Lifestyle + Mode

Brillen voor veraf en leesbrillen

Wat zijn de kernpunten die komen kijken bij het kiezen van unifocale brillenglazen?

16 oktober 2021
  • Brillen voor veraf en leesbrillen

Leesbrillen en brillen voor veraf zijn de meest voorkomende manieren om het zicht te verbeteren. Wat maakt deze unifocale brillenglazen dan zo bijzonder? En wat zijn de kernpunten die komen kijken bij het kiezen van de beste bril voor u?

Unifocale brillenglazen – de meest gebruikte brillenglazen

Unifocale brillenglazen hebben maar één dioptrische sterkte over het hele brillenglas. Ze kunnen ingezet worden om slecht zicht nabij of veraf te corrigeren. Daarom vormen unifocale brillenglazen de basis van zowel brillen voor veraf als voor leesbrillen. Deze twee populaire briltypes worden niet alleen in verschillende sterktes aangeboden, maar ze zien er ook anders uit: unifocale brillenglazen voor verzienden zijn op het midden van het brillenglas iets dikker, terwijl unifocale brillenglazen voor bijzienden iets dikker zijn bij de randen.

Maar ongeacht uw sterkte kan de moderne technologie van ZEISS buitengewoon vlakke en lichte brillenglazen produceren, zelfs voor hoge sterktes. Met een keuze uit vier verschillende kwaliteitslagen qua prestaties kiest u de oplossing die het beste aansluit bij uw persoonlijke leesgewoonten en behoeften qua zicht. Dit betekent dat u kunt profiteren van een unifocale bril die u perfect zicht verschaft - en een perfect voorkomen!

Een leesbril – het beste antwoord op vermoeide ogen

Zodra mensen de 40 gepasseerd zijn gaat hun nabij zicht achteruit. Lezen kan een uitdaging worden omdat woorden op de bladzijde vervagen en/of in elkaar overlopen. Dan biedt een leesbril uitkomst. Leesbrillen worden vervaardigd door het toesnijden van unifocale brillenglazen op de persoonlijke leesafstand van de brildrager, meestal tussen de 30 en 40 cm. Ze maken het leven van mensen die graag ontspannen met een boek niet alleen aangenamer, maar leesbrillen kunnen ook gebruikt worden om de kleine lettertypen te lezen die vaak op smartphones en tablets voorkomen. Doordat de leesbrillen specifiek aangepast zijn op de typische leesafstand en gewoonten qua zicht van iedere brildrager, kunnen mensen weer ontspannen en zonder vermoeidheid genieten van nabij zicht - ongeacht de sterkte.

  • Brillen voor veraf en leesbrillen

Waarom 'kant en klare' leesbrillen niet de beste optie zijn

De lage prijs is zowat hun enige voordeel. Kant en klare leesbrillen zijn tegenwoordig dan wel verkrijgbaar in supermarkten en andere winkels, maar ze voldoen niet aan de standaardeisen van een goede leesbril. Ze zijn alleen beschikbaar in verhogingen van 0,25 dioptrieën - met dezelfde sterkte voor beide ogen - en zijn niet afgestemd op de unieke visuele behoeften van de brildrager, wat betekent dat er geen rekening gehouden wordt met factoren zoals de afstand tussen iemands ogen. Dat kan prismatische effecten veroorzaken, en in sommige gevallen zelfs acute verdere achteruitgang van het gezichtsvermogen van de brildrager, wat uiteindelijk leidt tot gespannen ogen, hoofdpijn, misselijkheid en zelfs tot migraine. Het is een feit dat kant en klare leesbrillen nooit de optimale correctie van uw gezichtsvermogen kunnen leveren die u normaal gezien van een gediplomeerd opticien mag verwachten. Het leidt geen twijfel dat het de moeite waard is te investeren in een professioneel aangepaste leesbril - niet alleen om uw volledige zichtpotentieel te behalen, maar ook om uw algehele gevoel van welzijn te verbeteren.

Verziend oog

Hoe weet ik of ik een bril nodig heb voor veraf?

Zoals de naam al aangeeft, stelt een bril voor veraf dragers in staat om objecten in de verte beter te kunnen zien. Over het algemeen beginnen mensen met een dergelijke bril vóór hun veertigste. Vanaf dat moment is het vermogen van het oog om scherp te stellen van de ene afstand op de andere, ook bekend als de omvang van de accommodatie, niet langer toereikend om op alle afstanden scherp te zien. Dit leidt tot een verminderd vermogen om scherp te stellen op voorwerpen dichtbij, een aandoening die deskundigen presbyopie (ouderdomsverziendheid) noemen. Er zijn dan andere oplossingen nodig om tegemoet te komen aan deze contrasterende behoeften, hetzij door het wisselen tussen een bril voor veraf en een leesbril of door over te schakelen naar bifocale of multifocale brillenglazen.

