Computertomografie maakt gedrag van silicone zichtbaar starlim//sterner over de waarde van meettechnologie bij de ontwikkeling van nieuwe producten

Dankzij de zeer speciale elasticiteit is silicone een alledaags product in de geneeskunde en in de industrie geworden. Het gedrag van silicone onderdelen onder druk is echter niet voorspelbaar. Daarom gebruikt spuitgietspecialist starmlim//sterner een computertomografiemeetmachine van ZEISS bij de ontwikkeling van technisch gegoten silicone onderdelen. Door de binnenkant van onderdelen te bekijken kunt u snel zien hoe de afzonderlijk gegoten onderdelen moeten worden geoptimaliseerd om gedurende lange tijd betrouwbaar te blijven.

Hoe starlim//sterner succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS METROTOM
ZEISS CALYPSO
Succes:
  • Aanzienlijk verlaagde ontwikkelingstijden

Computertomografie maakt gedrag van silicone zichtbaar

De uitdaging: de binnenkant bekijken

Dankzij computertomografie krijgen we inzicht in de binnenkant van een product. Dit zou anders onmogelijk zijn. Dit is de enige manier waarop we kunnen zien hoe het materiaal zich gedraagt in werkelijke omstandigheden en waarop we informatie krijgen voor herberekening en de daaropvolgende aanpassingen," zegt Johannes Pichler, R&D Manager bij starlim//sterner Hoe de geometrie en de combinatie van materialen het product beïnvloeden is niet zichtbaar aan de buitenkant en is moeilijk te plannen. In het verleden moest starlim//sterner uitvoerige (en soms destructieve) methodes voor de kwaliteitsinspectie gebruiken, waardoor het ontwikkelingsproces aanzienlijk langer duurde.

Eenvoudig te begrijpen weergave van de METROTOM-meetresultaten in CALYPSO.
Eenvoudig te begrijpen weergave van de METROTOM-meetresultaten in CALYPSO.
Dankzij METROTOM werd het mogelijk om de ontwikkelingstijd voor een multifunctionele schakelaar in een VW Golf met 50% te verkorten.
Dankzij METROTOM werd het mogelijk om de ontwikkelingstijd voor een multifunctionele schakelaar in een VW Golf met 50% te verkorten.

De oplossing: computertomografie voor contactloze metingen zonder het onderdeel te vernietigen

starlim//sterner gebruikt de computertomograaf al twee jaar voor productontwikkeling. Pichler liet scans uitvoeren om aanbieders te vergelijken. Er waren verschillende redenen om voor de Metrotom te kiezen: "We waren onder de indruk door de algemene coherente en betrouwbare aanpak van het systeem. Ook de ergonomische correctheid en de expertise van het productmanagementteam waren positieve factoren. De wereldberoemde naam ZEISS was de doorslaggevende factor," legt Pichler uit. starlim//sterner heeft sinds maart 2010 een METROTOM 800 in zijn meetlaboratorium.

Het voordeel voor de klant: uniforme en hoge kwaliteit bij grote hoeveelheden

"Vroeger vertrouwden we vooral op gezond verstand en de ervaring van onze productontwikkelaars. We kunnen elk detail nu meten met absolute zekerheid en reproduceerbaarheid," vertelt Pichler. Hierbij ligt het echte voordeel niet zozeer in de snelheid van de meting, maar in de kwaliteit ervan. starlim//stenner heeft jaarlijks productievolumes van honderden miljoenen. Hierbij zouden defecten absoluut rampzalig zijn. "Met de CT-meting kunnen we de levensduur van de producten aanzienlijk verlengen. Dankzij de langetermijnstabiliteit van de onderdelen verhogen we de algemene kwaliteit van het product en versterken we het merk van onze klanten," vertelt de ontwikkelingsmanager.

Over starlim//sterner

starlim//sterner is een van de grootste verwerkers van vloeibare silicone voor spuitgieten. Het bedrijf heeft kantoren in Oostenrijk, Londen en Ontario (Canada). Het produceert gegoten onderdelen voor de automobielindustrie, de medische sector, de huishoudsector en telecommunicatiesector. Het bedrijf is volledig verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de productie-orders - van het productidee tot het productontwerp en van het prototype tot volautomatische productie van grote aantallen.