderdelen aan de kwaliteitsnormen voldoen. De onderdelen moeten in elke correctielus volledig en exact worden gemeten en het spuitgietgereedschap moet dan in lijn met deze resultaten worden aangepast. De uitdagingen bij het uitvoeren van een eventuele correctielus zijn:

  • het vastleggen van zoveel mogelijk gelijkmatig verdeelde en exacte meetpunten
  • het overbrengen van de meetresultaten naar de CAD-gegevens van de gereedschapsvorm
  • het garanderen van een nauwkeurige pasvorm voor de integratie van de gecorrigeerde segmenten in de totale vorm

ZEISS METROTOM CT

ZEISS biedt gecoördineerde oplossingen om ervoor te zorgen dat het hele correctieproces van het gereedschap efficiënt verloopt. Dit begint met het bepalen van de dimensionale stabiliteit met behulp van een ZEISS METROTOM-berekeningsapparaat, dat alle interne en externe structuren van het onderdeel volledig vastlegt. In tegenstelling tot andere standaardprocessen waarbij de component daadwerkelijk wordt ontleed en de afzonderlijke segmenten worden gemeten, biedt computertomografie belangrijke voordelen:

  • Het inspectieproces vernietigt de component niet.
  • De benodigde tijd wordt drastisch gereduceerd.
  • Het proces is betrouwbaar: er is geen risico op vervorming in het kader van het inspectieproces.

De hoeveelheid informatie die wordt verstrekt is groter omdat het gehele onderdeel wordt vastgelegd, en niet alleen de afzonderlijke onderdelen. Hierdoor kan het aantal benodigde correctielussen aanzienlijk worden verminderd. De CT-systemen van ZEISS zijn ook zeer nauwkeurig en de resultaten zijn traceerbaar.

Alleen het blauw gemarkeerde gebied wordt in aanmerking genomen voor gereedschapscorrectie, omdat dit bepalend is voor de pasnauwkeurigheid.
Alleen het blauw gemarkeerde gebied wordt in aanmerking genomen voor gereedschapscorrectie, omdat dit bepalend is voor de pasnauwkeurigheid.
Color-coded nominal/actual comparison of the selected sub-area.
Color-coded nominal/actual comparison of the selected sub-area.

ZEISS REVERSE ENGINEERING Software

Met de ZEISS REVERSE ENGINEERING software kan het CAD-model van het spuitgietgereedschap worden gecorrigeerd aan de hand van de nominale gegevens van een kunststofonderdeel en de actuele gegevens die met de ZEISS METROTOM worden gegenereerd. De software corrigeert defecte componentensegmenten in de gereedschapsdataset en zorgt ervoor dat de geselecteerde segmenten goed passen. ZEISS REVERSE ENGINEERING detecteert de onderliggende geometrieën met behulp van CT-gegevens. De wiskundig berekende oppervlakken worden vervolgens samengevoegd tot een waterdicht model, wat betekent dat er idealiter geen gaten of overlappingen tussen de oppervlakken zijn. Met behulp van ZEISS REVERSE ENGINEERING kan de continuïteit uiterst comfortabel en betrouwbaar worden gegarandeerd.

Snellere productie van producten

Dankzij de snelle en informatieve opname van de actuele toestand met de ZEISS METROTOM en de efficiënte gereedschapscorrectie met behulp van ZEISS REVERSE ENGINEERING kunnen iteratielussen aanzienlijk worden gereduceerd en verkort voor gereedschapscorrectie - terwijl ze toch aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen.