AUKOM-training van ZEISS

Internationale metrologiebasis als live online of klassikale training

Coördinatenmeettechnologie is een integraal deel van de industriële kwaliteitscontrole. De manier waarop u kwaliteitscontrole toepast, vereist kennis van de machines en meettechnologie, en een basiskennis van wiskunde en natuurkunde. Dit is waar het AUKOM trainingsconcept om de hoek komt kijken. Hierin wordt uitgebreide kennis overgedragen over de machines en het analyseren van resultaten, het maken natuurkundige en wiskundige berekeningen en de belangrijkste normen.

AUKOM Training zertifiziert
De hoogtepunten van de AUKOM-training van ZEISS:
 • Garantie: het maakt niet uit welk AUKOM-trainingsniveau u hebt gekozen, het is volledig leveranciersneutraal en gecertificeerd. Tegelijkertijd voldoet het aan de wereldwijde industrienormen.
 • Veelzijdigheid: de AUKOM-training bestaat uit uitgebreide trainingen in alle aspecten van coördinaatmeettechnologie.
 • Standaardisatie: in onze AUKOM-trainingen leert u hoe u op een fabrikantonafhankelijke manier meettaken kunt oplossen.
 • Deskundigheid: de AUKOM-training is vraaggericht, maar biedt altijd fabrikantonafhankelijke basiskennis en meetbekwaamheid.

Op onze overzichtspagina vindt u het complete aanbod van metrologietrainingen van ZEISS.

AUKOM training door ZEISS

Met de AUKOM training kunt u uw kennis vergroten en uw meetvaardigheden verbeteren. U leert over gestandaardiseerde methodes van volledige meetcyclussen en u ontvangt uitgebreide training over alle aspecten van coördinatenmeettechnologie. Dankzij het modulaire ontwerp en de verschillende niveaus van de lessen leert u over de industriestandaarden en leert u uw eigen meetresultaten beter te vertrouwen.

Wat maakt AUTOM-trainingen speciaal?
 • Wereldwijde trainingsnormen zorgen voor internationaal vergelijkbare en herproduceerbare meetresultaten.
 • Alle AUKOM-trainingen zijn compleet apparatuur- en fabrikantneutraal.
 • Aan het einde van elk seminar ontvangen deelnemers een wereldwijd erkend AUKOM-certificaat.
 • AUKOM-trainingen zijn geschikt voor verschillende kennisniveaus. Het maakt niet uit of u al veel ervaring hebt of pas net begint, er is voor iedereen een training.

AUKOM-niveau 1

A doctor hat icon with a star symbol placed below.

De AUKOM-training niveau 1 biedt basiskennis over productiemeettechnologie voor beginners en ervaren metrologen. De training is gericht op dimensionele toleranties, de basisbeginselen van programmeren, meetvolgordeplanning en een inleiding tot sensor- en machinetechnologie. Met niveau 1 van de AUKOM-training kunnen metrologen de meetonzekerheden verminderen en garanderen dat hun meetresultaten betrouwbaar en vergelijkbaar zijn.

AUKOM-niveau 2

A doctor hat icon with two star symbols placed below.

Het seminar van AUKOM niveau 2 biedt deelnemers basiskennis over productiemeettechnologie voor ervaren metrologen. De training is gericht op vorm- en positietoleranties, het interpreteren van inspectieplannen, programmeren en monitoren en het gebruik van geschikte sensor- en machinetechnologie. Dankzij deze diepgaandere kennis kan de metroloog meetonzekerheden verder verminderen en nog betrouwbaardere metingen verrichten.

AUKOM GD&T

Meest populair

A worksheet for the AUKOM GD&T seminar, on which a component lies.

Het AUKOM GD&T-seminar is gericht op ervaren metrologische- en ontwerpingenieurs. De focus ligt op diepgaande kennis over vorm- en positietoleranties conform ISO-GPS en ASME, evenals de innovaties in beide normen. Zoals alle AUKOM-traningen voldoet ook dit seminar aan de wereldwijde kwalificatienormering. Specialisten op het gebied van ontwerp-, ontwikkelings- en productietechnologie krijgen inzicht in vorm- en positietoleranties vanuit het perspectief van de metroloog die de specificaties van de tekening metrologisch moet implementeren. Op die manier kunnen misverstanden en mogelijke tijdsverliezen worden voorkomen.

De inhoud van het AUKOM GD&T-seminar bestaat uit:
 • De basis van de ISO-GPS- en ASME-systemen
 • Functie-, specificatie- en verificatievoorwaarden
 • Lineaire afmetingen en toleranties
 • Hoekafmetingen en toleranties
 • Datumreferentiesystemen
 • Directionele, positionele en uitlooptoleranties
 • Profieltoleranties
 • Onafhankelijkheidsprincipe
 • Omhullingsvereiste
 • Maximale materiaalvereiste
 • Minimale materiaalvereiste
 • Wederkerigheidsvereiste
 • Verificatie
 • Tabellen

AUKOM-niveau 3

A doctor hat icon with three star symbols placed below.

