Zicht inzichtelijk gemaakt

Tien tips voor het kiezen van de juiste glascoatings

BETER ZIEN met nieuwe glascoatings - voor meer comfort en een vergrote duurzaamheid

24 maart 2022
  • Tien tips voor het kiezen van de juiste glascoatings

Coatings vormen de perfecte finishing touch voor uw brillenglazen. Ze maken van uw bril een meesterwerk van technologie die u zal helpen te genieten van een uitstekend visueel comfort. Brillenglazen met het juiste medisch voorschrift voor uw behoeften zijn niet voldoende om een optimaal zicht te garanderen. BETER ZIEN heeft nu 10 nuttige tips wat betreft glascoatings - welke passen het best bij uw behoeften en welke aspecten moet u overwegen wanneer u een nieuwe bril koopt?

1. Antireflectiecoatings (AR) - een must voor alle brillenglazen. Waaruit bestaat een goede AR-coating?

Elk glasoppervlak weerspiegelt licht - een onvermijdelijk feit wat vaak veel irritaties oplevert. Maar er bestaat een oplossing. Een kwalitatieve AR-coating zorgt er niet alleen voor dat u er beter uitziet door de zichtbaarheid van uw ogen te verbeteren, maar ze elimineert ook de meest afleidende reflecties. AR-coatings maken het aanzienlijk makkelijker om 's nachts te rijden of te lezen. En iedereen die naar u kijkt haalt ook voordeel uit een AR-coating: gezien er vrijwel geen reflecties zijn op de voorkant van het glas, hebben ze een ongehinderd zicht op uw ogen. Een AR-coating van prima kwaliteit bestaat uit verschillende lagen die samenwerken om een optimaal effect te leveren. Op deze manier worden reflecties veroorzaakt door licht van verschillende golflengtes en van verschillende richtingen geminimaliseerd wat ook de oogvermoeidheid reduceert.

Tip: Nieuwe glascoatings van ZEISS kunnen u helpen genieten van een beter zicht. Dankzij zijn innovatieve technologie, reduceert de DuraVision® Platinum coating irriterende reflecties met een extra 20 percent.

2. Welke voordelen bieden harde coatings?

Tegenwoordig kiezen de meeste klanten kunststof brillenglazen. Deze brillenglazen zijn echter niet zo hard als glazen brillenglazen en ze zijn minder veerkrachtig en krasgevoeliger. Een speciale harde coating is daarom ten zeerste aanbevolen om hun duurzaamheid te verhogen. Deze maakt het oppervlak minder gevoelig voor krassen die uw zicht kunnen schaden.

Het nieuwe ZEISS DuraVision® Platinum coating-pakket is een combinatie van een antireflectiecoating en een extreem duurzame harde coating. Deze coating kan kunststof brillenglazen met AR-coating beschermen door ze zo hard te maken dat hun prestatie gelijk is aan die van glazen brillenglazen of ze zelfs overtreft: studies hebben aangetoond dat brillenglazen gecoat met DuraVision® Platinum zelfs tot drie keer harder zijn dan de huidige generaties kunststof brillenglazen.1

3. Bieden deze brillenglazen nog meer voordelen dan extra visueel comfort en een vergrote duurzaamheid?

Ja. Brillenglazen voorzien van de DuraVision® Platinum technologie worden vervaardigd uit maximaal negen ultradunne lagen. Deze lagen moeten vier taken uitvoeren: ten eerste krijgt het basismateriaal een harde coating, gevolgd door verschillende antireflectiecoatings en tenslotte de Clean Coat-laag. Deze bovenste laag verzegelt het brillenglas en creëert een absoluut glad oppervlak. Als resultaat hiervan wordt vuil en vocht van het oppervlak afgestoten en blijven de brillenglazen langer schoon. En wanneer ze toch gereinigd moeten worden, is dit veel gemakkelijker te doen.

4. Betekent dit dat moderne coatings met antistatische en waterafstotende eigenschappen mijn brillenglazen ook gemakkelijker te reinigen maken?

