ZEISS eMobility Solutions

Kwaliteitszorg voor haarspelden

Details van haarspelden

In de nieuwste generatie e-motors zijn de stroomvoerende geleiders in de stator niet langer gewikkeld uit dunne draden, maar gebogen uit massief koper in honderden haarspelden. Deze pennen hebben individuele vormen en verschillen qua lengte, hoeken en doorsnede van koper. Het gebruik van haarspelden verhoogt de hoeveelheid koper in de gleuven van de stator, wat de efficiëntie ten goede komt. Daarom zijn de afmetingen en de kwaliteit van de stator zo cruciaal.

Afmetingen en coatingskwaliteit

Elke haarspeld heeft een flexibele structuur en is gecoat met een gevoelige laklaag — deze eigenschappen vormen uitdagingen voor betrouwbare tactische inspectie. Een geautomatiseerde ZEISS coördinatenmeetmachine, uitgerust met optische sensoren voor confocaal licht of laserdriehoeksmeting, is een mogelijkheid om precies de vorm en dikte van de laklaag te meten. Een ander meer handmatig, flexibel hulpmiddel is een zelfstandige ZEISS optische randprojectiesensor of een ZEISS handheld laserscanner.

Haarspeldmeting op CMM met confocale witlichtsensor of handheld laserscannen
Haarspeldmeting op CMM met confocale witlichtsensor of handheld laserscannen
Haarspeldigitalisering met het randlichtprojectiesysteem ATOS Q en ZEISS software voor reverse engineering
Haarspeldigitalisering met het randlichtprojectiesysteem ATOS Q en ZEISS software voor reverse engineering

Kwaliteit van het buigontwerp

Het ontwerp van een haarspeld wordt niet eenvoudigweg gedefinieerd door een CAD-model, maar wordt in vele lussen ontwikkeld door de configuratie van de buigparameters. Het is noodzakelijk om CAD-modellen te scannen en te produceren om afgewerkte haarspelden te evalueren ten opzichte van een hoofdspeld. Randprojectie en laserdriehoeksmeting een hoge resolutie puntenwolken van de haarspelden. ZEISS software voor reverse engineering kan deze snel omzetten in hoogwaardige CAD-modellen.