Meer licht voor uw zicht

Het belang van goed zicht voor uw verkeersveiligheid.

De overgangsperiode van het najaar en de winter vergt nogal veel van onze ogen: 's morgens en in de namiddag is er laaghangende zon, het wordt vroeger donker, en een lange schemering en mist belemmeren ons zicht - met name in het verkeer. Een speciale tweede bril voor deze omstandigheden kan uw zicht in deze situaties verbeteren.

Tijdens het autorijden zijn deze weerkaatsingen voornamelijk afkomstig van tegemoetkomend verkeer tijdens de schemering en als het donker is.
Tijdens het autorijden zijn deze weerkaatsingen voornamelijk afkomstig van tegemoetkomend verkeer tijdens de schemering en als het donker is.

Een bekende situatie: u rijdt naar huis na een lange stressvolle dag op het werk. De avondschemering valt en de zon hangt inmiddels zo laag dat u erdoor verblind raakt terwijl u uw auto door het verkeer heen manoeuvreert. Daarbij komen ook nog de koplampen van het tegemoetkomend verkeer. U ziet de voertuigen op de andere weghelft, maar niet voordat het te laat is. Uw ogen zijn overbelast. U bent u ervan bewust dat deze situaties uw veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar brengen.

Een bril voor autorijden

Om deze redenen is het goed langs te gaan bij uw optometrist om voortaan veilig thuis te komen. Hij of zij zal u een speciaal daarvoor bedoelde tweede bril voor het autorijden aanbevelen die beantwoordt aan de bijzondere visuele vereisten van schemer, lichtvariaties en schittering.

Uw autobril moet zijn uitgerust met optimale bescherming tegen schittering en UV-stralen en op uw sterkte zijn. Brillenglazen die zijn voorzien van een uitstekende antireflectiecoating alsmede polariserende en gekleurde brillenglazen zorgen daarvoor.

De ZEISS online oogtest Hoe goed ziet u contrast en kleur? Controleer uw zicht hier snel en eenvoudig!

Wat doet antireflectiecoating?

Niet-gecoate brillenglazen kunnen een spiegeleffect teweegbrengen, waardoor er duidelijk zichtbare lichtweerkaatsingen optreden die uw zicht belemmeren. Tijdens het autorijden zijn deze weerkaatsingen voornamelijk afkomstig van tegemoetkomend verkeer tijdens de schemering en als het donker is. Brillenglazen met een antireflectiecoating verminderen deze storende weerkaatsingen en bieden helder zicht, onverminderde waarneming en zorgen voor minder schittering. Antireflectiecoating is verkrijgbaar in drie niveaus: "basic", "medium" en "super." Voor wie vaak in de ochtend- en avondschemer en in het donker rijdt, worden de super-gecoate brillenglazen aanbevolen.

Hoe helpen polariserende brillenglazen?

Het is heel eenvoudig: polariserende brillenglazen kunnen weerkaatsingen wegfilteren die afkomstig zijn van lichtweerkaatsende oppervlakken zoals een nat wegdek of watervlakten. U merkt de voordelen zodra u deze brillenglazen begint te dragen: u kunt in één klap een stuk beter zien. Dankzij de speciale kleur van de brillenglazen hebt u ook een scherper oog voor contrasten en neemt u kleuren beter waar. U neemt tegemoetkomend verkeer beter en eerder waar, bijvoorbeeld op een nat wegdek of wanneer bij een tegemoetkomende auto het grootlicht aan is.

UV-bescherming en kleuren

UV-bescherming kan voor een autobril ook belangrijk zijn. Deze biedt bescherming tegen de ultraviolette kortegolfstraling, die blijvend oogletsel kan aanrichten. Bij de aanschaf van een zonnebril moet erop worden gelet dat deze is voorzien van een CE-keurmerk. Bruine of grijze tinten zijn het meest geschikt tijdens het autorijden omdat deze bestuurders in staat stellen verkeerslichten, stoplichten of andere lichtsignalen zo effectief en snel mogelijk op te merken.

Overigens, gekleurde brillenglazen met gradiëntkleuren kunnen tijdens het autorijden bijzonder aangenaam zijn. De onderste rand van deze bril is lichter waardoor onderdelen en informatie op het dashboard beter worden herkend.

Bij de aanschaf van een autobril moet u de volgende tips in gedachten houden:

Iedereen is anders. Dat geldt ook voor uw ogen, de afstand tussen uw ogen en uw gezichtsvermogen. Natuurlijk gaat dit ook op voor uw zicht tijdens het autorijden. Sommige mensen draaien hun hoofd om te zien wat er naast hen gebeurt, anderen bewegen alleen hun ogen. Al deze zaken spelen een belangrijke rol in de configuratie van uw bril en moeten in aanmerking worden genomen. Op maat gemaakte, extra heldere precisieglazen kunnen uw visuele comfortzone drastisch verbeteren en uw ogen doen ontspannen. Naarmate we ouder worden, worden we ook gevoeliger voor schittering. De visuele indruk wordt minder en het veiligheidsrisico stijgt.

Ons advies: laat uw ogen regelmatig controleren - ten minste even vaak als u uw auto laat nakijken. Doe een oogtest, het liefst eens per twee jaar.

Uw optometrist kan u ook helpen een geschikt montuur voor uw autobril te kiezen. In het ideale geval kiest u een montuur met kleine randen en smalle zijstukken die bovenin zijn geplaatst zodat de bril uw gezichtsveld niet in de weg zit tijdens het autorijden. Zeer kleine monturen met kleine brillenglazen zijn doorgaans niet ideaal tijdens het autorijden.

Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt

Gerelateerde Artikelen

En ineens ziet u meer - zelfs 's nachts en bij weinig licht ZEISS introduceert een nieuw concept brillenglazen voor beter zicht: beter zien met meer contrast 's nachts en bij weinig licht

Rijden + Mobiliteit 24-nov-2017

Tags:

Alles uit het leven halen + ontspannen zicht Ontdek het nieuwe gamma brillenglazen voor dertigers en veertigers die regelmatig digitale apparatuur gebruiken. ZEISS Digital Lenses vult het gat op tussen unifocale brillenglazen en multifocale brillenglazen.

Rijden + Mobiliteit 16-okt-2017

Tags:

De beste brillenglazen voor autorijden - veilig aankomen op de plaats van bestemming Speciale brillenglazen voor autorijden maken het rijden niet alleen ontspannener, maar verhogen ook de veiligheid aanzienlijk.
Waarom een tweede bril de moeite waard is Er zijn vele situaties waarin een tweede bril het belangrijkste accessoire is dat u kunt hebben.

Rijden + Mobiliteit 16-okt-2017

Tags:

Gerelateerde producten