Bijziend oog

Het assortiment unifocale brillenglazen van ZEISS

Er zijn vier verschillende kwaliteits- en prestatieklassen beschikbaar – Spherical, Aspheric, Optimal en Individual. U zult zeker het beste unifocale product vinden wat voldoet aan uw behoeften qua zicht, of het nu voor veraf of dichtbij is. Iedere prestatielaag omvat alle voordelen van de vorige laag.

  • Deze prestatielaag bestaat uit unifocale brillenglazen met een sferisch brillenglasontwerp - een populaire keuze voor unifocale leesbrillen. ZEISS introduceerde haar eerste sferische brillenglazen in 1912 met een ontwerp wat bekend staat als punt-focale beeldvorming – Punktal®  van ZEISS. Beschikbaar in mineraal glas en kunststof kunnen ze zowel bij hoge als lage sterktes gebruikt worden. Het geoptimaliseerde oppervlak van het brillenglas zorgt voor precieze beeldvorming - dus zelfs op dit basisniveau qua kwaliteit kunt u van uitstekend zicht genieten.

    Kunststof unifocale brillenglazen zijn de perfecte manier om comfortabel zicht te bereiken bij mensen die lage sterktes nodig hebben, typisch voor leesbrillen. Kunststof unifocale brillenglazen zijn daarom bijzonder geschikt voor lage tot matige myopie (bijziendheid ) en lage hyperopie (verziendheid). Deze sferische unifocale brillenglazen bieden niet alleen perfect zicht, ze zijn tevens ontworpen om perifere onscherpte te minimaliseren. Brildragers profiteren mee van de moderne productiemethoden die deze brillenglazen buitengewoon licht maken. Kunststof unifocale brillenglazen kunnen het gewicht van de bril, vergeleken met mineraal glas, tot 40 % verminderen. Kunststof brillenglazen zijn dan ook erg goed bestand tegen breuk, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor kinderbrillen en sportieve activiteiten.

    Echter zijn voor mensen die erg bijziend zijn unifocale brillenglazen van mineraal glas nog steeds de beste keuze. Afhankelijk van de benodigde refractie-index is het nu mogelijk om extreem vlakke en esthetisch aantrekkelijke brillenglazen te produceren, zelfs voor hoge sterktes. Daarnaast vermindert een antireflectiecoating de onooglijke 'sterkteringen' die zich voordoen bij een hoge refractie-index, waardoor de ogen van de brildrager er veel natuurlijker uitzien. Zorgvuldige selectie van de juiste montuurafmeting en -vorm heeft tevens invloed op de dikte van het brillenglas, dus ook op het totale gewicht van de bril. Zoals altijd: de beste benadering is deskundig advies inwinnen bij uw opticien.

  • Unifocale brillenglazen binnen deze prestatielaag hebben een asferisch ontwerp en zijn het meest geschikt voor brillenglazen in het plusgebied, met andere woorden: voor brildragers die verziend zijn. Het voordeel wat zij ten opzichte van de prestaties van het sferische ontwerp hebben, is dat asferische brillenglazen normaliter tot 20 % lichter en vlakker zijn dan de sferische varianten met dezelfde sterkte. Ze hebben tevens een opvallend vlakkere ronding aan de voorzijde - terwijl altijd dezelfde uitstekende visuele prestaties behouden blijven. Het resultaat is dat de ogen van de brildrager minder uitvergroot zijn dan bij gebruikelijke brillenglazen. Asferische unifocale brillenglazen zijn een goede keuze voor brildragers die hoge sterktes hebben en die op zoek zijn naar een visueel aantrekkelijke bril die voortreffelijk zicht biedt.

  • Helderheid die u zal verbazen! Unifocale brillenglazen in deze prestatielaag worden geproduceerd met de onderscheidende freeform-technologie van ZEISS. Zo wordt nog meer visueel comfort over het gehele oppervlak van het brillenglas bereikt en de verstoringen op de periferie van het brillenglas, zichtbaar op gebruikelijke unifocale brillenglazen, zijn vrijwel verdwenen. Unifocale brillenglazen in deze kwaliteitsklasse houden rekening met méér aspecten van de sterkte van individuele brildragers tijdens het productieproces, waaronder bolling, cilinder, as, prisma en prismabasis. Het brillenglas is extreem vlak en plat ontworpen. Alles verschijnt helderder en natuurlijker.

