Een race tegen de klok Racing vergt veel speciale vereisten van motorbouwers, ook wat betreft meettechnologie

Racing vergt veel van motorbouwers, ook wat betreft meettechnologie. Daarom verving Pankl Racing Systems in Bruck alle handmatige meetapparatuur door ZEISS meetmachines. Dit leverde het bedrijf bij het meten een tijdsbesparing van 80% op.

Hoe Pankl succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS DuraMax
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XXT
Succes:
  • De meettijd is met 80% verlaagd
  • Kwaliteit en vergelijkbaarheid van de meetresultaten toegenomen
  • Wordt niet beïnvloed door mechanische trillingen en temperatuurschommelingen

Verminderde meettijd in de productielijn bij de leverancier van de motorsport dankzij ZEISS Metrology

De uitdaging: strenge eisen, complexe metingen

"Lichter, betrouwbaarder en van een hogere kwaliteit," vertelt Mario Pichler, hoofd van de Kwaliteitsgarantie bij Pankl Engine Systems. Hij voegt hieraan toe dat Formule 1-teams steeds meer van motoronderdelen vergen. Daarom moeten de ingenieurs bij Pankl de onderdelen zo ontwerpen dat ze zo licht mogelijk zijn maar ook opgewassen zijn tegen de extreme krachten op het circuit. "We zoeken altijd de beste balans tussen gewicht en duurzaamheid," vertelt Pichler.

Er moet, ook tijdens het productieproces, veel worden gemeten, zodat het bedrijf de grenzen van de huidige technologie kan verleggen. Tot enkele jaren geleden gebruikte Pankl voor metingen tijdens de processen hoofdzakelijk handmatige meetapparatuur. "Dit kostte veel tijd en was grotendeels afhankelijk van de vaardigheden van de medewerkers," aldus Pichler.

Mario Pichlers doelstelling was om metingen tijdens het proces te automatiseren
Mario Pichlers doelstelling was om metingen tijdens het proces te automatiseren
"Al de metingen die we handmatig uitvoerden, kunnen nu op de DuraMax uitgevoerd worden", zegt Mario Pichler, Head of Quality Assurance bij Pankl Engine Systems
"Al de metingen die we handmatig uitvoerden, kunnen nu op de DuraMax uitgevoerd worden", zegt Mario Pichler, Head of Quality Assurance bij Pankl Engine Systems

De oplossing: automatisering van metingen tijdens het proces

Pankl besloot de DuraMax 3D CMM van ZEISS te testen om de metingen tijdens het proces te versnellen en reproduceerbaar te maken. De coördinatenmeetmachine wordt niet beïnvloed door mechanische trillingen en temperatuurschommelingen, waardoor deze ideaal is voor het gebruik in de productieomgeving. De metrologie-ingenieurs waren bovendien al bekend met de ZEISS CALYPSO-meetsoftware."De ZEISS DuraMax was een eenvoudige en kant-en-klare oplossing voor ons", vertelt Pichler.

De meettechnici hebben bestaande meetprogramma's naar de machine overgezet, de eerste onderdelen gemeten en tests uitgevoerd. "De ingenieurs wilden al snel niet meer zonder het apparaat werken. De beslissen was dus snel gemaakt: de machine moest blijven", legt Pichler uit.

Vóór de ZEISS DuraMax hadden we zes verschillende meetinstrumenten en een hoogtemeter met vijf verschillende armaturen nodig om alles te kunnen meten."

Mario Pichler, Head of Quality Assurance at Pankl Engine Systems

Het voordeel voor de klant: de meettijd werd met 80% verlaagd

Met de ZEISS DuraMax CMM wist Pankl zijn meettijden met wel 80% te verlagen. Voorbeeld: meten van de omtrek van een drijfstang. Volgens het testrapport moeten ongeveer 80 eigenschappen worden gemeten. Voordat de ZEISS DuraMax in gebruik werd genomen, hadden medewerkers hier één uur en twintig minuten voor nodig. Tegenwoordig wordt het werkstuk vastgeklemd op de ZEISS DuraMax. Die meet vervolgens alle vereiste waarden in slechts 15 minuten. Met het oog op alle processtappen en proefinspecties leidt dit tot een aanzienlijke besparing op productieniveau.

Het gebruik van de ZEISS DuraMax had nog een voordeel: aangezien de meetmachine rechtstreeks in een meetomgeving kan worden gebruikt, krijgt Pankl al in de beginfase van het productieproces zekerheid over de kwaliteit van zijn producten. Ondertussen heeft Pankl vier compacte meetmachines gekocht.

You can see two measurement technicians at a CMM at Pankl Racing Systems.
Met de CMM wist Pankl zijn meettijden met wel 80% te verlagen. Foto: Mario Pichler en René Hautz
Over Pankl

Pankl Racing Systems AG is gevestigd in Kapfenburg in Oostenrijk en is gespecialiseerd in lichte onderdelen die bestand zijn tegen extreme mechanische krachten. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 1150 medewerkers die motoren en aandrijfsystemen, en chassisonderdelen voor motorsport, luxewagens en helikopters ontwikkelen, produceren en verdelen. Pankl produceerde in 1985 zijn eerste drijfstangen voor de motorsport. Tegenwoordig is de racingafdeling van het bedrijf de marktleider op het gebied van motoren en aandrijfsystemen.