Een complete systeemoplossing IAC vertrouwt op ZEISS voor meettechnologie en documentatie

Een bestelling voor een internationale autofabrikant stelde de capaciteiten van toeleverancier IAC Group op proef. ZEISS steunde het bedrijf met een totaalsysteem dat bestond uit meetplanning, programmering en documentatie, en een gebruiksvriendelijke meetmachine met bevestigingsapparatuur en service op locatie in Roemenië.

Hoe IAC succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS CALIGO
Succes:
  • Nieuw meetproces ingevoerd
  • De meetpunten vanaf de eerste versie specificeren

Toeleverancier vertrouwt op ZEISS voor meettechnologie en documentatie

De situatie

In 2010 ontving IAC een bestelling om ongeveer 100 onderdelen voor een nieuw model te ontwerpen en produceren, waaronder het dashboard, de middenconsole en de deurpanelen. De ontwerpen waren afkomstig van de bekende IAC-vestiging in Basildon, Groot-Brittannië. IAC plande het begin van de productie in Roemenië voor 2012.

Eén aspect bleek uiterst belangrijk: hoe kon de documentatie van de metingen worden gegenereerd op basis van het formaat van de klant? De standaard meetsoftware was niet de oplossing.

ZEISS voldeed aan de behoefte van de toeleverancier op het gebied van meetmachines, bevestigingsuitrusting, software en service, en legde zo de basis voor een pilotproject.

Vooruitdenken

De klant vereiste vanaf het begin kwaliteitsplanning met nauwkeurig gedefinieerde en genummerde meetpunten. In elk van de vier of vijf ontwikkelings- en coördinatiestappen moesten de gemeten punten overeenkomstig worden aangepast.

IAC implementeerde een nieuw proces met behulp van ZEISS: het belangrijkste verschil met het verleden was dat de dimensionele ingenieurs in Basildon nu de gemeten punten vanaf de eerste versie van een product bepalen. Ze specificeren de toleranties en klantspecifieke nummering rechtstreeks in het CAD-model. Dankzij een add-on van Gigatronik kunnen ze de punten in CATIA invoeren. Tot slot coördineert IAC de planning met de klant.

Drie processen

"Ten eerste voor het ontwerp van de klemuitrusting, ten tweede om het meetprogramma te generen en tot slot voor de documentatie." De klemuitrusting wordt gebruikt om elk werkstuk in de meting op dezelfde positie te bevestigen als de positie die dit onderdeel in de auto inneemt. Het genereren van het meetprogramma, dat offline met CALIGO-meetsoftware gebeurt, gebeurt ook op basis van de gemeten punten die in het begin van het proces in het CAD-model zijn opgegeven. Meettechnici besparen ongeveer 60 tot 70% van de tijd voor het programmeren, omdat ze niet langer van meet af aan hoeven te beginnen. Bovendien voldoet de meetpuntplanning in het CAD-model aan een hoofddoelstelling: het biedt de basis voor documentatie in de PiWeb-software van ZEISS.

Roger Douven is erg tevreden met zijn 'ZEISS oplossing'.
Roger Douven is erg tevreden met zijn 'ZEISS oplossing'.
Over IAC

De IAC Group is een toonaangevende, internationale leverancier van onderdelen en systemen voor interieuren van voertuigen. De klantenkring van de IAC Group bestaat uit alle bekende autofabrikanten. IAC biedt hen een groot aanbod interieuronderdelen en systemen. Het bedrijf heeft 76 productievestigingen in 15 landen. Het hoofdkantoor van het bedrijf ligt in Luxemburg.