Ja. Ten eerste bieden brillenglazen met deze coatings uitstekende antistatische eigenschappen, wat betekent dat ze veel minder snel vuil worden en heel wat minder stof en pluisjes aantrekken. Ten tweede zorgt de water- en olieafstotende laag voor een eenvoudige reiniging: de brillenglazen kunnen gemakkelijk gereinigd worden met ZEISS reinigingsdoekjes - of u kunt ze ook onder lopend lauw water houden en de resterende waterdruppels afschudden. Het schoonmaken met een microvezel poetsdoekje is overbodig omdat vloeistoffen van het oppervlak worden afgestoten, een fenomeen dat bekend is van lotusbladeren.

5. Wat is de beste manier om brillenglazen met coatings te reinigen?

Gebruik niet uw T-shirt, hemdsmouw of zakdoek om uw brillenglazen te reinigen – kleine vuildeeltjes zouden krassen kunnen veroorzaken. Het resultaat: vaarwel duidelijk zicht! Een groot aantal kleine krassen kan het oppervlak van uw brillenglazen vertroebelen. Maak daarom uw brillenglazen nooit schoon met stukken kleding, papieren zakdoeken, enz.

Wij bevelen aan om stromend, lauw water of
reinigingsspray van ZEISS en een microvezel-brillenreinigingsdoekje te gebruiken voor de dagelijkse reiniging van uw bril Tussentijds kunt u ZEISS vochtige reinigingsdoekjes gebruiken die de coating niet beschadigen. Deze reinigingsdoekjes zijn individueel verpakt, zijn altijd klaar voor gebruik en hebben een langdurig effect: ze geven zowel een beter zicht als een langere levensduur van de brillenglazen.

6. Zijn er nog andere externe factoren die mijn brillenglazen kunnen beschadigen?

Ja, er zijn er heel wat! Ze laten vallen, krassen door incorrecte hantering of door ze bloot te stellen aan te lage of te hoge temperaturen kunnen uw brillenglazen beschadigen. De hitte in een wagen op een hete zomerdag is bijvoorbeeld iets dat vermeden moet worden. Hetzelfde geldt voor een sauna of de bril op een radiator thuis leggen: brillenglazen zijn niet bedoeld voor dit soort omgeving. Tenslotte, brillendragers onderschatten het gevaar van vuildeeltjes op het glas zelf, op zakdoeken of op kledij die gebruikt wordt om brillenglazen te reinigen. Dit kan allemaal krassen veroorzaken. Een moderne harde coating is de oplossing voor dit probleem: ze maakt uw brillenglazen krasbestendiger en verlengt hun levensduur.

7. Hoe zit het met kinderen? Hebben hun brillenglazen een speciale behandeling nodig?

AR-coatings zijn zeer belangrijk voor kinderen - vooral wanneer ze naar school gaan. Deze coatings zijn redelijk geprijsd. Vraag uw opticien om meer informatie. En een harde coating is natuurlijk een absolute must voor kinderbrillen. Enkel dan kunnen ze de slagen en stoten van het dagelijkse leven van een kind weerstaan. Belangrijk: U zou een opticien moeten kiezen die gewend is aan de speciale behoeften van kinderen. De juiste opticien zal een volledig kindvriendelijk onderzoek van de ogen van uw zoon of dochter uitvoeren om ervoor te zorgen dat ze precies die brillenglazen krijgen die ze nodig hebben voor hun persoonlijke behoeften.

8. Breng wat kleur in uw leven: moeten zonnebrilglazen altijd bruin zijn?

Bruin, groen, grijs - de kleuren die normaal geassocieerd worden met zonnebrilglazen zijn niet echt spannend. En toch is de wereld een zeer kleurrijke plek! Afhankelijk van hun gepland toepassingsgebied, kan een subtiele tint de kwaliteit van uw zicht verbeteren, uw stemming verbeteren en een unieke, modieuze stijl creëren; Namen zoals "Spicy Red" en "Pretty Pink" spreken voor zichzelf! Of mogelijk wilt u iets meer elegant? De kwalitatieve "Black tint" biedt tot 95 percent lichtabsorptie en een reeks verschillende absorbtieniveaus ontworpen om de moderne stijlen te reflecteren. Op aanvraag kan uw opticien u brillenglazen in alle modekleuren bieden - met enkelvoudige, geschakeerde en trendy tweekleurige tinten. Het is belangrijk uw opticien te vertellen voor welke gelegenheden en situaties u uw getinte brillenglazen wilt gebruiken: voor dagelijks gebruik, als zonnebril of voor speciale (sport)activiteiten? Uw opticien zal u met plezier adviseren.

