Werkleven

Progressieve brillenglazen - kleine meesterwerken

Een bril met progressieve brillenglazen is de ideale visuele oplossing voor mensen die scherp moeten zien op verschillende afstanden.

26 november 2019

Progressieve brillenglazen zijn kleine meesterwerken uit de optische wereld. Ongeacht je sterkte of visuele behoeften, helpen ze je scherp en comfortabel te zien op vrijwel elke afstand. Je went er makkelijk aan en, in tegenstelling tot bifocale brillenglazen, zij er geen lijnen zichtbaar in het brillenglas.

 • Progressieve brillenglazen - kleine meesterwerken
Ondanks alle verfijnde designkenmerken, kunnen progressieve brillenglazen er uitzien als alle andere heldere brillenglazen. Ze kunnen ook aangepast worden om in elk montuur te passen.

Ondanks alle verfijnde designkenmerken, kunnen progressieve brillenglazen er uitzien als alle andere, heldere brillenglazen. Ze kunnen ook aangepast worden om in elk montuur te passen.

Wat zijn progressieve brillenglazen?

Progressieve of varifocale brillenglazen zijn heldere brillenglazen zonder lijnen, met meerdere sterktes, voor zowel nabijzicht als voor zicht op afstand, verdeeld over het lensoppervlak. Ze corrigeren zowel verziendheid als bijziendheid en de gebruiker kan in het hele zichtspectrum van perfect zicht genieten, zelfs in de overgangsgebieden (de tussenliggende afstanden).

Wanneer we trifocale en bifocale brillenglazen (de eerdere opties) vergelijken met progressieve brillenglazen, zien we dat de tri- en bifocale glazen zichtbare lijnen bevatten, terwijl multifocale brillenglazen volledig naadloos zijn. Daarnaast hebben zij beperkte gebieden waarbinnen scherp gesteld kan worden en ook een naadloze overgang tussen verschillende zichtpunten binnen het brillenglas. Met andere woorden: je geniet op alle afstanden van goed zicht, met maar één bril.

Waar zijn progressieve brillenglazen voor?

Waar zijn progressieve brillenglazen voor?

Het merendeel van de mensen die 45 jaar of ouder zijn, zal profiteren van progressieve brillenglazen. Dit is het moment waarop leeftijdsgerelateerde verziendheid of presbyopie zich kan aandienen.

Wanneer we jong zijn, heeft de natuurlijke ooglens het vermogen om van vorm te veranderen en zich op meerdere dingen te richten. Dit proces heet accommodatie. Naarmate we ouder worden, begint deze lens zijn flexibiliteit te verliezen en daarmee het vermogen om goed scherp te stellen, met name op korte afstanden. Symptomen van presbyopie omvatten het moeite hebben met het scherpstellen op nabijgelegen objecten. Behandeling van presbyopie vindt normaal gesproken plaats in de vorm van een corrigerende bril of contactlenzen.

Progressieve brillenglazen zijn in feite ontworpen om zicht te optimaliseren op alle afstanden. In feite zijn progressieve brillenglazen ideaal voor iedereen die moeite heeft met scherpstellen op nabijgelegen objecten, onafhankelijk van de visuele behoeften op afstand. Deze behoeften kunnen bepaald worden door myopie, hypermetropie en astigmatisme.

Daarnaast kunnen  hoogwaardige progressieve brillenglazen  ook helemaal op maat gemaakt worden. Je sterkte kan precies afgestemd worden op je levensstijl, montuur, de anatomie van je gezicht en je leeftijdgerelateerde visuele behoeften. Of je nu de hele dag progressieve brillenglazen nodig hebt of alleen tijdens het (auto)rijden of sporten,  ga in gesprek met je opticien  over deze visuele oplossing.

Kwaliteitsniveaus van progressieve brillenglazen

Brillenglazen zijn net als kleding. Een perfect ontworpen jurk of kostuum op basis van iemands precieze lichaamsafmetingen zal beter passen dan een confectiepak dat in de winkel gekocht wordt. Over het algemeen geldt: des te meer het brillenglas gepersonaliseerd is, des te beter het brillenglas aangepast zal zijn aan je individuele visuele behoeften.

Er zijn allerlei soorten varifocale brillenglazen, die variëren qua mate van personalisatie. Logischerwijs is het zo dat des te meer het brillenglas gepersonaliseerd is, des te duurder de bril zal zijn. Bespreek de beste optie voor jou en jouw budget met je opticien.

