Gezondheid & Bescherming

Kom alles te weten over uw ogen en wat u kunt doen om de gezondheid van uw ogen te waarborgen.

In samenwerking met onze hersenen, zorgen onze ogen ervoor dat we de wereld om ons heen kunnen waarnemen op een manier die niet overtroffen wordt door enig ander orgaan. En we ervaren onze omgeving allemaal op een andere manier: iedereen ziet de wereld anders! Wat we zien wordt niet alleen bepaald door hoe goed we kunnen zien, maar ook door wat we eigenlijk willen zien – onze persoonlijke voorkeuren, ervaringen en herinneringen spelen allemaal een belangrijke rol in onze waarneming. Ongeveer 80 procent van de indrukken die we opdoen, nemen we via onze ogen waar.

Maar er komt veel meer bij kijken: onze ogen worden vaak de 'vensters van de ziel' genoemd, dit met goede reden. Onze ogen laten anderen namelijk ook zien hoe we ons voelen – of we bijvoorbeeld vrolijk, verdrietig, vermoeid of gestrest zijn. Dit kan zelfs de kwaliteit van ons zicht beïnvloeden. Als we gestrest zijn gedurende een oogonderzoek, zal het resultaat anders zijn dan wat er wordt waargenomen als we ontspannen en in een goede bui zijn. En wat we overdag zien, nemen we ook mee de nacht in. Terwijl we slapen, verwerken we beelden die we overdag gezien hebben. Zelfs embryo's in de baarmoeder kunnen licht waarnemen.

Het is daarom zeer belangrijk dat we onze ogen beschermen en zo goed mogelijk voor ze zorgen. Met andere woorden: regelmatige oogonderzoeken zijn van groot belang.

Waarom een goed gezichtsvermogen zo belangrijk is

Als een zintuig wegvalt, moeten de anderen het werk overnemen. De ogen spelen hierbij een belangrijke rol.

Gezondheid + Bescherming 16 okt. 2017

Tags: Voorzorg

Hoe u uw ogen gezond houdt

Ons belangrijkste zintuig moet worden beschermd en verzorgd. Op dit gebied zijn er vele overwegingen te maken.

De ZEISS online oogtest Hoe goed ziet u contrast en kleur? Controleer uw zicht hier snel en eenvoudig!

Onze ogen hebben in de moderne wereld met veel verschillende uitdagingen te maken.

We maken tegenwoordig constant gebruik van onze pc's, laptops, smartphones, tablets, en we kijken regelmatig televisie; hierdoor moeten onze ogen zich gedurende een langere tijd op de dezelfde afstand focussen. Hierdoor kan oogstress ontstaan, en hoofdpijn, een zere rug of een stijve nek aan het einde van de dag.

Er is enige discussie over de vraag of oogtraining effectief is of niet. We kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat als we onze ogen gedurende een lange tijd focussen op iets dat dichtbij is (zoals een computer), we er in elk geval voor moeten zorgen dat we meerdere korte pauzes nemen van ons werk, zodat ze weer kunnen herstellen. Er is een eenvoudige manier om dit te doen: kijk simpelweg om de zoveel tijd in de verte, zonder op een bepaald object scherp te stellen – idealiter zou u dit elk uur vijf minuten moeten doen.

Dit geldt niet alleen voor volwassenen: als we willen dat kinderen hun volledige visuele potentieel kunnen ontwikkelen, moeten zij hun ogen met allerlei verschillende prikkels stimuleren, en met zowel objecten die veraf liggen als nabij. Het is inmiddels bekend dat bijziendheid of myopie vaker voorkomt bij kinderen die langdurig naar nabije objecten kijken (boeken lezen, schilderen, gamen op een tablet of pc, etc.).

Fysieke inspanning, daglicht en een gebalanceerd dieet zijn net zo belangrijk voor onze ogen als voor onze algehele gezondheid. Zorg ervoor dat u overdag genoeg water drinkt. Een ongebalanceerd dieet (te veel zuren en eten dat te weinig vitaminen en voedingstoffen bevat), roken, medicatie, en te weinig beweging zijn allemaal slecht voor onze ogen. Circulatiestoornissen worden nu gezien als de voornaamste oorzaak voor veel oogziektes. Te veel direct zonlicht kan onze ogen ook beschadigen. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen – uw ogen zullen u er dankbaar voor zijn.

Eerste hulp bij verbrande ogen door de zon

Hoe herkent u dat uw ogen verbrand zijn door de zon en wat u eraan kunt doen

Welke zonnebril past bij uw favoriete bezigheid?

Voor elke gelegenheid is er een perfecte zonnebril

10 tips voor gezonde ogen

Zo voorkomt u vermoeide en droge ogen.

Gezondheid + Bescherming 18 apr. 2019

Tags:

Glaucoom – alles wat u moet weten over de op één na belangrijkste oorzaak van blindheid

Glaucoom is een serieuze oogziekte die de oogdruk beïnvloedt.

Gezondheid + Bescherming 14 mrt. 2019

Tags:

Waarom kinderbrillen de beste uv-bescherming zouden moeten bieden

Wat alle ouders zouden moeten weten over het beschermen van de ogen van hun kinderen tegen schadelijke ultraviolette straling (UV-straling).

Dagelijkse UV-bescherming

Ramen, kleding en brillen: wat houdt het UV-licht tegen en wat niet?

Bescherming tegen UV-licht en schittering

Wat is het verschil?

Wanneer is het nodig om uw ogen te beschermen tegen UV-straling?

Optimale UV-bescherming tijdens elk seizoen

Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt