Technologie van ZEISS ter ondersteuning van het Mars Rover-project ZEISS CMM helpt Andrew Tool de opdracht van het Mars Science Lab binnen te slepen

Andrew Tool & Machining Inc. vormen coördinatenmeetmachines (CMM's) een belangrijk element van het productieproces. Ze hadden echter nog nooit te maken gehad met een project van dergelijke afmetingen, krappe toleranties, warmtebehandelingen en een erg korte doorlooptijd. Hun doelstelling was om een opdracht voor een MSL-project binnen te slepen. Met een CMM van ZEISS zou dat mogelijk.

Hoe Andrew Tool succesvol is dankzij ZEISS oplossingen:
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XT gold
Succes:
  • Project succesvol afgerond
  • Certificatie behaald

Technologie van ZEISS ter ondersteuning van het Mars Rover-project

De situatie

ZEISS heeft bij Superior Tool, een zusterbedrijf van Andrew Tool, al een goede indruk achtergelaten. Onze PRISMO CMM bij Superior Tool vormt de ruggengraat van ons kwaliteitsbeheer en we wilden dit ook bij Andrew implementeren," vertelt Directeur Bruce Hanson. Andrew Tool is een uniek bewerkingsbedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in het bewerken van uiterst eenvoudige en complexe geometrieën. De klantenkring van Andrew Tool bestaat uit bedrijven in de lucht- en ruimtevaart-, defensie-, medische en micro-elektronische sector waarvoor onderdelen met uiterst kleine toleranties moeten worden geproduceerd.

Voor dit nieuwe, complexe project van MSL moest Andrew Tool actuatoren (tandwielkasten) voor de Curiosity bouwen. Deze nieuwe rover zal met zijn 4,5 ton vijf keer zwaarder zijn dan de huidige rovers en zal meer dan 10 keer zoveel wetenschappelijke instrumenten vervoeren in vergelijking met de huidige rovers Spirit en Opportunity. Daarom moet er meer vermogen en koppel door het aandrijfsysteem worden geleverd en zijn de wielen van het voertuig aanzienlijk groter dan bij eerdere modellen. De ingenieurs bij NASA denken dat met deze aanpassingen het probleem van de Spirit wordt verholpen. Deze rover staat momenteel namelijk vast op een zandheuvel.

Operator measuring actuator part with the ZEISS ACCURA.
Bediener meet een aandrijvingsonderdeel met de ZEISS ACCURA.
Temperature sensor on part used for temperature compensation feature of CALYPSO software. Stylus racks behind sensor for quick and easy stylus change-out.
Temperatuursensor op onderdeel dat gebruikt wordt voor de temperatuurcompensatie-functie van CALYPSO software. Stylusrekken achter de sensor voor het snel en eenvoudig uitwisselen van styli.

Nieuwe uitdagingen

Er waren veel parameters waaraan Andrew Tool moest voldoen om het nieuwe actuatorontwerp van NASA te laten slagen. Veel van de onderdelen hadden erg diepe uitsparingen, kleine stralen, uiterst kleine toleranties en ze zijn vaak verbonden met tandwielen van verschillende diameters. Daarnaast waren er bij de relatief grote afmetingen positietoleranties van 0,0005 millimeter, bedieningstoleranties van 0,002 millimeter en afmetingstoleranties van 0,0025 millimeter. De combinatie van deze factoren en deadline van 18 maanden en AS9100-certificeringsvereisten zorgden ervoor dat Andrew Tool de precisie en snelheid van een CMM nodig had. Ze besloten de ZEISS ACCURA met de VAST XT gold actieve scansensor aan te schaffen.

De langetermijnvoordelen

"Zonder ZEISS hadden we dit niet gekund," vertelt Felix. "De voordelen van Zeiss waren duidelijk en bij elke meting met de CMM zien we positieve resultaten." Andrew Tool kreeg zelfs een nieuwe klant, nadat een andere leverancier van NASA enkele van de actuatoronderdelen voor het MSL-project zag. Ze waren zo onder de indruk van de nauwkeurigheid en complexiteit van de onderdelen dat ze onmiddellijk overtuigd waren van Andrew Tool. Andrew Tool kon deze nieuwe uitdaging aan dankzij het vertrouwen in de gegevens van hun ZEISS CMM.

andrewtool_pms5405
Over het bedrijf

Andrew Tool & Machining is gevestigd in Minneapolis, Minnesota in de V.S. en focust zich op het productontwikkelingsproces.