Rijden + Mobiliteit

Tips voor beter draagcomfort van multifocale brillenglazen

Iedereen kan snel wennen aan perfect aangepaste multifocale brillenglazen.

16 oktober 2021
  • Tips voor beter draagcomfort van multifocale brillenglazen

Ze hebben drie onzichtbare kijkvlakken die in elkaar overgaan zodat een scherp zicht, zowel dichtbij als veraf, gegarandeerd wordt in één brillenglas. Multifocale brillenglazen zijn een voorbeeld van geavanceerde optische technologie. Aangepast aan de individuele drager, geven ze veel voldoening. Soms is het echter nodig even te oefenen vooraleer men gewend is aan de multifocale brillenglazen.

Multifocale brillenglazen zijn absoluut de beste glazen om een perfect zicht te behouden op alle afstanden. Wie ze regelmatig draagt, kan nog maar moeilijk zonder deze hightech brillenglazen. Wie ze draagt, kan echter maar beter op de hoogte zijn van enkele dingen, zodat ze maximale voldoening krijgen van hun bril met multifocale glazen.

Een professionele consultatie bij een opticien is een basisvereiste

De eerste prioriteit is een persoonlijke consultatie bij een opticien. Ieder van ons is uniek, en onze ogen en visuele ervaringen zijn ook uniek. Daarom zal een goede opticien ervoor zorgen dat hij je individuele behoeften begrijpt. Hij of zij zal u bijvoorbeeld vragen stellen over uw baan en hobby's om een idee te krijgen van uw kijkgewoonten. Uw lichaamshouding en de vorm van uw hoofd zijn ook belangrijk.

Nauwkeurig testen van het zicht speelt een speciale rol bij het perfect afstemmen van de multifocale brillenglazen. Niet alleen worden beide ogen individueel gemeten, ook binoculair zicht wordt getest om de nodige sterkte van het glas te bepalen. Alleen zo kunnen de gepaste sterktes worden bepaald voor korte en langere afstanden.

Precieze pasvormmetingen zijn ook nodig. Het middelpunt van de pupil moet uitgelijnd zijn met het middelpunt van het brillenglas opdat het glas goed kan werken. Voor meer geavanceerde multifocale brillenglazen, kunnen bijkomende metingen nodig zijn.

Wie voor het eerst een bril met multifocale glazen draagt, moet even wennen aan de nieuwe glazen

Maar geen nood: Slechts heel weinig mensen kunnen zich niet aanpassen aan de moderne multifocale brillenglazen. Toch is het mogelijk dat een nieuwe gebruiker wat tijd nodig heeft om te wennen aan de multifocale brillenglazen. De ogen en de hersenen moeten zich leren aanpassen aan de andere refractievermogens van de multifocale brillenglazen. Een voorbeeld: Wanneer een brildrager de trap op gaat, zal hij of zij door het onderste gedeelte van de multifocale glazen kijken. Maar dat deel van het glas is aangepast voor een leesafstand van ongeveer 40 centimeter. De trap is natuurlijk verder weg en zal dus wat minder gefocust zijn. Het goede nieuws: Het gezichtsvermogen is zeker heel complex, maar past zich ook gemakkelijk aan. In korte tijd kan het zich aan de nieuwe omstandigheden aanpassen. Bij het oplopen van de trap zal de brildrager zijn of haar hoofd gewoon wat meer naar beneden moeten kantelen om de trappen te kunnen zien door de middelste zone, die bedoelt is voor langere afstanden.

Waaraan moet ik eventueel wennen, wanneer ik een bril met multifocale glazen draag?

  • Een beetje wazigheid en kleine vervormingen aan de rand van het glas.
  • Meer bewegen met het hoofd, vooral bij korte afstanden, omdat het kijkveld om van dichtbij te kunnen zien in het onderste gedeelte van het glas zit.
  • Het is vooral belangrijk te wennen aan de afzonderlijke kijkzones en hun positie in het glas: in de onderste zone ziet u alleen op korte afstanden scherp. Als u iets vanaf een grote afstand bekijkt, zult u het bovenste gedeelte van de lens gebruiken, anders zult u alles wazig zien. 

Deze aanpassingsproblemen zijn normaal en verminderen na een korte tijd. Daarna zult u de glazen zo goed gewend zijn dat u ze niet meer opmerkt. Om deze aanpassing zo snel mogelijk te laten verlopen, draagt u vanaf het begin de nieuwe multifocale brillenglazen, het beste, elke dag en het liefst de hele dag door. Aan multifocale lenzen kan iedereen wennen, of u nu een jonge veertiger met presbyopie bent of al jaren bifocale lenzen draagt. Maar hoe eerder u ermee start, hoe gemakkelijker u eraan zult wennen. Wanneer u aan presbyopie lijdt , kunnen de multifocale brillenglazen een grote redmiddel zijn om beter te kunnen zien, aangezien de correctie voor uw nabijzicht dan beperkt zal zijn. De aanpassingsperiode is dan veel gemakkelijker aangezien de verschillen in sterkte, tussen de kijkafstanden, nog relatief klein zijn.

Als de nieuwe multifocale brillenglazen na een aanpassingsperiode van twee tot drie weken nog steeds niet aangenaam aanvoelen, zal u opticien u met plezier verder helpen.


Deel dit artikel