Standaard progressief brillenglas:  Ontworpen voor standaard gebruik voor een theoretische standaardgebruiker. Als de visuele vereisten van de drager niet binnen het 'standaard' design passen, kan dit tot kleinere velden van helder zicht leiden. Als gevolg daarvan moet de gebruiker het doen met verminderd zichtcomfort en duurt het een hele tijd voordat hij of zij aan zijn of haar bril gewend is.

Gepersonaliseerde progressieve brillenglazen:  Deze progressieve brillenglazen zijn op maat gemaakt voor de drager en zijn of haar montuurkeuze en bieden het maximale zichtveld. Ze worden geproduceerd op basis van unieke visuele behoeften die vastgesteld worden door een opticien door middel van een grondig onderzoek.

Onze visuele behoeften zijn drastisch veranderd door de jaren heen.

Onze visuele behoeften zijn drastisch veranderd door de jaren heen.

Moderne visuele behoeften

Onze visuele behoeften zijn drastisch veranderd door de jaren heen.  Twintig jaar geleden moesten onze ogen zich vooral aanpassen aan gedrukte media, zoals boeken en kranten. Na het begin van het digitale tijdperk veranderde dit met de jaren in een combinatie van gedrukte en digitale media, thuis en op het werk. Vandaag consumeren we informatie op kleine digitale apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Vaak doen we dit ook terwijl we onderweg zijn! Deze altijd digitaal verbonden levensstijl is extra vermoeiend voor onze ogen en ons visuele gedrag is compleet anders dan het was.

Omdat we onze blik snel en frequent moeten verplaatsen over verschillende afstanden en richtingen, zijn hoogwaardige progressieve brillenglazen een ideale oplossing voor ons moderne visuele gedrag. Vraag je opticien over progressieve brillenglazen die speciaal ontworpen zijn voor jouw leeftijdsgerelateerde zichtbehoeften en digitale levensstijl. Een dergelijk brillenglas op sterkte geeft je de mogelijkheid om op comfortabele wijze je blik te verplaatsen van je digitale apparaat naar de wereld om je heen. Ook wordt de noodzaak voor meerdere brillen verkleind; al je  behoeften worden namelijk in één slim brillenglas geïntegreerd.

Gewend raken aan je varifocale brillenglazen

Of je ze al eens eerder hebt gedragen of niet, het kan even duren voordat je gewend bent aan progressieve brillenglazen. Dat is geen reden om varifocale brillenglazen te vermijden – met de juiste metingen en een beetje training, kun je snel gewend raken aan je nieuwe bril. Lees verder om alles te weten te komen over hoe je het meeste uit je varifocale brillenglazen kunt halen:

 1. Laat je ogen professioneel testen:  Progressieve brillenglazen kunnen alleen goed werken als ze goed afgesteld zijn aan de hand van een precieze oogtest. Je opticien zal beide ogen afzonderlijk doormeten en ook je binoculaire zicht testen om de nodige sterkte van het glas te bepalen. Voor meer geavanceerde progressieve brillenglazen kunnen extra metingen nodig zijn.  
 2. Geef een goed overzicht van je visuele behoeften:  Je opticien zal een aantal vragen stellen om je dagelijkse visuele gedrag te bepalen. Aarzel niet om een zo compleet mogelijk overzicht te bieden, voeg details toe wanneer je denkt dat de opticien deze gemist heeft. Vertel hoeveel uur je achter een computer zit en of je boeken op je smartphone leest terwijl je in de trein zit, bijvoorbeeld. Alles kan relevant zijn om je ideale sterkte en brillenglazen te bepalen.
 3. Centrering:  Elk paar brillenglazen op sterkte moet door je opticien aangepast worden aan de grootte en vorm van het gekozen montuur, de positie van je ogen achter de brillenglazen en soms de positie van het montuur op je neus en oren. Als dit niet correct gedaan wordt, kan een groot deel van de waardevolle visuele scherpte verloren gaan. Voor progressieve brillenglazen moeten de drie visuele zones (ver, tussen en dichtbij) optimaal worden aangepast. In het ideale geval moet de drager bij een normale lichaamshouding op een aangename manier naar zijn of haar mobiele telefoon kunnen kijken door de zone voor dichtbij, aan een computer kunnen werken door de zone voor een tussenliggende afstand en naar objecten in de verte kunnen kijken door de zone voor veraf. Vraag, wanneer je je nieuwe brillenglazen uitprobeert, je opticien om het proces uit te leggen en je te adviseren over hoe je de glazen het beste kunt gebruiken (mocht dit niet meteen duidelijk zijn).  
 4. Draag ze meteen:  Des te eerder je je nieuwe bril draagt, des te eerder zullen je ogen zich aanpassen. Als je je in het begin oncomfortabel voelt, draag ze dan op bekende plaatsen waar je je veilig voelt, bijvoorbeeld thuis of op het werk. Naarmate je meer gewend raakt aan de bril, kun je deze ook in het openbaar opzetten.
 5. Geef jezelf de tijd:  Hoewel de meeste mensen heel snel gewend raken aan moderne progressieve brillenglazen, moet je jezelf wel de tijd geven om te wennen. Maak een vervolgafspraak met je opticien als dit langer dan 2 of 3 weken duurt.

