Gezondheid + Bescherming

Wat is de juiste manier om uw brillenglazen te reinigen?

Tips om goed voor uw brillenglazen te zorgen

20 oktober 2022
 • Wat is de juiste manier om uw brillenglazen te reinigen?

Kristalheldere brillenglazen. Brildragers zijn dol op het gevoel wanneer ze hun bril voor het eerst opnieuw opzetten nadat ze de glazen hebben gereinigd en dus weer een kristalhelder zicht hebben. Zou het niet geweldig zijn als onze brillenglazen altijd schoon waren en vlekken, strepen en vingerafdrukken niet meer voorkomen? Een goed onderhoud van brillenglazen zorgt niet alleen voor beter zicht. Het verlengt ook de levensduur van uw brillenglazen. Verkeerd reinigen kan ook moderne brillenglazen beschadigen, zelfs al hebben deze een krasvrije, harde coating. ZEISS biedt u enkele tips voor het reinigen van uw brillenglazen: hoe kunt u zowel thuis als onderweg uw brillenglazen snel en grondig maar toch zacht reinigen?

De belangrijkste reinigingstip voor optimaal zicht

Zelfs als ze nog worden gebruikt als laatste redmiddel, dan nog zijn doekjes of mouwen van een kledingstuk een slechte oplossing. Kleding en doekjes laten vaak stofdeeltjes of vuil achter op de brillenglazen, wat microkrassen veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de brillenglazen gaandeweg afneemt waardoor uw zicht ook wordt beïnvloed. Krassen kunnen niet worden verwijderd uit kunststof of minerale brillenglazen. Zelfs al lijkt de schade slechts een oppervlakkige kras, dan nog wordt het licht door deze fijne krasjes verspreid en raakt het oog geïrriteerd. Vaak betekent dit dat u een nieuwe bril moet kopen.

Uw brillenglazen correct reinigen - tips

De volgende regel geldt zowel voor een grondige reiniging van uw brillenglazen thuis als voor een snelle maar doeltreffende reiniging onderweg: probeer een microvezeldoekje of opgevouwen brillenglasdoekje voorzichtig over het oppervlak te wrijven om eerst ruwe deeltjes te verwijderen.

 • Snel reinigen - ook voor onderweg

  Indien u uw brillenglazen snel moet reinigen, gebruik dan niet uw mouw, sjaal en ergelijke. Om uw brillenglazen te reinigen wanneer u niet thuis bent, zijn ZEISS brillenglasdoekjes de perfecte oplossing. Ze nemen bijna geen plaats in en zijn onmiddellijk klaar voor gebruik. Dit alles zonder schadelijke toevoegingen.

  Indien nodig volstaat een microvezeldoekje ook, maar droge doekjes zijn niet altijd ideaal, vooral niet wanneer u vettigheid wilt verwijderen. U maakt het beste eerst het doekje nat met een reinigingsspray om vervolgens daarmee het brillenglas te reinigen.

 • Grondig thuis reinigen

  Naast de vochtige reinigingsdoekjes van ZEISS is de ZEISS reinigingsspray in combinatie met een microvezeldoekje een uitstekende oplossing om uw brillenglazen thuis te reinigen. Hiermee reinigt u uw brillenglazen even efficiënt en grondig als onder stromend water, maar het is veel sneller. Breng de spray aan op het microvezeldoekje, niet op de brillenglazen zelf. Brillenglazen in randloze monturen hebben geboorde openingen, terwijl brillenglazen in standaardmonturen schroefopeningen hebben. Indien er steeds vloeistoffen in deze openingen komen, kan dit een omgekeerd effect hebben op lange termijn. Het is daarom beter om het reinigingsmiddel aan te brengen op het reinigingsdoekje. Dit zorgt ervoor dat uw bril niet beschadigd raakt, maar dat er toch nog voldoende vocht is om vuil, make-up of vet doeltreffend te verwijderen. 2

 • Uw montuur reinigen - wat raden de experts aan?

  Nalatige zorg kan ook leiden tot schade aan uw montuur. Dankzij de volgende tips blijven uw monturen in dezelfde staat als de dag dat u deze kocht:

  • Lauw, stromend water zorgen voor goede reinigingsresultaten. Houd uw bril altijd vast aan de zijde die u reinigt. Dit helpt vervorming of zelfs breuk van het montuur te voorkomen.
  • Omwille van hygiënische redenen is het ook aan te raden om de zijkanten van het montuur en de neusstukken regelmatig te reinigen. Dit verbetert ook de pasvorm van uw bril, aangezien het verwijderen van vette stoffen voorkomt dat uw bril gaat glijden.
 • Als u niet wilt investeren in uw eigen apparaat

  Als u niet wilt investeren in uw eigen apparaat, zal uw opticien met plezier uw brillenglazen reinigen met een ultrasoon reinigingstoestel, bij voorkeur om de zes maanden. Tegenwoordig heeft elke opticien dit in huis.

De juiste manier om uw bril op te bergen

Uw bril heeft een goed onderkomen nodig! Bewaar deze in een harde doos wanneer u de bril niet draagt. Indien u geen doos bij u heeft, moet u de bril op een veilige plaats leggen met de glazen naar boven gericht. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw bril niet wordt blootgesteld aan extreme hitte. Temperaturen boven 80°C kunnen zelfs de sterkste brillenglazen of monturen beschadigen. Vooral kunststof brillenglazen mogen niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Dit kan de duurzaamheid van de coating (bijvoorbeeld de ontspiegelcoating) nadelig beïnvloeden. Extreme temperatuurschommelingen kunnen ook tot breuk leiden als gevolg van de verschillende structuren van het basisglas en de coating. Daarom mogen zowel uw brillendoos als uw bril niet gedurende langere tijd in een sauna of op het dashboard van uw auto blijven liggen in de zomer.   

Hoe houdt u uw brillenglazen langer schoner en krasvrij

Niet alleen perfect onderhoud van het brillenglas garandeert een optimaal zicht, maar ook het brillenglas zelf. Speciale brillenglascoatings met een harde beschermingslaag en een hydrofobe werking (zoals DuraVision®  Platinum van ZEISS) maken uw brillenglazen extreem krasbestendig en helpen garanderen dat vuil, stof en vocht zich erg moeilijk aan het oppervlak hechten. Het voordeel: uw brillenglazen blijven langer vrij van vuil en zijn een stuk eenvoudiger te reinigen. Dit betekent dat u ook minder tijd nodig hebt om uw brillenglazen te verzorgen én dat ze langer meegaan.


Deel dit artikel

 • 1

  Waarom raden opticiens het gebruik van reinigingsdoekjes af?
  Toen de brillenglasdoekjes voor het eerst op de markt kwamen, bevatten deze vaak materialen die de brillenglazen konden beschadigen (zoals kleine stukjes hout). Dit probleem is intussen opgelost. Vochtige reinigingsdoekjes van ZEISS zijn gemaakt van micro-fijne cellulosevezels. De doekjes zijn daarmee zijn zacht voor uw brillenglazen, bieden streepvrije resultaten en, heel belangrijk, bevatten geen andere chemische middelen. De doekjes zijn ook ideaal om het scherm van uw smartphone of tablet streeploos te reinigen.

 • 2

  Opmerking:
  Het microvezeldoekje moet ook regelmatig worden gewassen, bij voorkeur in water van maximaal 40°C en zonder wasverzachter. Indien u wel wasverzachtiger gebruikt, zal het doekje strepen nalaten wanneer u uw bril de volgende keer reinigt.