  • Ben u op zoek naar het allerbeste, dan is deze prestatielaag prefect voor u! Unifocale brillenglazen van kwaliteitsklasse 4 bieden uw ogen de ultieme ervaring. Door het integreren van alle gegevens die gemeten zijn door uw opticien en het gebruik van onderscheidende productiemethoden bieden deze brillenglazen voortreffelijk helder zicht in alle richtingen tot aan de rand van het brillenglas - ook bij hoge sterktes. Tegelijkertijd zorgen deze sterk geïndividualiseerde brillenglazen voor een buitengewoon hoge draagtolerantie, zelfs bij hoge cilinders en prismatische sterktes. Deze prestatielaag is met name geschikt voor brildragers met een aandoening genaamd geassocieerde heteroforie, wat gebruik van prismatische sterktes vereist. Deze kwaliteitsklasse biedt het ultieme qua individualisering van het brillenglas.

    Vergeet niet: De kunststof brillenglazen van ZEISS in alle vier de kwaliteits- en prestatielagen hebben altijd een harde coating zodat u lange tijd kunt genieten van perfect zicht door krasvrije brillenglazen! Daarnaast zijn zowel onze unifocale brillenglazen van kunststof als die van mineraal glas beschikbaar met de i.Scription®-technologie - voor beter nachtzicht, meer contrast en intensere kleuren! Raadpleeg uw opticien voor meer informatie. Kom meer te weten...

Tussen brillenglazen van kunststof en mineraal glas kiezen – wat zijn de voor- en nadelen?

Beslissen welk brillenglasmateriaal het meest geschikt is voor u hangt af van een aantal factoren, waaronder de voorgeschreven sterkte, uw draaggewoonten en uw persoonlijke smaak qua montuurontwerp. Tegenwoordig kiest echter de meerderheid van degenen die een bril aanschaffen voor kunststof brillenglazen. Brillenglazen van mineraal glas zijn uitzondering geworden, hoewel ze nog steeds een trouwe aanhang kennen dankzij bepaalde kerneigenschappen.

Brillenglazen van mineraal glas worden met name gewaardeerd om hun uitzonderlijke krasbestendigheid. Een ander voordeel van brillenglazen van mineraal glas is hun relatief geringe dikte, zelfs bij hoge sterktes, en hun helderheid dankzij hun minimale kleurschifting (hoog getal van Abbe).

Brillenglazen van kunststof, ook bekend als 'organisch glas', zijn geschikt voor alle soorten brillen en zijn met name populaire sport- en kinderenbrillen. Ze zijn extreem licht en daarom comfortabel om te dragen. Ze splinteren niet en zijn erg goed bestand tegen breuk: tot wel honderd keer resistenter dan mineraal glas, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Een nadeel is dat kunststof brillenglazen minder krasbestendig zijn dan mineraal glas. Dat kan echter gedeeltelijk verholpen worden door een harde brillenglascoating - daar voorziet ZEISS standaard al haar brillenglazen van! Kunststof brillenglazen hebben ook een voordeel als het op stijl aankomt: terwijl brillenglazen van mineraal glas uitsluitend in enkele kleuren gemaakt kunnen worden en relatief lastig te kleuren zijn, kunnen kunststof brillenglazen in vrijwel iedere kleur geproduceerd worden. Dus bent u op zoek naar een bril met gekleurde brillenglazen als mode-accessoire, dan zit u met kunststof zeker goed! Kunststof brillenglazen zijn verkrijgbaar in speciale contrastversterkende kleuren (Skylet® van ZEISS) met of zonder polarisatiefilters en in meekleurende varianten (PhotoFusion X van ZEISS). Ontdek meer over brillenglazen van kunststof en mineraal glas ...

Zoals altijd is uw opticien de beste persoon om u van uitgebreide informatie te voorzien omtrent het brillenglasmateriaal wat het meest geschikt is voor u.

Tip voor bestuurders: Als het aankomt op het kiezen van de beste bril voor autorijden, dan zijn kunststof brillenglazen altijd de beste optie omdat ze bestand zijn tegen breuk en niet kunnen splinteren. Dat betekent minder risico op letsel bij onvoorziene omstandigheden, zoals wanneer de airbag zich ontvouwt.


Deel dit artikel