ZEISS software als de sleutel tot succes Een toeleverancier van de automobielindustrie was zo onder de indruk van de ZEISS NEO-software dat ze besloten hebben om een ZEISS CT-scanner aan te schaffen.

Onderdelen die door ODW-ELEKTRIK worden geproduceerd, worden in voertuigen over de hele wereld geïnstalleerd. Het bedrijf vertrouwt al tientallen jaren op ZEISS om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de onderdelen te garanderen. Onlangs heeft deze automobielleverancier een ZEISS METROTOM 800 computertomograaf toegevoegd aan zijn bestaande ZEISS-vloot, die al meerdere ZEISS O-SELECT-systemen en de softwareoplossingen ZEISS NEO select, ZEISS NEO-inzichten en ZEISS PiWeb bevatte. Het hoofd van het kwaliteitsmanagement meldt "dat de software een belangrijke reden was om voor de ZEISS METROTOM CT-scanner te kiezen".

How ODW-ELEKTRIK succeeds with ZEISS Solutions:
ZEISS METROTOM
ZEISS NEO insights
Succes:
  • Er is slechts één scan nodig om alle benodigde gegevens voor het inspecteren van onderdelen te verkrijgen.
  • De CT-scanner maakt het mogelijk om de onderdelen niet-destructief aan de binnenkant te bekijken.
  • Het bedrijf heeft de meet- en evaluatietijd voor het nemen van monsters met 25% verkort.
  • De toegang tot de in Steinau gecreëerde puntenwolken kan dankzij de ZEISS NEO-inzichtensoftware op andere bedrijfslocaties worden beoordeeld.
  • De scangegevens maken geoptimaliseerde productieprocessen mogelijk voor een betere kwaliteit van de componenten.

De beslissende factor: Software

De uitdaging: Een zero-defect-strategie

ODW-ELEKTRIK is een ontwikkelingspartner en leverancier voor hoogwaardige kabelproducten, solenoïden en mechatronische systemen. Het bedrijf levert de meeste van zijn producten aan Bosch, Autoliv, Brose, VW en ZF. "OEM's moeten aan steeds strengere kwaliteitseisen voldoen", zegt Martin Ehret, die aan het hoofd van het bedrijf staat. Tegelijkertijd worden de ingebouwde elektronische componenten nog kleiner en complexer. Bovendien verwachten klanten steeds vaker dat hun leveranciers, waaronder ODW-ELEKTRIK, zero-defecte componenten leveren en dat deze zonder extra inspecties kunnen worden geïnstalleerd. "We nemen een enorme verantwoordelijkheid op ons", zegt Ehret. Om in de toekomst 3D, contactloos te kunnen meten, heeft ODW-ELEKTRIK haar meetlab in de Duitse stad Steinau uitgerust met een ZEISS METROTOM.

In het meetlab inspecteert een medewerker de ODW-ELEKTRIK onderdelen met de ZEISS O-SELECT.
In het meetlab inspecteert een medewerker de ODW-ELEKTRIK onderdelen met de ZEISS O-SELECT.
Van 2D naar 3D: de industriële computertomograaf ZEISS METROTOM biedt uitstekende mogelijkheden.
Van 2D naar 3D: om ook in de toekomst contactloze 3D-metingen te kunnen uitvoeren, heeft ODW-ELEKTRIK haar meetlab in Steinau uitgerust met een ZEISS METROTOM.

De oplossing: Een CT-scanner voor het bekijken van de onderdelen in het interieur

Volgens Thomas Mack, Head of Quality Management, biedt deze industriële computertomograaf of CT-scanner een aantal uitstekende eigenschappen: met conventionele meettechnologie is inspectie een tijdrovend proces waarbij het onderdeel laag voor laag wordt vernietigd; maar industriële computertomografie maakt het eenvoudig om verborgen structuren in 3D te visualiseren en te analyseren - zonder het onderdeel te vernietigen. Voordat ODW-ELEKTRIK in haar eigen CT-scanner investeerde, stuurde zij afzonderlijke onderdelen naar het ZEISS Metrology Center in Keulen voor röntgeninspectie, en evalueerde vervolgens de puntenwolken in eigen huis met behulp van de software ZEISS NEO-inzichten. Hoe belangrijk is de software voor de meettechniek geworden? "Tegenwoordig betekent het bereiken van snellere, betrouwbaardere meetresultaten uitstekende hardware en software. Uiteindelijk helpt dit ons om onze processen beter te beheren en hoogwaardige producten te produceren".

Het voordeel: Snellere, uitgebreide inspectie van componenten

Voor Mack is het voordeel duidelijk: "Slechts één röntgenscan geeft ons alle gegevens die we nodig hebben om onze componenten te controleren en te meten, samen met de nieuwste innovaties. Dit omvat zelfs luchtbellen die ik gewoon niet zou kunnen zien met een 3D meting uitgevoerd op een CMM." En net zo belangrijk is dat het maken van een meetplan aanzienlijk sneller gaat dan bij contactmetingen. De tijd die nodig is voor metingen en analyses bij het nemen van monsters is tot 75% korter dan voorheen.
ZEISS NEO-inzichten stellen de operator ook in staat om te werken op een offline programmeerstation, ook op andere bedrijfslocaties of zelfs op de locatie van een leverancier, waar de medewerkers de puntenwolk analyseren aan de hand van een CT-scan die in Steinau wordt uitgevoerd".

ZEISS NEO-inzichten: Afwijkingen tussen het volumemodel en de CAD-gegevens voor de componenten worden weergegeven in een handige foutkleurenvergelijking.
Bernd Föller, die aan het hoofd staat van het meetlaboratorium, gebruikt een volumemodel dat met de CT-scanner is gemaakt om te illustreren hoe het bedrijf aan de kwaliteitseisen voldoet.

Zowel Thomas Mack als Bernd Föller, die het meetlab leidt, zijn onder de indruk van de software: "De intuïtieve gebruikersinterface laat me zien naar welk punt ik kijk en leidt me door het hele meetproces

met een blauwe draad, een functie die ik al kende van ZEISS NEO select. Bovendien kan ik voor veel taken direct met de muis in de filmpoort werken in plaats van door verschillende menu's te klikken", zegt Mack.

Meetrapporten worden gemaakt met behulp van aanvullende software die al in ZEISS NEO select en ZEISS NEO-inzichten is geïntegreerd: ZEISS PiWeb. Dit zorgt voor een optimale weergave en beoordeling van de meetresultaten.

Over ODW-ELEKTRIK

ODW-ELEKTRIK is een ontwikkelingspartner en leverancier voor hoogwaardige kabelproducten, solenoïden en mechatronische systemen. Sinds de oprichting in het begin van de jaren zeventig heeft dit familiebedrijf zich toegelegd op de voortdurende ontwikkeling en uitbreiding van het productportfolio en de optimalisering van de productieprocessen. Met bijna 2.300 medewerkers op vier verschillende locaties in Europa en één in Noord-Amerika biedt ODW-ELEKTRIK complete oplossingen voor autofabrikanten, systeemaanbieders en hun leveranciers.