9. Getinte brillenglazen van ZEISS zijn beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Aan welke aspecten moet u aandacht besteden?

Getinte brillenglazen hebben tal van voordelen: ze geven uw uiterlijk niet enkel een persoonlijke touch, maar ze verbeteren ook de perceptie van contrast, ze verbeteren uw stemming, reduceren de glinstering veroorzaakt door kunstlicht, helpen rimpels te verbergen en verbeteren uw algemeen visueel comfort. Ze moeten echter ook passen bij uw haarstijl, make-up en kleding. Als u geen fan bent van felle kleuren, dan moet u kiezen voor pasteltinten. Tip: Uw bril moet eerst passen bij uw haarstijl en de vorm van uw gezicht en pas daarna bij uw kleding. Bijna alle tinten zijn geschikt voor blond en donker haar. Roze en paars zijn perfect voor roodharigen. En vergeet uw huidskleur niet - deze is ook zeer belangrijk. Levendige kleuren zijn het best voor bleke huidskleuren.

Zorg er ook voor dat de tint van uw brillenglazen en montuur niet onopgemerkt blijft door gebruik van erg dominante oogmake-up. Eyeliner en mascara zijn natuurlijk uitstekende opties om uw ogen te benadrukken. Lippenstift is zeker een must om ervoor te zorgen dat uw mond en ogen perfect bij elkaar passen. Op deze manier zullen getinte brillenglazen u precies die look geven die u zoekt - of dit nu exotisch of elegant is. De algemene regel is: hoe opvallender uw bril is, hoe eenvoudiger uw outfit mag zijn. Met andere woorden, gebruik juwelen en andere accessoires spaarzaam wanneer u getinte brillenglazen hebt! U kunt overigens uw brillenglazen in elke kleur bestellen bij uw opticiens. Geef ze gewoon een kleurmonster (bijv. uw favoriete handtas) en ze zullen bijpassende brillenglazen bestellen. Meer info over het ZEISS kleurengamma…

10. Meekleurende brillenglazen - hoe werken ze en voor wie zijn ze geschikt?

Meekleurende brillenglazen dienen voor tal van verschillende situaties in ons dagelijks leven. Als u een bril draagt en onder omstandigheden met normaal zonlicht vaak van binnen naar buiten en terug gaat, bent u misschien beter af met een alternatieve bescherming tegen zonlicht in de vorm van moderne meekleurende glazen zoals ZEISS PhotoFusion X. Ze reageren aanzienlijk sneller op veranderingen in het licht dan de voorgaande generaties meekleurende glazen. Ze nemen in de zon hun donkerste kleur aan en worden bijna gelijk volkomen helder zodra u weer naar binnen gaat. De snelheid van het verhelderingsproces is bijzonder belangrijk om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat u niet "in het donker" blijft wanneer u een winkel binnenstapt vanuit helder zonnelicht in de zomer. PhotoFusion X brillenglazen garanderen ook 100% UV-bescherming bij alle kleurniveaus en voldoen aan precies dezelfde hoge normen voor optische kwaliteit. ZEISS PhotoFusion X meekleurende brillenglazen zijn op aanvraag verkrijgbaar in alle kleuren en modellen die deze zomer trendy zijn! Of ze nu casual, stijlvol, elegant of voor kinderen zijn. Meer informatie over de nieuwe meekleurende brillenglazen van ZEISS…

Hebt u gemerkt dat u zelfs bij matig heldere kamerverlichting tuurt? Meekleurende brillenglazen zijn ook aanbevolen voor deze situaties. Ze passen zich vlot aan op elke lichtomstandigheden die u ervaart en zorgen voor een ontspannen en comfortabel zicht op elk moment.


Deel dit artikel

  • 1

    ZEISS lenses with DuraVision® Platinum technology 1.67 compared to LotuTec 1.67.