Zicht inzichtelijk gemaakt

Zicht inzichtelijk gemaakt: ZEISS gaat op zoek naar de fundamentele processen van het gezichtsvermogen

In het ZEISS Vision Science Lab van de universiteit Tübingen in Duitsland wordt fundamenteel onderzoek gevoerd naar het gezichtsvermogen

16 oktober 2020
  • Zicht inzichtelijk gemaakt: ZEISS gaat op zoek naar de fundamentele processen van het gezichtsvermogen

Wist u dat er veel fundamentele visuele processen zijn die we nog niet helemaal begrijpen? Het ZEISS Vision Science Lab is een onderzoekslaboratorium aan de universiteit van Tübingen in Duitsland. Het lab werd opgezet om de fundamentele aspecten van de ontwikkeling van zicht te onderzoeken, en ook de wisselwerking tussen licht, het oog en de brillenglazen, en hoe de hersenen onder verschillende dynamische omstandigheden beelden verwerken. Het doel van het onderzoek is het ontdekken van nieuwe manieren om een perfect individueel zicht te bereiken.

Het ZEISS Vision Science Lab is in 2013 opgericht in het academisch ziekenhuis van Tübingen, direct naast de universiteitscampus, in het kader van een werkgroep betreffende 'Het bedrijfsleven op de Campus'. Het lab werd opgericht op initiatief van de universiteit van Tübingen. Het betreft een samenwerkingsproject dat zich afspeelt op de grens tussen fundamenteel onderzoek en processen in het bedrijfsleven.

Meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd dragen een bril met ZEISS glazen en dat aantal neemt elke seconde toe. ZEISS produceert individueel aangepaste brillenglazen waarmee een heleboel visuele stoornissen kunnen worden gecorrigeerd. Daarvoor is de deskundigheid vereist, die het bedrijf in de 160 jaar van zijn bestaan heeft opgebouwd. Verder wordt er gebruikt gemaakt van de vele patenten en productinnovaties en meer dan 100 jaar ervaring als grondleggers op het gebied van oogzorg en oftalmologie. Voor de verbetering van de gezichtsscherpte, de contrast- en kleurwaarneming, UV-bescherming en visuele kwaliteit bij weinig licht en 's nachts, wordt rekening gehouden met een groot aantal parameters. De i.Profiler® van ZEISS gebruikt wavefront technologie om een objectief, persoonlijk profiel van het menselijk oog te maken. Deze data worden gebruikt om individueel geoptimaliseerde ZEISS brillenglazen te produceren.

ZEISS mikt hoger

Toch begrijpen we de manier waarop onze hersenen de ingewikkelde interactie tussen lichtgolven, het oog en brillenglazen verwerken nog niet helemaal. ZEISS wil een dieper inzicht verwerven in de manier waarop beelden op het netvlies in de hersenen worden verwerkt, en de manier waarop complexe visuele stoornissen optreden tussen de kristallens en het netvlies. Dit inzicht is noodzakelijk om vooruitgang te boeken bij de behandeling van visuele stoornissen en slecht zicht. Het ZEISS Vision Science Lab team werkt aan dit soort fundamentele vragen op het raakvlak tussen basisonderzoek en toepassingen in het bedrijfsleven.

Waarom koos ZEISS voor Tübingen?

Het oftalmologische instituut van het academisch ziekenhuis in Tübingen is internationaal één van de meest vooraanstaande instituten op dit gebied, en staat bekend voor zijn onderzoek en zorgverlening. Het instituut bestaat uit de afdeling oftalmologie van het Universitair ziekenhuis, onder leiding van Prof. Dr. Karl Ulrich Bartz-Schmidt en het Instituut voor Oftalmologisch Onderzoek onder leiding van Prof. Dr. Marius Ueffing.

In deze twee centra wordt samengewerkt aan de oorzaken van degeneratieve, neoplastische en vasculaire oogziekten en de centrale gezichtsbaan, op molecuul-, cel- en systeemniveau. Beide instituten werken nauw samen, vooral op het gebied van zeldzame oogziekten.

Dit is een uniek knooppunt van onderzoek op de vakgebieden neurologie, biologie, geneeskunde, oftalmologische optica en oogonderzoek. Het hoge niveau van universitair onderzoek waar Tübingen om bekend staat, en de intensieve samenwerking met non-universitaire onderzoeksinstituten in de onmiddellijke omgeving van de campus, maken deze centra tot de perfecte locatie voor fundamenteel onderzoek van het ZEISS Vision Science Lab.

De oprichters van het ZEISS Vision Science Lab

Siegfried Wahl

  • Dr. rer.nat., natuurkundige en neurobioloog
  • Directeur van het ZEISS Vision Science Lab

Katharina Havermann

  • Dr. rer.nat., natuurkundige en neurowetenschapper
  • Teamleider Visuele Neurowetenschap

Arne Ohlendorf

  • Dr. sc.hum., optometrist en visuele wetenschapper
  • Teamleider Visuele Optica

 


Deel dit artikel