De doelgroep van het AUKOM-niveau 3 expertseminar bestaat uit ervaren metrologen. De seminardocenten delen kennis over productiemeettechnieken, waarbij de nadruk ligt op functie- en productiegericht meten, filteren en programma's aanmaken, evenals computertomografie, kwaliteit en meetruimtebeheer. Na deze AUKOM-training is een ervaren metroloog in staat om met vertrouwen te communiceren met verschillende afdelingen. De metroloog vermindert meetonzekerheden tot een minimum en garandeert betrouwbare en vergelijkbare resultaten. Daarnaast is de metroloog bekend met het verminderen van kosten en afkeuringen.

A metrologist is surrounded by ZEISS measuring machines and points his finger at a selection area.

Wilt u expert worden in coördinatenmeettechnologie?

Dan zijn onze AUKOM-trainingen de juiste keuze voor u.

Zo wordt u AUKOM-metroloog

There are many ways to use a coordinate measuring machine for measuring tasks. None is wrong, but standardization can avoid errors and uncertainties. Therefore, the main goal of the AUKOM training is the worldwide comparability of measurement results. In the AUKOM training, the metrologists learn elementary metrological terminology. This puts them in a position to communicate clearly and technically correctly how a measurement result was produced – no matter which department in which company they are talking to. Through their expertise, AUKOM metrologists contribute to fewer measurement deviations and help reduce error costs. This strengthens the company's image and partnership with other companies, resulting in fewer complaints or recalls.

The training to become an AUKOM metrologist is modular and combines teaching contents from the AUKOM training courses Level 1, 2 as well as GD&T. After completion of all seminars and a successful examination, the participant receives the AUKOM metrologist certificate, which is valid for five years.  

AUKOM metrologist training procedure and course plan.
Two metrologists are discussing something.

AUKOM-updatetraining en AUKOM-metroloogcertificaat

Aanpassingen en ontwikkelingen zijn voortdurend van invloed op coördinatenmeettechnologie. Ons trainingsconcept biedt hiervoor ruimte. Dit AUKOM-seminar biedt, zonder verplicht examen, een overzicht van de essentiële ontwikkelingen op het gebied van coördinatenmeettechnologie in de afgelopen jaren. Maak kennis met nieuwe technologieën en normen en ontvang handige tips. Houd uw kennis up-to-date en zorg ervoor dat uw processen altijd efficiënt zijn.

Deelnemers van het twee- of driedaagse seminar leren over:

 • De nieuwste standaarddefinities van grootte, vorm en positie conform ISO 1101, 14405, enz.
 • Product- en fabrikantinformatie (PMI, Product and Manufacturing Information)
 • Communicatie
 • Sensortechnologie
 • Het aanmaken van meetstrategieën

Het AUKOM-seminar is voornamelijk bedoeld voor metrologen die de AUKOM-trainingen van niveau 2 en GD&T of niveau 3 vóór 2020 hebben gevolgd. Na succesvolle deelname aan de updatetraining ontvangt u eveneens het AUKOM-metroloogcertificaat.

Deze bedrijven vertrouwen op de internationale metrologiebasistraining van ZEISS

"We moeten nooit stilstaan"

Trainingen van ZEISS zorg voor het meetproces bij ZF

24 jul. 2018

Tags:

Vertrouwt u op uw meetresultaten?

Het management van ZF Friedrichshafen vertrouwt op de lopende AUKOM-managementopleidingen.

8 aug. 2018

Tags:

Een passie voor precisie

ZEISS traint zijn mensen om ervoor te zorgen dat ze goed uitgerust zijn om te voldoen aan de groeiende behoeften op h...

Lees meer over AUKOM-trainingen met #measuringhero

In onze video #measuringhero leggen we op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit wat AUKOM inhoudt en wat u kunt leren in de AUKOM-trainingen.

Wilt u meer weten over onze internationale metrologiebasistraining?

U vindt gedetailleerde cursusbeschrijvingen, datums en beschikbare plaatsen in het ZEISS Metrology Portal (portal.zeiss.com). Bent u geïnteresseerd in AUKOM-trainingen, maar wilt u meer informatie of hebt u vragen over het aanbod? Stuur ons een e-mail op zeissacademymetrology .global @groups .zeiss .com.

Apps die het dagelijks werk in metrologie ondersteunen

Download onze apps en ontdek meer over de basis van metrologie, vorm- en positietoleranties, metrologie voor tandwielen en computertomografie.

A smartphone with opened ZEISS metrology app.

Meer kennisonderwerpen van ZEISS

Softwaretraining

Afgestemd op uw behoeften

28 mrt. 2018

Systeemtraining

Training voor onze robotmeetsystemen

13 apr. 2021

Alle leerformaten in een oogopslag

Learn from everywhere: live metrology online courses

Whether classroom training or live online training: refresh your knowledge from metrology classes and bring your trai...

1 apr. 2021

Expand your knowledge with eLearnings

Een hoger niveau van expertise met digitaal onderwijs van ZEISS.

24 mrt. 2021

Apps en ebooks

Basiskennis op aanvraag

2 mrt. 2021

ZEISS Academy Metrology

Ervaar 35 jaar aan hoogwaardige trainingsexpertise en verwerf de meest recente kennis.

1 feb. 2019

ZEISS Metrology Portal

Uw digitale toegang tot alle meettechnologische diensten

Festo also relies on consistent industry standards in measurement and testing technology. Read how Festo benefits from ZEISS trainings.