Gezondheid + Bescherming

Dagelijkse UV-bescherming

Ramen, kleding en brillen: wat houdt het UV-licht tegen en wat niet?

27 juli 2020

Als we buiten zijn worden we altijd omgeven door UV-stralen, zelfs op een bewolkte dag. UV-licht heeft positieve effecten, maar kan ook op meerdere manieren schadelijk zijn voor het lichaam. Daarom beschermen we onszelf met een zonnebril en zonnebrandcrème. Maar waardoor wordt UV-licht precies geblokkeerd? BETER ZIEN beantwoordt vragen als: Bieden ramen en autoruiten een goede UV-bescherming? Wat is het belangrijkste bij de keuze voor een bril met UV-bescherming? Wordt de blootstelling aan UV-straling verminderd door tijd door te brengen in de schaduw? En beschermt uw kleding uw lichaam tegen UV-stralen? Zo ja, hoe dan?

  • Dagelijkse UV-bescherming

De zon schijnt en er is geen wolkje aan de lucht. Op dit soort dagen grijpen veel mensen naar hun zonnebril en de zonnebrandcrème, om zichzelf te beschermen als ze een langere periode naar buiten gaan. Maar UV-straling bevindt zich niet alleen buitenshuis in de zon, UV-stralen gaan zelfs door uw ramen heen. De meeste ramen bieden wel enige mate van UV-bescherming, maar een deel van het schadelijke UV-licht - UVA-straling - komt er toch doorheen en wordt niet weggefilterd. Dat kunt u zien aan kleding die langere tijd in de etalage heeft gehangen: door het zonlicht vervagen de kleuren.

De beste UV-bescherming voor uw ogen

De beste UV-bescherming voor uw ogen

UV-licht kan uw ogen en uw huid beschadigen – en niet alleen wanneer de zon schijnt. Daarom zouden niet alleen zonnebrilglazen, maar ook normale brillenglazen een speciaal UV-filter moeten hebben met bescherming tot 400 nm1, om uw ogen effectief te beschermen tegen UV-straling. Als het op zonnebrillen aankomt is het belangrijk om UV-bescherming niet te verwarren met bescherming tegen schittering. Zelfs zonnebrillen zonder een UV-filter verminderen de intensiteit van het zonlicht en zorgen dus altijd voor een zekere mate van bescherming tegen schittering. Hiermee wordt echter alleen de felheid van de zon tegengegaan, niet het niveau van UV-straling. UV-stralen worden niet alleen doorgelaten maar kunnen soms zelfs meer schade aanrichten dan zonder zonnebrilglazen. De donkere brillenglazen zorgen er namelijk voor dat de pupil groter wordt, waardoor er nog meer UV-straling binnengelaten wordt. Zorg er voor dat u alleen zonnebrilglazen aanschaft met optimale bescherming tegen schittering, reflecties en schadelijke UV-straling. Wanneer u brillenglazen koopt, dient u altijd te controleren of ze UV-bescherming tot en met 400 nm1 bieden. Als de verkoper u niet meer informatie kan geven of alleen zeer onnauwkeurige details weet over het beschermingsniveau dat door de zonnebrilglazen wordt geboden, zou u de zonnebril beter niet kunnen kopen.

UV-straling in de auto of in huis: hoe u uw ogen beschermt

UV-straling in de auto of in huis: hoe u uw ogen beschermt

De meeste auto's bieden slechts beperkte UV-bescherming. De voorruit heeft meestal een effectieve UV-blokkade voor zowel UVB- als UVA-straling. Sinds de jaren '80 heeft de voorruit van alle nieuwe auto's in Duitsland een kleurloos, transparant laagje dat alle UVB-straling en bijna alle UVA-straling blokkeert.

Dat is echter niet voldoende als u in de auto volledig beschermd wil zijn tegen UV-straling: de meeste zij- en achterruiten hebben helemaal geen UV-filter. Daardoor kan tot wel 80 procent van de UVA-straling door de onbehandelde ruiten heen. Zelfs getint of verduisterd glas vormt geen effectieve bescherming, aangezien hierdoor maar ongeveer 40 procent van de UVA-straling wordt gefilterd. Lees hier verder over de verschillende soorten UV-straling.

UV-straling is dus niet alleen maar een zorg als u op het strand van de zon geniet: het is vrijwel overal en op elk tijdstip van de dag aanwezig. Zonnebrandcrème en kleding helpen uw huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Hoe dichter het textiel geweven is, des te beter is het beschermingsniveau. Dat leggen we hieronder verder uit. Desondanks hebben uw ogen nog steeds brillenglazen of zonnebrilglazen met UV-bescherming nodig.

    Geeft de schaduw voldoende bescherming tegen UV-licht?

