Een 'Cutting Edge'-beslissing Thanks to a ZEISS diamond scanner, Sandvik Coromant finally receives error-free measurement results and achieves even more cost-effectiveness.

Te mooi om waar te zijn: bij Sandvik Coromant in het Oost-Duitse Schmalkalden waren de meetwaarden van contactmetingen op snijplaten zo goed dat een werktuigbouwkundige daadwerkelijk op zoek ging naar fouten. Een zoektocht bracht het probleem aan het licht: de harde snijplaat inzetten verpestten elke robijn meettaster. Tegenwoordig gebruiken de kwaliteitscontroleurs van het bedrijf een vaste diamanten stylus die na vier jaar nog steeds geen tekenen van slijtage vertoont.

Hoe Sandvik Coromant successen boekt met ZEISS Solutions:
ZEISS MMZ T
ZEISS GEAR PRO
ZEISS Diamond!Scan
Succes:
  • Nauwkeurige meetresultaten
  • Uitstekende kwaliteit

Gereedschapsfabrikant Sandvik Coromant voert metingen uit met een solid-diamond stylus

De uitdaging: Foutloze meetresultaten

Mario Peter, een werktuigbouwkundig ingenieur in de technologieafdeling van Sandvik, werd steeds argwanender bij elke meting van een CoroMill 177-kookplaat. "Er klopte iets niet", herinnert hij zich. Het duurde even voordat ze precies ontdekten wat, want op dat moment was het gereedschap voor het frezen van tandwielen nog in ontwikkeling. Bovendien zijn de CoroMill snijplaten aangepaste eenheden, en de meetwaarden op de inzetstukken zijn voor elk speciaal gereedschap verschillend. Maar zelfs bij onderdelen met bekende fouten waren de meetresultaten te goed, wat de werktuigbouwkundige ertoe aanzette om op zoek te gaan naar de oorzaak. Na uitgebreide tests was het duidelijk dat de harde platen voor de snijgereedschappen groeven maakten in de robijn meettaster. Hoewel onzichtbaar voor het blote oog, hadden deze toch invloed op de meetnauwkeurigheid.

Mario Peter inspecteert een CoroMill 176 snijplaat
Mario Peter inspecteert een CoroMill 176 snijplaat
Een CoroMill 176 snijplaat tijdens de kwaliteitscontrole.
Een CoroMill 176 snijplaat tijdens de kwaliteitscontrole. Dankzij de diamanttaster beschadigen de scherpe randen van de inzetstukken de meettaster niet.

De oplossing: Diamant tasters

Mario Peter kreeg een tip van ZEISS Industrial Metrology die foutieve metingen tot het verleden deed behoren: een ZEISS expert stelde voor om een diamanten meettaster uit te proberen. Met een prijskaartje van 1.000 euro was Peter aanvankelijk aarzelend - de stylus zou een behoorlijke tijd moeten meegaan om de investering te rechtvaardigen. De robijn taster werd elke maand verwisseld, maar kostte slechts 39 euro. "Deze omschakeling heeft meer dan zijn vruchten afgeworpen", zegt Peter. De massieve diamant meettaster van de ZEISS MMZ-T is nu vier jaar oud en vertoont nog steeds geen tekenen van zichtbare slijtage, ook al is hij blootgesteld aan dezelfde spanningen als de robijnrode meettasters.

We gaan in de toekomst zeker ook meettasters met een diamanten coating gebruiken.

 Mario Peter, werktuigbouwkundig ingenieur bij de afdeling technologie

Voordeel: Uitstekende kwaliteit

Dankzij de strenge kwaliteitseisen bereiken de klanten met de  snijplaat van Sandvik Coromant de in DIN 8 en DIN 9 voorgeschreven tandwielkwaliteit. De klanten van het bedrijf eisen kwaliteitsklasse B, wat, afhankelijk van de snijplaat, betekent dat er toleranties zijn tussen twee micrometer voor tandwielen in autoaandrijvingen en meer dan 10 micrometer voor tandwielen in massieve windturbines. Veel meetwaarden voldoen echter niet alleen aan de eisen van klasse B, maar ook aan die van klasse A of zelfs AA. "Dit resultaat is het resultaat van het gebruik van de diamanten meettasters," zegt Peter.

Een diamanten meettaster die over het snijvlak van een CoroMill 177- snijplaat beweegt
Een diamanten meettaster die over het snijvlak van een CoroMill 177- snijplaat beweegt
Over Sandvik Coromant

Sandvik Coromant is 's werelds toonaangevende leverancier van gereedschappen, gereedschapsoplossingen en knowhow in de metaalverwerkende industrie. Met uitgebreide investeringen in onderzoek en ontwikkeling creëert het Zweedse bedrijf unieke innovaties en zet het samen met zijn klanten in de auto-, lucht- en ruimtevaartindustrie en de energiesector nieuwe productiviteitsstandaarden. Sandvik Coromant heeft 8.000 medewerkers en is vertegenwoordigd in 130 landen. Als onderdeel van de Sandvik Machining Solutions divisie behoort Sandvik Coromant tot de Sandvik Group. De vestiging van het bedrijf in Schmalkalden, Thüringen, was vroeger een gereedschapscombinatie in Oost-Duitsland en telt momenteel 250 medewerkers.