ZEISS eMobility Solutions

Kwaliteitszorg voor modules met cel

Details van modules met cel

De batterijcel zorgt voor de structurele integriteit van de batterij en sluit de elektrolyt en de chemische reactie die binnenin plaatsvindt veilig in. Aangezien de chemische reactie gepaard gaat met warmteontwikkeling en zwelling van het batterijmateriaal, moeten de interne rangschikking van de batterijcomponenten, de afdichting van de cellen en de rangschikking van de cellen in pakketten worden gecontroleerd.

Plug-in hybride elektrisch voertuig (PHEV2) stapelcel: volledige scan en optimale acquisitieparameters
Plug-in hybride elektrisch voertuig (PHEV2) stapelcel: volledige scan en optimale acquisitieparameters

Pakketten met cellen

Voor de batterijcel zelf is de stapeling van de batterijplaten in de cel van cruciaal belang, aangezien een verkeerde plaatsing tot kortsluiting kan leiden. Bij de assemblage van de cellen moeten de afstanden tussen het batterijmateriaal en de celbehuizing worden gecontroleerd, evenals de positie van de stroomcollectorfolies en de laskwaliteit voor bijvoorbeeld de afdichting. Tenslotte moeten een defect barstmembraan en een correcte elektrolytvulling gewaarborgd zijn om de algemene veiligheid en prestaties van de batterij te garanderen. Niet-destructieve röntgenbeeldvorming en metrologie kunnen een antwoord geven op bovenstaande vragen en dus ook kwaliteitsproblemen bij de assemblage van batterijcellen aan het licht brengen.

Assemblage en veiligheid

Een batterijpakket heeft een enorm aantal cellen, en daarom is het stapelen en verbinden ervan een volledig geautomatiseerd proces. Robots brengen alle verschillende cellen en afstandhouders samen tot batterijmodules. Elk volledig batterijpakket bestaat uit enkele batterijmodules. ZEISS coördinatenmeetmachines zijn de ideale oplossing om ervoor te zorgen dat elke cel zich op de juiste positie in de bak bevindt. Contactloze meettechnologie zoals ZEISS laserdriehoeksmeting is veilig en betrouwbaar vanwege de hoge spanning in de batterijen. ZEISS röntgentechnologie is een snelle, niet-destructieve oplossing om de verbindingslasnaden tussen de afzonderlijke cellen te controleren - om volledige functionaliteit en capaciteit te garanderen.

Batterijpakket met gestapelde en verbonden cellen

ZEISS Insights: Industrial Computed Tomography (CT) Solutions for Battery Cell Inspection

Fill out the Form to Download our free Technical Paper