Zicht inzichtelijk gemaakt

Wenkbrauwen liegen er niet om

Wat onze wenkbrauwen over ons zeggen

23 april 2022
  • Wenkbrauwen liegen er niet om

De ogen worden gezien als de poorten naar de ziel – maar wist u al dat onze wenkbrauwen ook een behoorlijk aantal dingen over ons kunnen vertellen? 'Wenkbrauwen zeggen meer dan 1000 woorden' – dit is een populair grapje onder onderzoekers, maar ook waar: onze wenkbrauwen kunnen aangeven hoe we ons voelen en verraden nog veel meer dingen over ons lichaam en onze geest. Waarom hebben we eigenlijk wenkbrauwen en wat zeggen ze over ons? BETER ZIEN legt dit uit.

Of we nu verrast, sceptisch, bang, verward, afkeurend, verdrietig of vrolijk zijn, onze wenkbrauwen laten precies zien hoe we ons op een bepaald moment voelen. Na de ogen, zijn de wenkbrauwen het meest expressieve deel van ons gezicht en zorgen ervoor dat we allerlei emoties op de gezichten van anderen kunnen lezen. Wenkbrauwen versterken onze gezichtsuitdrukkingen, beïnvloeden de aantrekkelijkheid van ons gezicht en beschermen onze ogen tegen o.a. zweet. Onze leeftijd, geslacht en fysieke conditie kunnen allemaal bepaald worden door naar onze wenkbrauwen te kijken. Als de schildklier bijvoorbeeld niet genoeg schildklierhormonen afgeeft (hypothyreoïdie), worden de wenkbrauwen mogelijk dunner bij de uiteindes. Een tekort aan voedingstoffen en vitamines, stress, eczeem, haaruitval (alopecia) en de bijwerkingen van chemotherapie kunnen er voor zorgen dat onze wenkbrauwen uitvallen.

Waarom hebben we wenkbrauwen?

Wenkbrauwen hebben twee functies: ze laten zien hoe we ons voelen en geven uitdrukking en persoonlijkheid aan ons gezicht. Ook beschermen ze onze ogen tegen dingen die ons zicht negatief zouden kunnen beïnvloeden, zoals zonlicht, vocht, zweet, vuil en stof. Zonder onze wenkbrauwen zou het zoute zweet dat zich op ons voorhoofd vormt direct de ogen inlopen en voor een oncomfortabel gevoel zorgen. Wenkbrauwen kunnen ook een paar regendruppels opvangen.

  • Wenkbrauwen laten zien hoe we ons voelen
  • Wenkbrauwen laten zien hoe we ons voelen
  • Wenkbrauwen laten zien hoe we ons voelen
  • Wenkbrauwen laten zien hoe we ons voelen
  • Wenkbrauwen laten zien hoe we ons voelen

Wenkbrauwen laten zien hoe we ons voelen

Wanneer we met iemand praten, kijken we de andere persoon vaak direct in de ogen aan en letten we niet op wat zijn of haar wenkbrauwen aan het doen zijn. Binnen een paar seconden registreren we veel kleine bewegingen van de ogen van de persoon waarmee we aan het praten zijn (micro-expressies) en de wenkbrauwen spelen een belangrijke rol in het bevestigen van deze indrukken. Als de ander bijvoorbeeld afwijzend of kritisch is, zal dit duidelijk zichtbaar zijn door zijn of haar wenkbrauwen, ongeacht of hij of zij dit probeert te verbergen. De wenkbrauwen zullen dichter naar elkaar toe bewegen en er zal zich een frons vormen boven de neus. Als de ander intensief aan het luisteren is, zullen de wenkbrauwen maar een klein beetje dichter naar elkaar toe bewegen. Als ze helemaal niet bewegen, is de ander waarschijnlijk verveeld of niet aan het luisteren. Negatieve gevoelens (zoals angst, verdriet en woede) zorgen voor wenkbrauwen die gespannen en samengetrokken zijn. Als we positieve emoties ervaren (zoals plezier of een verrassing), zullen onze wenkbrauwen minder bewegen en meer ontspannen zijn.

Hoe de wenkbrauwen van mannen en vrouwen verschillen

Wenkbrauwen werken precies hetzelfde bij mannen als vrouwen, maar ze zien er anders uit. De wenkbrauwen van vrouwen staan hoger, dichter bij elkaar en hebben een meer golvende vorm. Er zijn vier elementen die invloed hebben op de groei en hoe ze eruit zien, namelijk: hormonen, leeftijd, genen en geslacht. Het mannelijke hormoon testosteron resulteert in vollere wenkbrauwen en het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt voor dunne, gebogen wenkbrauwen. Als een vader volle wenkbrauwen heeft, zal hij deze waarschijnlijk doorgeven aan zijn zoon. Broers en zussen hebben echter bijna nooit dezelfde wenkbrauwen, terwijl ze dezelfde genenpoel delen. Dit komt omdat de visuele verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke wenkbrauwen te groot zijn.

Wenkbrauwen als herkenningstactiek

Wenkbrauwen spelen niet alleen en rol wat betreft directe communicatie, ze helpen ons ook in de herkenning van gezichten. Eén onderzoek1 heeft aangetoond dat het moeilijker zou zijn om beroemdheden te herkennen in foto's als hun wenkbrauwen met een zwarte marker verborgen zijn. Dit komt omdat onze wenkbrauwen ons gezicht een hoop karakter geven. Acteurs kunnen hun uitdrukkingen expressiever maken door wenkbrauwbewegingen te oefen en ze actiever te gebruiken. Vrouwen – en een steeds groter aantal mannen – richten zich ook op het cosmetische aspect van hun wenkbrauwen en epileren ze, om ze de gewenste vorm te geven. Sommige mensen scheren zelfs hun wenkbrauwen af en tekenen er nieuwe op om een bepaalde vorm te creëren.

Wenkbrauwen liegen er niet om

Welke wenkbrauwvorm past het beste bij mij?

Om een zo harmonieus mogelijk effect te bereiken, zouden uw wenkbrauwen bij de vorm van uw gezicht moeten passen. De onderstaande vuistregel biedt een makkelijke manier om erachter te komen welke vorm wenkbrauw het beste bij u past. De vuistregel is: des te smaller uw gezicht, des te smaller uw wenkbrauwen moeten zijn. Maar:

  • Hoge, gebogen wenkbrauwen passen beter bij ronde gezichten: ze maken deze gezichten opvallender.
  • Afgeronde wenkbrauwen, die platter zijn en niet erg gebogen, passen beter bij vierkantere gezichten. Dit zorgt ervoor dat de gezichtskenmerken meer gebalanceerd zijn.
  • Ronde, gebogen wenkbrauwen passen beter bij mensen met een hartvormig gezicht, wat maakt dat het gezicht er harmonieuzer uitziet.
  • Vlakkere, licht gebogen wenkbrauwen passen beter bij ovaalvormige gezichten. Ze verdelen het gezicht in delen en zorgen ervoor dat ze er gebalanceerder uitzien.

Naarmate we ouder worden, begint het bindweefsel op ons voorhoofd zwakker te worden, waardoor de wenkbrauwen naar beneden zakken. Wanneer dit gebeurt, gebruiken sommige mensen botox om de positie van hun wenkbrauwen aan te passen en er jonger uit te zien.


Deel dit artikel

  • 1

    De rol van wenkbrauwen in gezichtsherkenning, Dr. Javid Sadr, University of Lethbridge, Canada