    Geeft de schaduw voldoende bescherming tegen UV-licht?

    In de schaduw is er wel minder UV-straling dan in direct zonlicht, maar 50 procent van de schadelijke UV-straling kan u daar nog steeds bereiken. Het is zelfs mogelijk om onder een parasol of overkapping een schadelijke hoeveelheid UV-licht op te vangen. Gebouwen, water en zand reflecteren namelijk tot 85 procent van de straling.  UV-straling gaat zelfs door het wateroppervlak heen, dus let ook op bij het zwemmen. Op een meter diepte kan de UVA-straling nog steeds 75 procent van haar intensiteit hebben en UVB-straling 50 procent. Zorg dat uw gezicht en lichaam ingesmeerd zijn met een goede, watervaste zonnebrandcrème. Doordat er verschillende soorten UV-straling zijn en ieder mens daar anders op reageert, afhankelijk van het huidtype, worden zonnebrandcrèmes speciaal aangepast aan die verschillende behoeften.

      Wat is de beste zonnebrandcrème voor mij?

      De optimale vorm van zonbescherming wordt vooral bepaald door uw huidtype en de specifieke zelfbeschermingstijd van uw huid. 'Zelfbeschermingstijd' is de tijdsduur dat uw huid aan de zon blootgesteld kan worden zonder te verbranden. Mensen met een lichte huid en licht haar (blond, rood, lichtbruin) hebben een kortere zelfbeschermingstijd dan mensen met een donkerdere huid en donkerder haar (bruin, zwart). Een blond persoon met een lichte huid heeft een zelfbeschermingstijd van ongeveer tien minuten. De zonnebrandfactor (SPF) van een zonnebrandcrème geeft aan hoeveel langer u in de zon kunt blijven zonder te verbranden door de zon. Zonnebrandcrème met zonnebrandfactor 30 verhoogt bijvoorbeeld de beschermingstijd van de huid met een factor 30. Als de zelfbeschermingstijd van de huid dus 10 minuten is, wordt die met beschermingsfactor 30 vermenigvuldigd tot 300 minuten ofwel vijf uur. Dat is hoe lang de zonnebrandcrème uw huid tegen schade beschermt.

      Uw optimale beschermingsfactor bepaalt u dus zo:  deel de tijd die u in de zon wilt doorbrengen door uw persoonlijke zelfbeschermingstijd. Als iemand met een lichte huid en een zelfbeschermingstijd van 10 minuten ongeveer 150 minuten op het strand wil gaan ontspannen, dan is een zonnebrandfactor 15 prima.

      Er is ook speciale UV-kleding met een UV-blokker voor het zwemmen of om langere tijd buiten door te brengen.

      Geeft de schaduw voldoende bescherming tegen UV-licht?

      Kleding helpt UV-stralen te blokkeren

      Kleding is een goede vorm van zonbescherming voor buiten. Combineer dat met een goede zonnebril voor uw ogen en zonnebrandcrème voor uw huid en uw hele lichaam is goed beschermd. Elk kledingstuk beschermt tegen schadelijke UV-stralen, maar de mate waarin hangt af van twee factoren: de weving en de dikte van het textiel. Houd de volgende vuistregel in gedachten: hoe dichter het weefsel, hoe minder UV-licht er bij uw huid kan komen. Witte T-shirts van katoen of linnen zijn op warme dagen heel populair, maar die bieden weinig bescherming en laten een groot deel van de UV-straling door. Kleding van synthetische stoffen zoals polyester beschermt veel beter omdat deze stoffen heel dicht geweven kunnen worden. De dichtheid van katoen wordt bepaald door het katoen zelf. Van de natuurlijke materialen beschermt zijde het best tegen UV-straling, omdat zijdevezels matterende componenten bevatten die UV-stralen absorberen en reflecteren. De UV-beschermingsfactor (UPF) geeft de mate van bescherming van speciale UV-beschermende kleding aan. Deze geeft aan hoeveel langer u in de zon kunt blijven zonder schade op te lopen, net als de beschermingsfactor van een zonnebrandcrème. Als u speciale kleding of zwemkleding koopt met UV-bescherming, kijk dan of het de UV-standaard 801-classificatie heeft naast de SPF-factor. Dat garandeert dat de kleding niet alleen UV-bescherming biedt wanneer de stof droog en niet uitgerekt is, maar ook als de stof wel opgerekt en nat is. Het UV-licht wordt dan in elke situatie geblokkeerd.


      Deel dit artikel

      • 1

        Veel gezondheidsautoriteiten en onderzoeken bevelen een uitgebreide UV-bescherming aan tot 400 nm. Hieronder bevinden zich de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). Health Physics (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003