Progressieve brillenglazen: Veel gestelde vragen

 • Ze geven je de mogelijkheid om op alle afstanden goed te kunnen zien, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van zichtbaar afgebakende gebieden (zoals het geval is met bifocale of trifocale brillenglazen). Aan de bovenkant van een progressief brillenglas zit de sterkte voor lange afstanden, welke toeneemt richting de onderkant van het glas. Dit betekent dat naarmate je je focus over de zones verplaatst, je helder zult kunnen zien, van dichtbij tot ver weg en andersom.

 • Het bovenste deel van de brillenglazen biedt zicht op lange afstand en het gedeelte daartussen - het zogeheten overgangs- of progressiegebied - zorgt voor perfect zicht op alle tussengelegen afstanden. Als gevolg van de geometrie en optica van het brillenglas, zijn er wazige gebieden – vaak aan de onderste randen – en de ernst hiervan is afhankelijk van de kwaliteit van het multifocale brillenglasontwerp en de mate van personalisatie.

 • De prijs van progressieve brillenglazen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de mate van personalisatie. Over het algemeen genomen zijn varifocale brillenglazen duurder dan standaard unifocale brillenglazen. Maar omdat je maar één bril nodig hebt, kan het een slimme investering zijn voor wie meerdere sterktes nodig heeft.

 • Het is normaal gesproken mogelijk om multifocale brillenglazen te dragen, (auto) te rijden en ze vervolgens op te houden wanneer je op kantoor achter je computer gaat zitten – zolang je sterkte maar actueel is. Je dient tijdens de oogtest met je opticien te overleggen over hoe je je bril gaat gebruiken, zodat deze precies kan voldoen aan je visuele behoeften.

 • Ja. Progressieve brillenglazen kunnen verwerkt worden in zonnebrillen en zijn ook verkrijgbaar in fotochromische en  adaptieve brillenglasopties  die gaandeweg van helder naar steeds donkerder veranderen wanneer ze blootgesteld worden aan fel licht. Op deze manier kun je je dagelijkse bril ophouden wanneer je naar buiten gaat.

 • Ja, maar je dient je er bewust van te zijn dat niet alle fabrikanten van brillenglazen progressieve brillenglazen maken die geschikt zijn voor de aansluitende monturen waar mensen vaak de voorkeur aan geven tijdens het sporten. Wanneer brillenglazen aangepast zijn aan een aansluitend montuur, kan dit resulteren in visuele afwijkingen. Gespecialiseerde  sportbrillenglazen  minimaliseren deze afwijking en zijn verkrijgbaar met multifocale sterktes. Overleg met je oogzorgprofessional voor meer informatie.

 • De meeste opticiens bevelen aan dat je minimaal elke twee jaar een oogtest ondergaat (afhankelijk van je medische voorgeschiedenis en gezondheid). Je opticien zal je ogen testen om te zien of je sterkte gelijk kan blijven of moet worden aangepast.

 • Des te meer je voorschrift op maat gemaakt is, des te makkelijker het zou moeten zijn om te wennen aan je nieuwe brillenglazen. Vergeet niet dat het even kan duren om te wennen, maar dat de gewenningsperiode met moderne progressieve brillenglazen vaak een stuk korter is.

 • Zoals hierboven staat, kun je het beste 2/3 weken wachten voordat je een vervolgafspraak maakt met je opticien.


Deel dit artikel